Toppings voor op je hamburger
Je hebt hét perfecte broodje gevonden en een heerlijke burger gebakken. Het liefst zelfgemaakt zoals in dit recept voor homemade hamburgers natuurlijk. Al is een vegetarische burger of kipburger ook erg lekker. Maar dan komt de grote vraag natuurlijk, wat doe je erop? Ben je team kaas=baas, of ga je liever voor bacon, een blaadje sla of uienringen? Wij maakten een lijstje met meer dan 50 verschillende toppings voor op je hamburger. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Groenten als toppings op je hamburger
Natuurlijk wil je ook iets gezonds op je hamburger. Dat standaard blaadje sla heb je nu wel gezien, tijd voor wat meer verschillende opties.
- Zuurkool
- Paprika
- Wortel
- Kimchi
- Augurken
- Tomaat
- Komkommer
- Uienringen (of gebakken uitjes)
- Ingelegde uitjes of zuurgoed
- Gebakken champignons
- Avocado
- Blaadje sla (kies je favoriete sla)
- Coleslaw
- Venkel
- Gegrilde groenten (bijv. courgette of aubergine)
Kaas als topping op je hamburger
Oké, hier kunnen we eindeloos op doorgaan. Kaas is baas, dat motto is ons niet vreemd. Heb je bijvoorbeeld al eens ons lijstje over kaasfondue gelezen? Wil je een goede plak kaas op je hamburger? Kies uiteraard een kaas die je erg lekker vindt, maar kijk ook goed naar de smeltcapaciteiten. Een jonge kaas smelt over het algemeen vrij snel, deze hoef je pas op het einde toe te voegen. Een oudere kaas smelt wat minder goed, deze heeft soms iets meer tijd nodig.
- Jonge kaas (smelt erg goed)
- Belegen kaas (wat pittiger van smaak)
- Oude kaas
- Parmezaanse kaas of pecorino
- Cheddar
- Blauwe kaas (bijv. gorgonzola of roquefort)
- Manchego
- Feta
- Geitenkaas
- Brie
- Camembert
- Halloumi
- Taleggio
- Gruyère of emmentaler
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata
Saus voor op je hamburger
- Ketchup
- Curry
- Mayonaise
- Knoflooksaus
- Barbecuesaus
- Guacamole
- Aioli
- Pindasaus
- Truffelmayonaise
- Sriracha
- Cocktailsaus
- Chutney
- BigMac saus
- Komkommerraita
Overige toppings voor op je hamburger
- Gebakken ei
- Bacon
- Pancetta
- Kappertjes
- Rode peper
- Jalapeño’s
- Tortilla chips
- Pijnboompitten
- Pesto
- Verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook, dille of koriander)
De laatste tips voor de perfecte hamburger
Kies een broodje die goed bij de burger past. Zo kan een zacht bolletje erg lekker zijn bij een sappige hamburger, juist omdat deze het sap ook opneemt. Wil je een Mexicaanse kipburger maken? Dan kan bijvoorbeeld een hard broodje weer erg lekker zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de toppings. Kies de ingrediënten die jij lekker vindt, maar wel met mate. Zorg er daarnaast voor dat de verschillende ingrediënten ook goed bij elkaar passen qua smaak.
We verzamelden meteen onze favoriete recepten:
Cheeseburger met blauwe kaas
Het kan met gehakt, met kalkoen of met zwarte bonen: Willem maakt stap voor stap de allerlekkerste burgers en vandaag gaan we voor een cheeseburger met blauwe kaas. Het water loopt ons al in de mond!
> naar het recept: cheeseburger met blauwe kaas
Ontbijtburger met bacon
In Sydney serveert bijna ieder café wel een breakfast bun. Het ideale kater-ontbijt is deze ontbijtburger met bacon. Perfect voor na een avondje stappen bijvoorbeeld.
> naar het recept: ontbijtburger met bacon
Platte burgers met jalapeño-kaassaus
Jalapeño-kaassaus met een burger, het kan eigenlijk niet misgaan. Plet de burgers in de pan met een spatel voor een extra tasty grof randje.
> naar het recept: platte burgers met jalapeño-kaassaus
Loaded halloumiburger
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner en smaakt dan ook heerlijk als burger.
> naar het recept: loaded halloumiburger
Bombayburger met mangochutney
Een verrassende burger, geïnspireerd op de Indiase keuken. Vooral de pittige mangochutney is erg lekker in dit recept!
> naar het recept: bombayburger met mangochutney