Advertentie
Onze eigen chef Willem ken je natuurlijk allang, maar ken je ook chef Tim van ATAG? Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis van beide chefs te bundelen. Speciaal voor dit nummer gaan ze aan de slag voor de perfecte burgerbun.
Perfecte burgerbuns
Stiekem voor velen een guilty pleasure: een echt goede burger, die je het liefst zo met twee handen opeet. Zo’n burger kun je in elke stad wel vinden en is daarmee het ultieme citytrip-food. Nóg leuker is het om ze zelf te bakken, zowel de burger als de broodjes. Chefs Tim en Willem gingen daarom deze maand aan de slag met de perfecte burgerbuns.
Niet alleen vertellen ze hoe je die broodjes nog lekkerder bruinbakt, ook leggen ze uit hoe je zo’n malse burger goed bereidt en welke toppings er wat hen betreft echt bij horen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is de perfecte burger?
De meningen verschillen over waar de perfecte burger aan moet voldoen, evenals dat er verschillende tactieken bestaan voor het bereiden ervan. De een is voorstander van flame-grilled, oftewel direct boven het vuur op houtskool, de ander gebruikt liever een bakplaat.
Er zijn fans van een dikke, rood gebakken burger, maar net zo goed zijn er liefhebbers van zo’n dunne, knapperige smashburger. En doe je er wel of geen kaas op? En welke kaas dan? Waar Tim en Willem het in ieder geval over eens zijn: alles zelfgemaakt is het allerlekkerst.
Broodje van eigen deeg
Daarom begint het wat de chefs betreft allemaal met zelfgemaakte burgerbuns. Hiervoor gebruik je allereerst de juiste bloem, geschikt voor brood. Ga voor een bloem met een eiwitpercentage van minimaal 12%. Hoe meer eiwit, hoe meer glutenvorming en dat is precies wat je wil voor een burgerbroodje.
Daarnaast gebruiken de chefs voor deze buns liever melk dan water, want hiermee creëer je een extra zacht broodje. Een ander belangrijk ingrediënt is tijd. Lang genoeg kneden en laten rijzen (zowel voor al na het vormen van de bolletjes) zorgt voor een extra lekker resultaat.
Deeg rijzen in de stoomoven
Nadat je het deeg lang genoeg hebt gekneed (ca. 12 minuten in totaal) is het tijd om het te laten rijzen. Tim en Willem doen dit het liefst in de ATAG combi-stoomoven. Deze kun je namelijk instellen op combi-stoomstand niveau 1, 30°C, waar dat bij de meeste stoomovens hoger ligt. Voor deeg zoals dit is dat de perfect rijstemperatuur.
Ander voordeel is dat de temperatuur in de oven constant is, in tegenstelling tot wanneer je het deeg op een warme plek in huis laat rijzen, met mogelijk invloed van bijvoorbeeld tocht. Door stoom toe te voegen zorg je er bovendien voor dat het deeg niet uitdroogt.
Broodjes bakken in de stoomoven
Na ongeveer een uur is het deeg in volume verdubbeld. Dat is het moment om bolletjes van het deeg te rollen. Hiervoor verdeel je het deeg in gelijke porties die je strak opbolt door met je handpalm over het werkvlak te draaien. De bolletjes leg je vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, want ze worden nog groter tijdens het rijzen. Laat ze vervolgens nog 45 minuten rijzen in de stoomoven.
Na het rijzen druk je de deegbolletjes heel voorzichtig een beetje plat. Dit voorkomt dat ze heel hoog en smal worden, en daardoor niet meer zo makkelijk eetbaar zijn. Bestrijk ze vervolgens met een mengsel van eidooier en melk, om die mooie glanzende bovenkant te krijgen. Nog wat sesamzaadjes erover en ze zijn klaar om de oven in te gaan. Bak ze in ca. 16 minuten goudbruin. Wil je zelf met de broodjes aan de slag? Kijk hier voor het volledige recept van de perfecte burgerbuns.
