Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
beste temperatuur om wijn te serveren

Rood, wit & rosé: wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?

In samenwerking met Gallo Family Vineyards
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Natuurlijk weet je dat een glas witte wijn gekoeld het lekkerste is, maar wist je dat sommige rode wijnen ook gekoeld geserveerd worden? Wat is eigenlijk de beste temperatuur om verschillende wijnen te serveren? Wij zochten het voor je uit!

De beste temperatuur om wijn te serveren

Over het algemeen serveer je rode wijn op kamertemperatuur en witte wijn gekoeld. Maar geldt dat voor alle wijnen? Zeker niet! Verschillende wijnen vragen om verschillende temperaturen. Gallo Family Vineyards heeft een ruim assortiment aan verschillende wijnen. Door wijn op de juiste temperatuur te serveren komt de smaak het beste naar voren. Bedenk maar eens dat een glas witte wijn die in de zon heeft gestaan heel anders smaakt dan als deze net uit de koelkast komt. Wat is de beste temperatuur om wijn te serveren? Lees snel verder!

Rode wijn

Het is te makkelijk om één temperatuur te kiezen voor alle rode wijnen. Om het toch een beetje overzichtelijk te houden delen we rode wijn op in twee categorieën: fruitige rode wijn (vaak wat lichter) en krachtige, volle wijnen. Een Merlot van Gallo Family Vineyards is bijvoorbeeld vaak wat lichter van smaak, terwijl een Cabernet Sauvignon vaak krachtig van smaak is.

Rode wijn smaakt vaak licht gekoeld nét iets beter dan op kamertemperatuur (21 graden). Voor rode wijn ligt de beste temperatuur om wijn te serveren dan ook iets onder de gemiddelde kamertemperatuur:

  • Fruitige, lichte rode wijnen: 14-16 graden
  • Krachtige, diepe en volle wijnen: 18 graden

Over het algemeen bewaar je rode wijn niet in de koelkast, dat is ook helemaal niet nodig. Om op een temperatuur van 14-16 graden uit te komen hoef je de fles wijn maar een half uur in de koelkast te leggen. Wil je een krachtige rode wijn op 18 graden serveren? Dan is een kwartiertje in de koelkast al meer dan voldoende. Vergeet geen timer te zetten, voor je het weet is de wijn veel te koud.

Gallo Merlot

Witte wijn

Bij witte wijn maken we het onderscheid tussen frisse, lichte wijnen en volle, diepe wijnen. Bij die eerste categorie denken we aan wijnen zoals Pinot Grigio. Wat vollere, diepe wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen zoals een Chardonnay.

  • Frisse, lichte witte wijnen: 8-10 graden
  • Volle, diepe witte wijnen: 10-12 graden

Het is handig om van tevoren te bedenken hoe lang een wijn ongeveer moet koelen om op de juiste temperatuur te komen. Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo’n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig. Heb je de wijn toch al even in de koelkast liggen? Haal ‘m dan een half uur van tevoren uit de koelkast. Na en half uur zal de temperatuur ook zo’n 10-12 graden zijn.

Gallo Pinot Grigio

Rosé: de beste temperatuur om wijn te serveren

Bij rosé denken we vaak direct aan de zomer. Een goed glas gekoelde wijn op een terrasje in de zon. Heerlijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van de White Zinfandel van Gallo Family Vineyards? Rosé schenk je over het algemeen net zo koel als witte wijn, soms zelfs iets koeler:

  • Rosé: 6-10 graden

Net als bij witte wijn geldt dat de rosé zo’n 3 uur nodig heeft om te koelen. Wil je rustig genieten van je glas wijn en voorkomen dat deze tussentijds opwarmt? Lees dan eens onze tip om een glas wijn koel te houden.

Gallo White Zinfandel

Mousserende wijnen

Naast de bovenstaande drie kleuren heb je ook nog mousserende wijnen zoals champagne, prosecco en cava. Hier lees je overigens het verschil tussen deze drie wijnen.

  • Mousserende wijn: 6-8 graden

Leg de mousserende wijn van te voren in de koelkast. Deze kun je vrijwel direct schenken nadat je de fles uit de koeling haalt en hoef je niet op temperatuur buiten de koelkast te laten komen. Schenk de mousserende wijn nooit in een gewoon wijnglas, maar kies altijd voor een flûte. Zo komen de bubbels het beste tot hun recht.

De beste temperatuur om wijn te serveren: champagne

Wijn bewaren

Je kunt het beste wijn bewaren op een droge en koele plek, bijvoorbeeld in de kelder of in een voorraadkast. Leg de wijn pas te koelen in de koelkast vlak voor je deze nodig hebt. Het komt de smaak vaak niet ten goede als de wijn al dagen in de koelkast ligt. Voor wijnen die reeds geopend zijn is dat natuurlijk anders, die kun je gerust in de koelkast bewaren (zeker witte wijn, rosé en mousserende wijn).

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!