Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
cheeseburger blauwe kaas

Cheeseburger met blauwe kaas

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Het kan met gehakt, met kalkoen of met zwarte bonen: foodieskok Willem maakt stap voor stap de allerlekkerste burgers en vandaag gaan we voor een cheeseburger met blauwe kaas. Het water loopt ons al in de mond.

Bereiding

  1. Kluts het ei. Meng de bloem met het zout, de gist en de suiker in een schone kom. Voeg al knedend met de deeghaken van een handmixer de helft van het ei, 25 g boter en 140 ml melk toe. Kneed het deeg ca. 10 minuten tot het soepel is en het loslaat van de kom.

  2. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een stukje vershoudfolie. Laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen.

  3. Verdeel het deeg in 10-12 porties en vorm er kleine bolletjes van. Leg de deeg bolletjes op twee bakplaten die je bekleed hebt met bakpapier. Druk de bolletjes een klein beetje plat. Laat nog ca. 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C /  hetelucht: 225°C).

  4. luts het overige ei met 1 el melk en bestrijk de alle bolletjes met dit mengsel. Bestrooi de bolletjes met het sesamzaad en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak de uien vervolgens in 1 el boter op middelhoog vuur in ca. 10 minuten lichtbruin. Zet het vuur uit zodra de uien gekaramelliseerd zijn.

  5. Vorm 4 tot 6 schijven van het gehakt. Kneed het gehakt niet te veel, het moet namelijk een beetje luchtig blijven. Maak de schijven in het midden iets dunner, dan worden ze tijdens het bakken mooi plat.

  6. Bestrooi de hamburgers met zout en peper en bak ze ca. 3 minuten per zijde in een hete grillpan of op de barbecue. Gebruik bijvoorbeeld deze grill en bakplaten voor het bereiden van de burgers.

  7. Verdeel de blauwe kaas na het keren over de burgers en laat de kaas smelten. Was de tomaat en snijd hem in dunne plakken. Was de sla en schud hem goed droog.

  8. Neem de broodjes uit de oven en laat ze kort afkoelen. Snijd de broodjes open en bestrijk ze met de mosterd. Beleg de broodjes met de sla, de tomaat, de burgers en de uienringen.

Per portie: 822 kcal | 59 g koolhydraten | 47 g eiwit | 43 g vet

Foto’s: Eddy Haitjema Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)