
Fles wijn bewaren
Lees verder na de advertentie
Heb je een fles wijn gekocht of gekregen en wil je deze niet gelijk opdrinken? Geen probleem. Wijn blijft een hele tijd goed, mits je het op de juiste manier bewaart. Lees dus snel verder om erachter te komen waar je wijn juist wél en niet moet bewaren.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar wijn bewaren?
Wijn kan je het beste op een donkere plek bewaren. Niet voor niets is de wijnkelder een bekend fenomeen. In een donkere en koele kelder wordt de drank namelijk niet aangetast door zonlicht en warmte. Helaas is een wijnkelder niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen bewaren hun wijnflessen op een meer prominente plek. Een wijnrek in de keuken of woonkamer staat misschien leuk, maar is niet de beste plek. Want zodra er licht bij de fles komt, kan de drank sneller zijn smaak verliezen en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Bewaar je wijnflessen dus altijd op een donkere plek.
Wat is de juist temperatuur om wijn te bewaren?
Nu denk je misschien aan de koelkast: een donkere en koele plek. Helaas is geen geschikte plek om je wijn te bewaren. De temperatuur van de koelkast tast de smaak van de wijn namelijk aan. Witte wijn kan er zelfs wat smakeloos van worden. Bewaar je wijn altijd op kamertemperatuur en leg de fles pas in de koelkast als je weet dat je deze binnenkort gaat opdrinken.
Geopende fles wijn bewaren
Heb je de fles al geopend en wil je het bodempje bewaren? Dan is de koelkast juist wel de goede plek en komt de kou goed van pas om het bedervingsproces tegen te gaan. Volgens het Voedingscentrum kan je een geopende fles wijn ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Na drie dagen is het feest voorbij en wordt de wijn minder sterk van smaak, bitter of zelfs zuur. Wil je de restjes van je geopende fles wijn liever langer bewaren? Vries het restant dan in. Dit doe je het gemakkelijkst door het laatste restje wijn in een ijsblokjesvorm te gieten. Door de restjes wijn in te vriezen zal er helaas wel wat smaak verloren gaan maar de blokjes ingevroren wijn zijn nog perfect te gebruiken in een risotto of saus.
Lees ook: Wat te doen met een bodempje wijn?
Onze tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Gevulde focaccia maken: zo doe je dat!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.