
Je ziet het steeds meer: friet in de airfryer. Maar is dat ook echt lekkerder dan uit de frituur? En welke zak moet je dan in de supermarkt scoren? Wij hebben airfryer friet voor je getest en de uitslag zal je verrassen!
Lees verder na de advertentie
Wie wel eens voor het diepvriesvak staat, weet dat ontzettend veel verschillende soorten friet verkrijgbaar zijn. Met of zonder ribbels, dik of dun, met paprikapoeder of van zoete aardappel, enkel voor de airfryer of ook voor in de oven: de keuze is reuze. Maar welke airfryer friet is nou het lekkerste?
Wil jij gelijk weten welke friet voor in de airfryer je het beste in huis kan halen? Scroll dan naar het einde van dit artikel voor de testuitslag!
Friet in de airfryer
Om te achterhalen welke friet voor in de airfryer de beste is, zijn we verschillende winkels afgegaan: Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Daar hebben we de zakken uit het schap gehaald met zo min mogelijk poespas. Geen kreukels, ribbels of gekke smaakjes dus. Zo konden we de verschillende soorten het beste met elkaar vergelijken. Daarbij kozen we voor de frietsoorten die specifiek in de airfryer of – indien het merk dit niet had – zowel in de airfryer als oven bereid kan worden.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Opvallend genoeg waren er ook een paar producten die in de airfryer, oven én frituur bereid kunnen worden maar deze hebben we bewust buiten beschouwing gelaten. Het gerucht gaat namelijk dat fabrikanten aan airfryer- en ovenfriet bewust wat extra zetmeel toevoegen om de aardappels nog krokanter te maken. Heeft dat ook echt effect? Tijd voor de test!
Friet airfryer vs. oven
Wat ons bij de bereiding gelijk opvalt is dat de verschillende varianten op verschillende temperaturen en voor verschillende tijdseenheden in het apparaat moeten. Zo vraagt de ene frietsoort om slechts vijf minuten op 200 graden Celsius en lezen we op de andere verpakking dat de inhoud voor vijftien minuten op 180 graden Celsius afgebakken moet worden. Het is haast een militaire missie om ze allemaal volgens hun eigen instructies rond dezelfde tijd op het bordje te laten belanden maar na flink wat gepuzzel is het ons gelukt.
Zodra de zeven verschillende soorten elk op een genummerd bord liggen, grijpen onze andere handen snel naar de verschillende frietjes. “Wat zien ze er anders uit hè?”, zegt Lotus verbaasd. “Zonder te proeven, kun je al zien dat de ene een stuk krokanter is dan de ander!”. Ze stopt een frietje in haar mond en knikt instemmend. Veel meer zeggen we niet omdat we elkaar verder niet willen beïnvloeden.


De beste friet uit de airfryer
Bij het bekijken van de beoordelingsformulieren wordt het wel duidelijk wat we ervan vinden. Woorden als “hard”, “smakelijk” en “droog” wisselen elkaar af. De friet mag dan wel krokant zijn, over het algemeen zijn we er eigenlijk niet zo over te spreken. “Mijn vingers zijn helemaal niet vet” verklaart Yvonne achteraf. “Dat wil ik eigenlijk wel als ik lekker ga snacken. Maar misschien kunnen we dat uit de airfryer ook niet verwachten?”
Willem knikt instemmend en legt uit: “Weet je wat het is, bij friet valt er ook gewoon niet zo veel te verbergen. Anders dan bij bijvoorbeeld bitterballen heb je bij friet geen vulling om te beoordelen. Het bestaat alleen uit aardappel en daar heb je de frituur misschien wel voor nodig.” De rest van de redactie beaamt zijn oordeel: al smaakt de ene airfryerfriet beduidend beter dan de ander, we blijven fan van de frituur.
De uitslag: airfryer friet
Benieuwd naar de volledige uitslag? Die vind je hier:
- Albert Heijn (€ 1,49 voor 750 g): 7,3
- Lamb Weston (€ 2,99 voor 750 g): 6,3
- Jumbo (€ 1,86 voor 1000 g): 6,1
- Lidl (€ 1,99 voor 1000 g): 5,9
- Aldi (€ 1,49 voor 750 g): 4,4
- Aviko (€ 2,39 voor 750 g): 4,2
- Beyerland (€ 2,09 voor 500 g): 2,7
Kortom, als het aan de redactie ligt kun je het beste zelf friet bakken maar wie toch graag airfryer friet in huis haalt, raden wij de top 3 aan!

Airfryer recepten

Onze tips

Zo kun je zelf friet bakken en homemade mayonaise maken

Gespot: zo kun je het beste friet of patat opnieuw opwarmen

5x recepten voor gezonde goentefrietjes

Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks

Dit is waarom Spanjaarden 5 keer per dag eten (en jij straks ook)

Zó lekker is koken met chorizo

Dit zijn dé smaken van deze zomer

Zo geniet je optimaal van je ochtend
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.