Advertentie
Garnalen pellen
Het pellen van garnalen kan best een lastig klusje zijn. Kop eraf, schaal verwijderen, pootjes weg. En ook niet onbelangrijk: het darmkanaal eruit. Het is een gepriegel in het begin, maar na een tijdje krijg je door hoe het moet. Zeker als je dit handige stappenplan volgt. Zo wordt garnalen pellen een koud kunstje!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zo pel je garnalen
Het pellen van de garnalen is even een klusje, dus neem er de tijd voor. Als eerste draai je de kop eraf. Pak met één hand de kop stevig vast en houdt met je andere hand de staart vast. Zo kun je met een kleine draaibeweging de kop er eenvoudig aftrekken. Gooi de kop daarna vooral niet weg want ze zitten bomvol smaak. Je kunt ze beter bewaren en bijvoorbeeld krachtige bouillon mee maken. Is de kop eraf? Dan kun je de schaal verwijderen. Druk hiervoor met je duim of wijsvinger tegen de schaal van de garnaal aan. Zo kun je het langzaam open breken. Schuif je vinger daarna voorzichtig langs de schaal zodat hij in zijn geheel loskomt. Daarna pel je hem eraf. Ten slotte blijven de poten over en dat is gelukkig het makkelijkste werk. Trek ze er simpelweg af of knip ze met een schaar los.
Darmkanaal garnaal verwijderen
Na het garnalen pellen komt pas het echte priegelwerk: het darmkanaal verwijderen. Deze heb je vast weleens zien zitten. De donkere streep door het lichaam van de garnaal is namelijk niet te missen. Deze grijs streep is het spijsverteringskanaal van de garnaal en je kan dus wel bedenken wat daar in zit. We hoeven je dus vast niet uit te leggen dat je die wil verwijderen voor het opeten. Hiervoor kun je het beste een scherp mesje gebruiken om een sneetje te maken langs de lijn. Daarna kun je het darmkanaal eruit halen. Vergeet daarna de garnalen niet goed af te spoelen onder koud water om eventuele viezigheid te verwijderen.
Recepten met garnalen
Nu je weet hoe je garnalen moet pellen, kun je ze verwerken in al je favoriete gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten met garnalen?
Garnalencocktail
Een garnalencocktail is een klassieker waar je eigenlijk niet omheen kunt. Reden genoeg om gelijk te beginnen met garnalen pellen. De toevoeging van de harissa-mayonaise is verrassend. Maar nadat je dit recept hebt geprobeerd wil je ‘m waarschijnlijk nooit meer zonder.
> naar het recept: garnalencocktail met harissa-mayonaise
Tempura van garnalen
Dit is misschien wel onze favoriete manier van garnalen bereiden. Door het jasje van tempura worden ze superknapperig. Qua smaak? Een feestje bij elke hap!
> naar het recept: tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise
Spaanse garnalen met paprika en snelle aioli
In Spanje weten ze wel raad met schaaldieren, zeker met garnalen. Probeer deze variatie om het vakantiegevoel in huis te halen. Ga je toevallig binnenkort naar Spanje? Bekijk onze lijstje met hotspots voor Valencia en Barcelona!
> naar het recept: Spaanse garnalen met paprika en snelle aioli
Lees ook:
Shocking! Dit is het verschil tussen inktvis en octopus
Op zoek naar echte paella in Valencia
Waanzinnig weekendmenu: Spaanse gerechten
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.