Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
citroen verspillen

Ingemaakte citroen

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

Deze gezouten en ingemaakte citroen is een typische smaakmaker in de Noord-Afrikaanse keuken. De citroenschil wordt door het pekelen zacht en geeft een fris-zure smaak af aan groentegerechten, soepen en tajines. Ik gebruik hem graag in zoete gerechten zoals Arabisch gebak, maar ook in hartige gerechten zoals deze lamstajine met ingelegde citroen. Het gaat bij ingelegde citroenen met name om het gebruik van de schil, gebruik daarom biologische citroenen als je ze zelf maakt.

Lees verder onder de advertentie

Ingrediënten

Benodigdheden

  • pot
Deze gezouten en ingemaakte citroen is een typische smaakmaker in de Noord-Afrikaanse keuken. De citroenschil wordt door het pekelen zacht en geeft een fris-zure smaak af aan groentegerechten, soepen en tajines. Ik gebruik hem graag in zoete gerechten zoals Arabisch gebak, maar ook in hartige gerechten zoals deze lamstajine met ingelegde citroen. Het gaat bij ingelegde citroenen met name om het gebruik van de schil, gebruik daarom biologische citroenen als je ze zelf maakt.

Bereiding

  1. Boen 8 biologische citroenen goed schoon. Snijd ze in de lengte in en stop in elke citroen 1 tl grof zeezout.

  2. Strooi wat zeezout op de bodem van een brandschone weckpot, stop de citroenen erin, druk ze aan en bestrooi met de rest van het zeezout.

  3. Pers 4 citroenen uit en schenk het sap over de gezouten citroenen. Sluit de pot af en druk de citroenen na ca. 3 dagen nog een keer aan zodat ze onder het sap staan.

  4. Laat 3 tot 4 weken staan voor gebruik.

Beeld: Photo by rawpixel on Unsplash

Wat vind jij van dit recept?

4.2 / 5.0 (27 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!