Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
wat is baba ganoush

Wat is baba ganoush en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Hummus, tahin en harissa worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten en gerechten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je diner nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over baba ganoush. Want wat is baba ganoush, hoe smaakt het en wat kun je ermee?

Wat is baba ganoush?

Baba ganoush is – net als hummus – een populaire dipsaus in de landen van het Midden-Oosten. Ook baba ganoush bevat tahin – één van de populairste smaakmakers in deze regio, maar de basis vormt een heerlijk rokerige, geroosterde aubergine. Alleen het zachte vruchtvlees, om precies te zijn. Je kunt de dip bij diverse supermarkten kopen, maar zelf maken is nóg lekkerder.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt baba ganoush?

Baba ganoush smaakt nootachtig, aards, iets bitter, maar vooral heel erg lekker. Deze smeuïge dip op basis van aubergine uit het Midden-Oosten wordt vaak gemaakt met olijfolie, tahin, knoflook en citroensap. Door de gegrilde aubergine krijgt de dip een gerookte smaak, zonder dat deze te overheersend is.

aubergine

Waar koop je het?

Over het algemeen vind je baba ganoush bij de meeste Arabische of Turkse supermarkten, al komen we het tegenwoordig ook steeds vaker tegen in grotere supermarkten. Bij delicatessenwinkels ben je vaak ook aan het juiste adres. Al kun je het ook gemakkelijk zelf maken, wat misschien nog wel lekkerder is.

Hoe vervang je baba ganoush?

Heb je de juiste ingrediënten niet in huis of kun je nergens een bakje met deze heerlijke dip vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld hummus als dip. Net zo lekker, al is de smaak natuurlijk heel anders doordat hummus van kikkererwten wordt gemaakt.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Heb je zelf de dip gemaakt? Dan is deze vaak nog een paar dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten bakje. Heb je een bakje gehaald bij de supermarkt? Deze zijn vaak wat langer houdbaar, maar alsnog vaak niet meer dan een paar dagen tot een week. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Baba ganoush is wat ons betreft de ideale dip bij vers platbrood of heerlijke pita’s, al smaakt het ook heerlijk als saus bij de borrel, als gezonde spread bij de lunch of als side dish bij een vlees- of groentegerecht.

Recepten baba ganoush

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik de keuken in met onze favoriete recepten met baba ganoush. We beginnen met het basisrecept, zo heb je altijd een bakje van deze smaakvolle dip op voorraad!

1. Zelf baba ganoush maken

Zelf baba ganoush maken is helemaal niet moeilijk. Dit doe je door aubergine onder de grill, boven de gaspit of op de barbecue te roosteren en vervolgens de geblakerde schil eraf te pellen. Maar je kunt ook het gerookte vruchtvlees kant-en-klaar in een pot kopen bij de Turkse supermarkt. Als je je aan dit recept houdt komt het altijd goed:

Vermaal 200 g gerookte aubergine met 1 geperst teentje knoflook1 el tahin1 el olijfolie1 el citroensapzout en peper en klaar is je zelfgemaakte dip.

2. Dip met zelfgemaakte lavash

Niet alleen bij pita’s of ander brood is deze dip erg lekker, ook bij lavash smaakt ‘ie erg goed. Dit is een dun, plat, flexibel en zacht brood, dat uiteraard het lekkerst smaakt als je ‘m zelf maakt. En dat doen we met dit recept!

wat is baba ganoush

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!