De lekkerste dipsauzen
Een lekker sausje doet alles beter smaken toch? Heerlijk met wat grissini, crackers of (plat)brood bij de borrel, maar je kunt het ook bij je traybake, ovenschotel en andere (hoofd)gerechten serveren voor net wat extra kleur, textuur en smaak. Bekijk snel de lekkerste dipsauzen!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Knoflooksaus
Een van de meest universele en lekkerste dipsauzen is ongetwijfeld knoflooksaus. Heerlijk op een pitabroodje maar je kunt ‘m echt bijna overal bij serveren. En zelfgemaakt smaakt hij zoveel lekkerder dan uit de supermarkt natuurlijk. Meng hiervoor 4 el Griekse yoghurt met 2 el mayonaise, 1 geperst teentje knoflook, 1 el citroensap en zout en peper naar smaak. Liever plantaardig? Probeer deze zelfgemaakte vegan kebab.
> naar het recept: vegan kebab met knoflooksaus van tofu
Tahinsaus
Onthoud dit sausje maar goed, want het smaakt werkelijk overal lekker bij, van crackers tot platbrood en van falafel tot gegrilde groenten. Je maakt deze saus bovendien met ingrediënten die je in huis hebt en hij is binnen 5 minuten klaar. Doe hiervoor 4 el tahin, 2 el citroensap, ½ tl komijnpoeder, 1 teentje knoflook en ca. 50 ml warm water in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde saus. Voeg meer water toe indien nodig en breng de saus op smaak met zout en peper. Bestrooi voor het serveren met sumak of sesamzaadjes.
Guacamole
Holy guacamole! Bij een pittige Mexicaanse maaltijd krijg je van zo’n romige frisse guacamole geen genoeg. Lekker bij nacho’s, chili con carne, taco’s, quesadillas of een fajita met bijvoorbeeld pico de gallo. En met ons recept maak je ‘m nu helemaal zelf.
Lekkerste dipsauzen: tomatensalsa
Tomatensalsa heeft een wat grovere structuur omdat de basis fijngehakte tomaten vormen. De smaak is iets zoetig en heerlijk fris. Tomatensalsa en guacamole zijn een match made in heaven, dus je kunt ze altijd samen op tafel zetten bij al je Mexicaanse gerechten. Ook heerlijk als voorgerecht met gegrilde babymais.
> naar het recept: gegrilde babymais met tomatensalsa
Tartaarsaus
Tartaarsaus is een frisse dipsaus op basis van mayonaise met fijngehakte augurk, gekookt ei en ui of sjalotje. Heerlijk bij kibbeling of andere knapperige vis, maar je kunt het ook bij andere krokante lekkernijen uit de frituur bij serveren. Maak de saus met dit recept en serveer ‘m bijvoorbeeld bij de gefrituurde aardappeltjes en groenten.
> naar het recept: in Guinness-beslag gefrituurde aardappeltjes en groenten met tartaarsaus
Salsa verde
Deze frisse saus heeft zijn knallende groene kleur te danken aan de grote hoeveelheid verse kruiden die erin zitten. In de Mexicaanse versie zit verder vaak verse jalapeñopeper en limoensap, de Italiaanse versie maak je met kappertjes en citroensap. Maak deze heerlijke frisse, aromatische saus met onze favoriete recepten met salsa verde:
- Salsa verde-kip met citroenwraps
- Sliptong met zeekraal en salsa verde
- Volkoren spaghetti met gesmoorde venkel en salsa verde
- Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde
- Knolselderijsteaks met salsa verde
Lekkerste dipsauzen: hummus
Hummus is een onmisbaar onderdeel van Midden-Oosters georiënteerde borrel of etentje. Deze dipsaus op basis van kikkererwten en tahin is heerlijk om met wat platbrood te eten voor of tijdens de maaltijd. Er zijn honderden recepten voor de hummus, maar deze versie van Siham (Sihamdaily.nl) is onze favoriet.
Baba ganoush
Baba ganoush is net als hummus een populaire dipsaus in de landen van het Midden-Oosten. Ook baba ganoush bevat tahin – een van de populairste smaakmakers in deze regio, maar de basis vormt een heerlijk rokerige, geroosterde aubergine. Alleen het zachte vruchtvlees, om precies te zijn. Dat kun je zelf maken door aubergine onder de grill, boven de gaspit of op de barbecue te roosteren en vervolgens de geblakerde schil eraf te pellen. Maar je kunt ook het gerookte vruchtvlees kant-en-klaar in een pot kopen bij de Turkse supermarkt. Vermaal 200 g gerookte aubergine met 1 geperst teentje knoflook, 1 el tahin, 1 el olijfolie, 1 el citroensap, zout en peper en klaar is je zelfgemaakte baba ganoush!
Zoete chilisaus
Deze zoet-pittige saus smaakt heerlijk bij loempia’s, maar je kunt ‘m veel vaker op tafel zetten. Zeker als je ‘m met ons recept zelf hebt gemaakt. Meng hiervoor 60 ml rijstazijn met 60 g fijne kristalsuiker, 60 ml water en 1 el sambal in een steelpan. Verhit het mengsel enkele minuten tot de suiker opgelost is en de saus er helder uitziet. Roer ½ el maizena met 1 el koud water tot een glad papje. Roer het papje door de chilisaus en laat al roerend 1 minuut zachtjes doorkoken. Laat de saus afkoelen.