
Baba ganoush is een heerlijke dipsaus en wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt als spread voor op brood. Maar wat is baba ganoush eigenlijk en waar wordt het van gemaakt? Wij leggen het voor je uit.
Lees verder na de advertentie
Baba ganoush is – net als hummus – een populaire dipsaus in de landen van het Midden-Oosten. De basis van deze dip of spread bestaat uit heerlijke rokerige, geroosterde aubergine. Alleen het zachte vruchtvlees, om precies te zijn. Daarnaast bevat het ook tahin – één van de populairste smaakmakers in de regio daar. Je kunt de dip bij diverse supermarkten kopen, maar zelf maken is nóg lekkerder. Benieuwd hoe? Lees dan even verder!
Wil je nog meer van dit soort kooktips ontvangen?
Hoe smaakt baba ganoush?
Baba ganoush smaakt nootachtig en aards, ietwat bitter, maar vooral heel erg lekker. Deze smeuïge dip uit het Midden-Oosten wordt vaak gemaakt met olijfolie, tahin, knoflook en citroensap. Door de gegrilde aubergine krijgt de dip een gerookte smaak, zonder dat deze te overheersend is.
Waar koop je het?
Tegenwoordig kun je baba ganoush in elke supermarkt kopen, maar wil je het echt vers kopen? Ga dan even langs een Arabische of Turkse supermarkt of de markt. Soms kun je het ook vinden bij verschillende delicatessenwinkels. Maar het blijft natuurlijk het allerlekkerst om het zelf te maken, én ook nog eens heel lekker!
Hoe vervang je baba ganoush?
Heb je de juiste ingrediënten niet in huis of kun je nergens een bakje met deze heerlijke dip vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld hummus als dip. Net zo lekker, al is de smaak natuurlijk heel anders doordat hummus van kikkererwten wordt gemaakt.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Heb je de dip zelfgemaakt of vers gehaald bij een supermarkt of de markt? Dan is deze – in een afgesloten bakje – ongeveer vijf dagen houdbaar. Ruik altijd even aan de dip, voordat je hem serveert. Is hij wat zurig of korrelig? Dan kun je hem beter niet meer eten.
Heb je een bakje gehaald bij de supermarkt? Deze zijn vaak wat langer houdbaar, maar alsnog vaak niet meer dan een paar dagen tot een week. Kijk natuurlijk altijd even naar de houdbaarheidsdatum, maar ruik ook hier even of het nog eetbaar is.
Wat kun je er allemaal mee?
Baba ganoush is wat ons betreft de ideale dip bij vers platbrood of heerlijke pita’s, al smaakt het ook heerlijk als saus bij de borrel. Wil je hem liever op brood? Dan kun je hem ook zeker gebruiken als gezonde spread bij de lunch of als side dish bij een vlees- of groentegerecht.
Recepten baba ganoush
Krijg je al zin om het zelf te maken? Dat snappen we helemaal! Gebruik onderstaande recepten als inspiratie en varieer met je favoriete toppings en ingrediënten.

Baba ganoush met tahina, gefrituurde groene kruiden en sumak
De gefrituurde kruiden zorgen voor een superlekker krokantje wanneer je deze dip eet. De rijke smaken van de tahin en sumak maken je zelfgemaakte baba ganoush nóg lekkerder.

Baba ganoush met geroosterde kikkererwten en gemarineerde courgette
In combinatie met de geroosterde kikkererwten is deze dip een feestje op je bord. Deze smaken gaan namelijk supergoed samen en passen perfect bij de gemarineerde courgette.

Baba ganoush met lavash
Lavash is een dun platbrood uit het Midden-Oosten en de perfecte manier om te dippen in je zelfgemaakte baba ganoush. Probeer het met dit recept!
Wil je nog meer van dit soort kooktips ontvangen?
Onze tips

Borrelplank maken van A tot Z: recepten, tips en ideeën

De beste dips en smeersels voor bij de borrel

Zo maak je zelf de lekkerste dipsauzen

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



