Wat is serranoham en wat kun je ermee?
Advertentie
Er zijn veel verschillende soorten hammen en haast elk land kent zijn eigen recept. Maar waarom zou je een Hollandse ham in huis halen als je ook voor een Spaanse ham kan kiezen? Wij leggen je alles uit over serranoham, en in het specifiek de Spaanse ham ConsorcioSerrano, en wat je ermee kunt.
Wat is ConsorcioSerrano-ham?
ConsorcioSerrano is een Spaanse ham gemaakt van de achterpoten van een varken. Er bestaan heel wat soorten gerijpte Spaanse hammen die verschillen in herkomst, voeding van het varken en rijpingsproces. Dus wat maakt de serranoham nou zo uniek? Om de naam ConsorcioSerrano te mogen dragen moet de ham aan verschillende eisen voldoen. Zo moet de ham geheel vervaardigd zijn in Spanje, afkomstig van wit varken (doorgaans Duroc, Pietrain, Landrace of Large White) en minstens 12 maanden gerijpt hebben.
De naam ‘serrano’ komt van ‘sierra’ en verwijst naar de traditionele methode van drogen die plaatsvindt in de hoge, koele berglucht.
Hoe smaakt ConsorcioSerrano-ham?
De ham heeft een intense smaak met een hartige ondertoon. De textuur is doorgaans zacht en smelt weg op je tong. De complexe aroma’s spelen een grote rol in de smaak. Deze diep vlezige aroma’s komen het beste tot hun recht wanneer de ham op kamertemperatuur wordt geserveerd.
Hoewel de productie van elke (gecertificeerde) serranoham hetzelfde is, kan de smaak wel verschillen. Zo is de smaak afhankelijk van het dieet van de varkens en het rijpingsproces. Als algemene regel geldt: hoe langer de ham heeft gerijpt, hoe sterker de smaak. Het is daarbij ook belangrijk om thuis de ham op de juiste manier te bewaren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
De wijze waarop je de ham het beste kan bewaren, is afhankelijk van de grootte van de ham. Heb je een volledige ham in huis? Dan kun je deze het beste in een houder/klem plaatsen en afdekken met een doek. De ruimte waar je de ham bewaart, heeft bij voorkeur zo min mogelijk lichtinval en een temperatuur tussen de 12 en 20ºC. Is het vlees al aangesneden? Dan kun je het aangesneden oppervlakte het beste bedekken met stukken spek van de serranoham zelf.
De (zelf gesneden of gekochte) plakjes ham kunnen het beste gekoeld bewaard worden. Vers gesneden plakjes blijven twee tot drie dagen houdbaar. Voorverpakte plakjes serranoham blijven doorgaans langer goed; kijk hiervoor op de verpakking voor de aanbevelingen van de fabrikant.
Bewaar serranoham nooit in de buurt van andere voedingsmiddelen die een felle en intense geur kunnen afgeven. De ham heeft namelijk de eigenschap om snel andere geuren en smaken over te nemen.
Waar koop je het?
In principe is de Spaanse ham in haast elke supermarkt verkrijgbaar, al kun je ook naar een delicatessenzaak. Let wel goed op de geelrode kwaliteitszegel om er zeker van te zijn dat je échte ConsorcioSerrano-ham koopt met de speciale certificatie:
De enige echte
Het Spaanse consortium Jamón Serrano werd in 1990 opgericht en ontstond uit de behoefte van de Spaanse industrie om een kwaliteitslabel te creëren ter garantie van kwaliteit en onderscheidenheid. Deze vereniging van bedrijven representeert het merendeel van de Spaanse hamsector (Spaanse vleessector), waarvan de meeste toonaangevend zijn in de productie en export van serranoham. Het consortium garandeert de hoge kwaliteit van het product (dankzij het ConsorcioSerrano-kwaliteitslabel zoals hiernaast weergeven).
Wat kun je er allemaal mee?
Door zijn zachte smaak is de ham ConsorcioSerrano erg veelzijdig in gebruik. De plakjes kunnen puur gegeten worden, als onderdeel van tapasplank, of gecombineerd in een gerecht. Wat denk jij bijvoorbeeld van de bekende combinatie van serranoham en meloen? Of gebruik het als ingrediënt in een salade of broodje. Er zijn allerhande combinaties met brood, kaas en groenten.
Houd er bij het snijden rekening mee dat de plakjes zo dun mogelijk moeten zijn (ongeveer de dikte van een blad papier) om optimaal van de unieke textuur en smaak te kunnen genieten.
Recepten met serranoham
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik de keuken in!
Avocadotoast met crispy ConsorcioSerrano-ham
Een avocado toast is voor velen hét favoriete lunchgerecht. Het broodje is instagrammable, lekker en ook nog eens gezond!
Pincho: artisjokharten met serranoham, piment en peterselie
Een heel smaakvol hapje dat super makkelijk te maken is! Je kunt natuurlijk eindeloos variëren.
Gegrilde perzik met burrata en serranoham
Laten we eerlijk wezen: deze drie ingrediënten gecombineerd zorgen voor een smaakexplosie in je mond.
Asperges met kalfsfond en krokante serranoham
Dankzij het knapperige korstje van de serranoham, krijgt dit gerecht een extra touch.
Courgette met mosterd en serranoham
Een simpele, maar hele lekkere maaltijd. De serranoham zorgt voor het lekkere zoutje in deze pasta.
Avocadotoast met crispy ConsorcioSerrano-ham
Een avocado toast is voor velen hét favoriete lunchgerecht. Het broodje is instagrammable, lekker en ook nog eens gezond!
Ingrediënten
- 200 g serranoham (in dunne plakjes en bij voorkeur ConsorcioSerrano)
- 4 dikke sneden zuurdesembrood
- 1 el boter
- 2 avocado’s
- 150 g hüttenkäse
- zout en peper
- 1 kleine rode ui (in ringen)
- tuinkers (naar smaak)
- 4 cherrytomaten (in partjes)
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Spreid de serranoham uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de ham in ca. 20 minuten knapperig in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Bestrijk de sneden brood met de boter en bak ze in een koekenpan op middellaag vuur goudbruin aan beide zijden. Snijd de avocado’s rondom in en draai de twee helften van elkaar. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd in plakjes.
Bestrijk elk stuk toast met de hüttenkäse en leg er een halve avocado op. Bestrooi met zout en peper. Maak af met de rode ui, tuinkers, de tomaat en de krokante serranoham.
Onze tips
5x typisch Spaanse gerechten om van te genieten
Dit is de enige échte paella
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo maak je een Spaanse borrelplank met tapas
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Garnalen pellen: zo doe je dat!
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.