
Hummus en groentenspreads worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke dips die minder bekend zijn. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over dukkah. Want wat is dukkah en wat maak je ermee?
Wat is dukkah?
Steeds vaker duikt het op en ook bij Foodies zijn we groot fan van dit lekkers. Maar wat is dukkah precies? Het is een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. De gebruikte ingrediënten verschillen nog wel eens, maar in vrijwel ieder recept vind je in ieder geval noten (meestal hazelnoten, maar ook amandelen en pistache worden vaak gebruikt), sesamzaad, komijn en korianderzaad terug. Dit zorgt voor die typische, Arabische smaak.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je dukkah?
Nu we je vraag ‘wat is dukkah?’ beantwoord hebben, kun je natuurlijk niet wachten om dit lekkers te proberen. Het is helaas niet goed verkrijgbaar bij de supermarkt, maar op de markt en bij delicatessezaken heb je meer geluk. Ook kun je het crunchy mengsel bij sommige webwinkels bestellen. Let op: zoals gezegd verschillen de gebruikte ingrediënten nog wel eens. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst en kies degene die jou het lekkerst lijkt.
Kun je ook zelf dukkah maken?
Makkelijker én leuker is het natuurlijk om zelf dukkah te maken. Foodieskok Willem gebruikt hiervoor 40 g hazelnoten, 2 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad, 1 el sesamzaad, 1 tl venkelzaad en 1 tl gedroogde oregano. Rooster alle ingrediënten behalve de oregano in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp vervolgens alles grof in een vijzel. Roer de oregano erdoorheen en klaar is je zelfgemaakte dukkah!
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je zelfgemaakte dukkah bewaar je het best in een luchtdicht potje in de voorraadkast. Het is mogelijk om het mengsel een flinke tijd te bewaren, maar wij adviseren je om hem binnen één maand op te maken. Dan is hij het lekkerst.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Vaak wordt het mengsel gebruikt als dip. Haal een flink stuk (Turks) brood in huis, dip een stukje in een goede olijfolie en vervolgens in de dukkah. Lekker voor bij de borrel! Het mengsel is trouwens ook heerlijk als saladetopping of om je toast of soep mee af te maken. Probeer deze recepten maar eens!

Pittige falafel met tahinsaus en dukkah mét biertip
Met een grote groep gemakkelijk een lekkere maaltijd op tafel met een versgetapt bijpassend bier? Pak het recept voor deze tray-bake en je weet dat je goed zit. De kleuren knallen van de tafel en de smaken van de falafel en de dukkah zijn in perfect evenwicht met het intens hoppige bier: Gandalf IPA.
Lees ook: 25x recepten met rode bieten
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.