Hamburgerbroodjes
Zacht, fluffy en vol smaak: deze burger broodjes zijn de beste basis om zelf hamburger broodjes mee te maken. Met deze makkelijke hamburgerbroodjes maak jij je homemade hamburgers compleet!
De ATAG 3-in-1 oven
De ATAG 3-in-1 oven is multi-inzetbaar. Je kunt er namelijk gerechten in opwarmen, bakken én stomen. Door de sterke magnetron, multifunctionele oven én volwaardige stoomfunctie gecombineerd in één apparaat ontstaat met de 3-in-1 oven een unieke alleskunner.
Burgers bereiden
Nu de broodjes gebakken zijn, is het tijd om met de burgers aan de slag te gaan. Tim en Willem kiezen ervoor om het vlees zelf te malen. Ze gebruiken hiervoor sukade, zeer smaakvol rundvlees met een mooie verhouding tussen vet en mager vlees. Ze malen het vlees bewust niet te fijn, zodat je structuur behoudt. Ook behandelen ze het als een goede steak: geen
kruiden door het vlees, maar slechts vlak voor het bakken zout en peper aan beide kanten.
Dat bakken doen ze het liefst op de Teppan Yaki bakplaat van ATAG. Deze plaat is groot genoeg om zes burgers tegelijk te bakken. Of, in dit geval, twee broodjes en twee burgers tegelijk. Het dikke gietaluminium zorgt ervoor dat de warmte egaal wordt verdeeld en goed vastgehouden wordt: ideaal voor het bakken van goed vlees.
Bovendien is het niet nodig de plaat in te vetten. Het vlees beleggen ze tijdens het bakken met goede cheddar, dat past immers het beste bij zo’n zelfgemaakte burger. Ga voor een belegen variant, smaakvol maar nog niet zo oud dat hij niet smelt. Het geheim van een lekker knapperig broodje? Snijd de broodjes open en bestrijk de snijzijdes met een laagje mayonaise. Leg ze met de snijzijde naar beneden op de bakplaat. Zo krijg je een smeuïg broodje met een krokant gebakken randje.
ATAG Teppan Yaki
De Teppan Yaki bakplaat is gemaakt van gietaluminium en daarmee uitermate geschikt voor hoge temperaturen. Bovendien zorgt de plaat voor egale warmtegeleiding, waardoor de gehele oppervlakte van de plaat dezelfde temperatuur behoudt en je er dus bijvoorbeeld broodjes én burgers tegelijk op kunt bakken. De afmeting van de bakplaat is speciaal ontwikkeld voor de Bridge Induction kookzones op de ATAG incutiekookplaten.
Burgers bouwen
Broodjes en burgers gebakken? Dan is het tijd om ze op te bouwen. Tim en Willem kiezen voor een paar toppings die wat hen betreft echt op een burger thuishoren. Niet te veel, want je moet wel in één hap alle smaken kunnen proeven. Allereerst de saus. De chefs gaan hierbij voor misschien wel de meest bekende burgersaus: die van de Big Mac van McDonalds, maar dan zelfgemaakt. En dat is makkelijker dan je denkt.
Meng hiervoor 1 el mayonaise, 1 el ketchup en 1 el scherpe mosterd door elkaar. Roer er een gesnipperd sjalotje en wat fijngesneden augurk doorheen en je bent er. Houd je van extra pit? Voeg nog wat srirachasaus naar smaak toe. Bestrijk de onderste helft van een burger bun met Bigmacsaus en beleg met een paar blaadjes knapperige ijsbergsla. Leg de burger met gesmolten cheddar erop en maak af met wat uienringen. Leg de bovenste helft van het broodje erop en… klaar om te proeven!
Recept voor de perfecte burger
Wil jij die perfecte burger nu ook zelf maken? Bekijk dan snel het recept!
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?