Proef traditie: maak zelf een broodje falafel
Proef de traditie van falafel
Hoewel falafel tot de populairste gerechten van de Israëlische keuken behoort, wordt de uitvinding van de gefrituurde kikkererwtenballetjes door verschillende nationale keukens geclaimd. Volgens het meest waarschijnlijke scenario is falafel in de 19e eeuw in Egypte ontstaan. De eerste falafel werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de regio. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Geef ons maar met kikkererwten en proef de traditie van een broodje falafel!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Is een broodje falafel fastfood of gezond?
Misschien ken je een broodje falafel wel als fastfood. Bij veel shoarmazaken staat het als vaste prik op het menu, sommige zijn er zelfs in gespecialiseerd. Maakt dat het ongezond? Niets is minder waar. Falafel is een vegan gerecht volgens de traditie. Het bestaat voornamelijk uit kikkererwten en verse kruiden. Van het mengsel vorm je balletjes en deze frituur je. Er bestaan zelfs speciale falafeltangen voor de perfecte vorm. Kortom; falafel is gemaakt van niets anders dan verse groenten en kruiden. Snel op tafel en ook nog eens gezond. Proef en maak zelf eens een broodje falafel!
Verse kikkererwten voor échte falafel
Er is één voorwaarde voor geslaagde falafel. Gebruik gedroogde kikkererwten en laat ze minimaal 12 uur weken. Kikkererwten uit blik verliezen veel van hun binding en krijg je nooit de gewenste textuur. Het weken is geen moeilijke klus, zorg er alleen voor dat je op tijd bedenkt dat je falafel gaat maken. Doe de peulvruchten in een grote kom en laat ze minimaal 12 uur weken in water. De volgende dag giet je ze af en gaan ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine.
Variatie op de traditie van falafel
Je varieert eindeloos met de toppings. Probeer eens hummus, dunne reepjes rode ui, gegrilde groenten of ingelegde pepers. Voor een spicy falafel meng je een eetlepel harissa door het mengsel heen. Wil je liever knoflooksaus bij de falafel in plaats van tahin? Meng 150 gram Griekse yoghurt met twee eetlepels mayonaise, één geperst teentje knoflook, een beetje citroensap en wat zout en peper. Meer knoflook mag uiteraard, smaaksensatie gegarandeerd!
Maak nu zelf een broodje falafel
Heb je ondertussen al trek gekregen? Probeer dan eens dit heerlijke recept: traditionele falafel!
Lees ook:
Hotspots in Tel Aviv: de leukste bars, tips & restaurants
5x de makkelijkste ovenrecepten van Rukmini Iyer
7x onze favoriete recepten van Ottolenghi
Onze tips
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.