Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Broodje falafel valle del sol

Proef traditie: maak zelf een broodje falafel

In samenwerking met Valle del Sole
In het Midden-Oosten kun je bijna overal op straat een broodje falafel kopen. Traditioneel maak je hem van gedroogde, geweekte kikkererwten en serveer je hem met een romige tahin. Proef de traditie met dit heerlijke vegan gerecht!

Proef de traditie van falafel

Hoewel falafel tot de populairste gerechten van de Israëlische keuken behoort, wordt de uitvinding van de gefrituurde kikkererwtenballetjes door verschillende nationale keukens geclaimd. Volgens het meest waarschijnlijke scenario is falafel in de 19e eeuw in Egypte ontstaan. De eerste falafel werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de regio. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Geef ons maar met kikkererwten en proef de traditie van een broodje falafel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:


Tip!

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is een broodje falafel fastfood of gezond?

Misschien ken je een broodje falafel wel als fastfood. Bij veel shoarmazaken staat het als vaste prik op het menu, sommige zijn er zelfs in gespecialiseerd. Maakt dat het ongezond? Niets is minder waar. Falafel is een vegan gerecht volgens de traditie. Het bestaat voornamelijk uit kikkererwten en verse kruiden. Van het mengsel vorm je balletjes en deze frituur je. Er bestaan zelfs speciale falafeltangen voor de perfecte vorm. Kortom; falafel is gemaakt van niets anders dan verse groenten en kruiden. Snel op tafel en ook nog eens gezond. Proef en maak zelf eens een broodje falafel!

Broodje falafel

Verse kikkererwten voor échte falafel

Er is één voorwaarde voor geslaagde falafel. Gebruik gedroogde kikkererwten en laat ze minimaal 12 uur weken. Kikkererwten uit blik verliezen veel van hun binding en krijg je nooit de gewenste textuur. Het weken is geen moeilijke klus, zorg er alleen voor dat je op tijd bedenkt dat je falafel gaat maken. Doe de peulvruchten in een grote kom en laat ze minimaal 12 uur weken in water. De volgende dag giet je ze af en gaan ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine.

Variatie op de traditie van falafel

Je varieert eindeloos met de toppings. Probeer eens hummus, dunne reepjes rode ui, gegrilde groenten of ingelegde pepers. Voor een spicy falafel meng je een eetlepel harissa door het mengsel heen. Wil je liever knoflooksaus bij de falafel in plaats van tahin? Meng 150 gram Griekse yoghurt met twee eetlepels mayonaise, één geperst teentje knoflook, een beetje citroensap en wat zout en peper. Meer knoflook mag uiteraard, smaaksensatie gegarandeerd!

Maak nu zelf een broodje falafel

Heb je ondertussen al trek gekregen? Probeer dan eens dit heerlijke recept: traditionele falafel!

Broodje falafel valle del sol

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!