Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
champagne

Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wie iets van wijn weet, weet dat er op de meeste flessen wijn een jaartal staat. Waarom staat er juist op veel flessen champagne geen jaartal genoemd? Wij weten het.

Jaartal op fles champagne

Er hangt een geweldige air om champagne. Geen feestje is een goed feestje zonder de mousserende wijn uit de Champagne streek. Daar hangt een prijskaartje aan. Doordat champagne alleen champagne mag heten als hij uit Champagne komt, is de productie ervan relatief klein. De schaarste maakt de champagne dan ook duur. Maar het is ook de ingewikkelde productie die champagne prijzig maakt. En dan heb je de marketing nog: als geen andere producent van wat ook ter wereld weten de marketeers van de grote merken hun waar duur te verkopen. Champagne is très chic.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is blending bij champagne?

Omdat de klant wil weten waaraan hij/zij toe is wanneer ze hun favoriete fles opentrekken, vinden de champagnemakers dat elke fles traditionele champagne hetzelfde moet smaken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want door het klimaat wisselen de weersomstandigheden in midden Europa enorm. Koude, natte zomers wisselen zich af met droge warme zomers. Zie dan maar eens elk jaar weer dezelfde wijn te maken. Om dit toch te laten slagen hebben de Fransen iets uitgevonden: blending. Champagne wordt gemaakt door basiswijnen uit verschillende jaren te mengen tot een mix die elk jaar weer dezelfde champagne oplevert.

Geen jaartal op non-vintage champagne

De traditionele manier van champagne maken waarbij basiswijnen geproduceerd en gemixt worden voordat ze omgetoverd worden tot mousserende wijn zorgt voor steeds dezelfde smaak. Bij deze manier van produceren worden basiswijnen gebruikt uit verschillende jaren. De wijnen uit eerdere jaren vormen de basis van de champagne, terwijl de nieuwe wijnen van het huidige jaar zorgen voor de frisheid ervan. De grote huizen hebben soms de beschikking tot 800-1000 basiswijnen voor die ideale mix. Omdat basiswijnen uit verschillende jaren worden gebruikt, is het onmogelijk om een accurate datum op het etiket te zetten.

Wat is vintage champagne?

Wanneer een oogst van een jaar bijzonder goed uitpakt, kan de wijnmaker ervoor kiezen om een champagne te maken van druiven uit een enkel oogstjaar. Deze champagne wordt vintage champagne genoemd, en is juist te herkennen aan een jaartal op de fles. Deze vintage champagne is vaak spannender dan een non-vintage champagne die vooral geslaagd is wanneer hij precies zo smaakt als voorgaande jaren. Bij champagnehuis Moët et Chadon noemen ze de vintage champagnes ‘de speeltuin van de wijnmaker’, hierbij kan hij/zij helemaal los gaan.

Jaartal champagne: altijd minstens drie jaar oud

Dan nog iets over dat jaartal dat dus wel op vintage champagne staat. Dat jaartal geeft aan in welk jaar de druiven van de basiswijnen voor deze champagne zijn geoogst, en niet wanneer de champagne is geproduceerd. Het duurt namelijk jaren voor een champagne in de rekken van de slijter staat. Bij een non-vintage champagne moet de tweede gisiting minstens drie jaar in beslag nemen. Bij een vintage champagne is dit zelfs vijf jaar. Veel producenten houden zelfs nog langere periodes aan. Dit betekent dat een vintage champagne met druiven die in september 2023 werden geplukt op zijn vroegst pas in 2028 op de markt komt.

Profielfoto van

Redactie

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!