
Feest vier je met champagne. Maar als er nu een fles overblijft, hoe lang kun je die champagne dan bewaren? Die vraag en veel andere beantwoorden we in dit artikel over de wijn voor de koningen: champagne. En chanté!
Lees verder na de advertentie
Houdbaarheid champagne
Om de vraag ‘hoe lang blijft champagne goed’ te beantwoorden gingen we langs bij een van de grootste champagnehuizen ter wereld: Moët et Chandon. Voor we overgaan tot het lange antwoord over de houdbaarheid van champagne, voor iedereen die haast heeft eerst de verkorte versie.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoelang blijft champagne goed?
Het belangrijkste om te weten is dat champagne op dronk is wanneer je ‘m koopt. Het heeft dus geen nut om hem lang te bewaren. Dit in tegenstelling tot normale wijn waarvan de smaak nog verandert (eerst beter, dan slechter).
Champagne zonder een jaartal op de fles (non-vintage) is korter houdbaar dan champagne met een jaartal op de fles (vintage). In het eerste geval hebben we het over een tot twee jaar. Sommige champagnes met jaartal op de fles zijn tot vijftien jaar houdbaar. Langer dan vijf jaar zouden we een fles nooit bewaren trouwens.
Houd je vooral aan onze eerste regel: elke fles champagne die je koopt is op smaak. Wacht dus gewoon niet (te) lang met het drinken. Dat heeft geen enkele zin.
Na het openen kun je de fles beter snel leegdrinken, met een speciale dop in de koelkast blijft ‘ie nog wel een paar dagen oké, maar ook niet veel langer dan een dag of 4-5.

Houdbaarheid champagne: wat is het verschil tussen vintage en non-vintage champagne?
Je hebt antwoord op je meest prangende vraag hoe lang je champagne kunt bewaren, maar we zijn nog niet klaar. Er zit dus verschil tussen de houdbaarheid van champagne met een jaartal op de fles en zonder. De bekendste is de champagne zonder jaartal op de fles. Dit is non-vintage champagne. Deze champagne is gemaakt van basiswijnen uit verschillende jaartallen. Het is een zogenoemde blend. Wijnhuizen doen dit om elk jaar exact dezelfde smaak te kunnen produceren: een fles non-vintage Moët Imperial Brut smaakt altijd hetzelfde. Jaar in, jaar uit.
Vintage champagne wordt gemaakt van basiswijnen uit een enkel jaar, dus bijvoorbeeld wijnen van de druivenoogst uit 2020. Dit jaartal staat dan ook op de fles. Vintage champagne is daardoor vaak afwijkend van smaak. Bij Moët noemen ze dit de speeltuin voor de wijnmaker. Die heeft veel meer vrijheid in de productie. Vintage champagnes zijn hierdoor vaak spannender en meer uiteenlopend qua smaak. Alleen de beste wijnjaren worden bij de grote merken gebruikt voor vintage champagnes.
Hoe kan heel oude champagne toch nog goed zijn?
Tot slot nog een interessante kwestie. Wie wat meer over champagne gelezen heeft, kan gezien hebben dat er soms flessen champagne worden verkocht voor enorme bedragen die veel ouder zijn dan dat wij hier aanraden. En toch is die champagne nog perfect op smaak. Hoe kan dat?
Het is een lang verhaal over hoe champagne gemaakt wordt, maar kort gezegd is dit het antwoord: Het maken van champagne gebeurt in twee stappen. Tijdens de eerste stap wordt basiswijn gemaakt in grote tanks. Tijdens de tweede stap verandert de basiswijn in champagne. Dat gebeurt terwijl de wijn al in flessen zit. Door de champagne in dit stadium op te slaan, kan een fles eindeloos bewaard worden zonder dat de smaak verandert. Zo hebben ze bij Moët nog een geheime voorraad van champagnes van soms ouder dan honderd jaar.
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Redactie