
Wat is baba ganoush?
Lees verder na de advertentie
Baba ganoush is – net als hummus – een populaire dipsaus in de landen van het Midden-Oosten. Ook baba ganoush bevat tahin – één van de populairste smaakmakers in deze regio, maar de basis vormt een heerlijk rokerige, geroosterde aubergine. Alleen het zachte vruchtvlees, om precies te zijn. Je kunt de dip bij diverse supermarkten kopen, maar zelf maken is nóg lekkerder.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt baba ganoush?
Baba ganoush smaakt nootachtig, aards, iets bitter, maar vooral heel erg lekker. Deze smeuïge dip op basis van aubergine uit het Midden-Oosten wordt vaak gemaakt met olijfolie, tahin, knoflook en citroensap. Door de gegrilde aubergine krijgt de dip een gerookte smaak, zonder dat deze te overheersend is.

Waar koop je het?
Over het algemeen vind je baba ganoush bij de meeste Arabische of Turkse supermarkten, al komen we het tegenwoordig ook steeds vaker tegen in grotere supermarkten. Bij delicatessenwinkels ben je vaak ook aan het juiste adres. Al kun je het ook gemakkelijk zelf maken, wat misschien nog wel lekkerder is.
Hoe vervang je baba ganoush?
Heb je de juiste ingrediënten niet in huis of kun je nergens een bakje met deze heerlijke dip vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld hummus als dip. Net zo lekker, al is de smaak natuurlijk heel anders doordat hummus van kikkererwten wordt gemaakt.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Heb je zelf de dip gemaakt? Dan is deze vaak nog een paar dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten bakje. Heb je een bakje gehaald bij de supermarkt? Deze zijn vaak wat langer houdbaar, maar alsnog vaak niet meer dan een paar dagen tot een week. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Baba ganoush is wat ons betreft de ideale dip bij vers platbrood of heerlijke pita’s, al smaakt het ook heerlijk als saus bij de borrel, als gezonde spread bij de lunch of als side dish bij een vlees- of groentegerecht.
Recepten baba ganoush
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik de keuken in met onze favoriete recepten met baba ganoush. We beginnen met het basisrecept, zo heb je altijd een bakje van deze smaakvolle dip op voorraad!
1. Zelf baba ganoush maken
Zelf baba ganoush maken is helemaal niet moeilijk. Dit doe je door aubergine onder de grill, boven de gaspit of op de barbecue te roosteren en vervolgens de geblakerde schil eraf te pellen. Maar je kunt ook het gerookte vruchtvlees kant-en-klaar in een pot kopen bij de Turkse supermarkt. Als je je aan dit recept houdt komt het altijd goed:
Vermaal 200 g gerookte aubergine met 1 geperst teentje knoflook, 1 el tahin, 1 el olijfolie, 1 el citroensap, zout en peper en klaar is je zelfgemaakte dip.
2. Dip met zelfgemaakte lavash
Niet alleen bij pita’s of ander brood is deze dip erg lekker, ook bij lavash smaakt ‘ie erg goed. Dit is een dun, plat, flexibel en zacht brood, dat uiteraard het lekkerst smaakt als je ‘m zelf maakt. En dat doen we met dit recept!
> naar het recept: dip met zelfgemaakte lavash

Lees ook:
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.