
Wijn van het seizoen: Chardonnay
Wat is Chardonnay?
Lees verder na de advertentie
Chardonnay is een witte druif, die uiteraard zeer geschikt is voor witte wijn. De druivensoort komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne en is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc. De wijn die van chardonnaydruiven wordt gemaakt is gelijknamig. Chardonnay is een van de meest populaire wijnen ter wereld en staat bekend om zijn volle en rijke smaak. De smaak varieert van fris en fruitig tot vol en romig. Voor veel mensen is deze wijn het perfecte gezelschap bij een etentje of tijdens een rustige avond op de bank met een goede film. Dit maakt Chardonnay dƩ wijn voor het najaar.
Waar komt de druif voor?
Doordat de druivensoort praktisch overal groeit, vind je hem ook in nieuwe wijngebieden zoals de Verenigde staten. Gallo Family Vineyards is een van de producenten die actief is in CaliforniĆ« en een licht zoete Chardonnay produceert. Opvallend genoeg is dit een hele frisse wijn. Dat is bijzonder want overdag is het behoorlijk heet in de Central Valley ā waar de druiven voor deze wijn groeien ā terwijl het ās nachts flink afkoelt. Dat maakt de wijn rijk Ć©n fris van smaak.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
De perfecte wijn voor het najaar
Heb jij stiekem ook zo’n zin in het najaar? Eindelijk weer de kaarsjes aan en met een dekentje op de bank. Daarbij mag de nodigeĀ comfortfood niet ontbreken. Omdat Chardonnay goed samengaat met wat vettige en romige gerechten, past de wijn perfect bij een knusse herfstavond. De wijn staat bekend als een rijk en vol met een licht zoete smaak. Al is de zoetigheid afhankelijk van het land van herkomst. Wijnen uit landen met een warm klimaat zijn vaak wat zoeter. In het najaar kiezen wij liever voor een wat frissere Chardonnay, juist als tegenhanger bij de romige en vettige gerechten waar wij in de herfst zo naar verlangen. Probeer bijvoorbeeld eens de Chardonnay van Gallo Family Vineyards. Zodra je de fles opent komen de aromaās van van perzik, een vleugje honing en vanille je tegemoet. Zie je jezelf al zitten in op een knusse herfstavond met een glas heerlijke wijn? Proost!
Wat eet je bij Chardonnay?
Chardonnay is ontzettend veelzijdig, en past dan ook bij veel gerechten. De wijn past het beste bij meer vettige en romige gerechten. Drink je ‘m bij het avondeten? Schenk de wijn dan bijvoorbeeld bij romige pasta gerechten en gegrilde kip. Dit gaat mooi samen met de tonen van perzik en een vleugje honing en vanille. Schenk je de wijn wat later op de avond in? Trakteer jezelf dan ook op een kaasplankje. Vooral zachte kazen gaan goed samen met deze wijn.
Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen
De volle smaak van truffel past ontzettend goed bij verse pasta en paddenstoelen. Bij elke hap proef je intense smaken, met een fijn mondgevoel. Je raadt het al, daar past een wijn bij die ook fris, fruitig en vol van smaak is. Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor een Chardonnay.
> naar hetĀ recept: verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen
Gegrilde kip met mosterdlinzen
Healthy en lekker! Tegen deze gegrilde kip met mosterdlinzen zegt niemand nee. Wij in ieder geval niet, zeker niet met een goed glas Chardonnay.
> naar het recept: gegrilde kip met mosterdlinzen
Tong met garnalensaus
Witte wijn en vis gaan goed samen. Dat weet iedereen. Schenk dus met een gerust hart een glas Chardonnay bij dit gerecht in. De wijn is een mooie aanvulling op het romige sausje.
> naar het recept: tong met garnalensaus
Gallo Family Vineyards
De druiven van Gallo Family Vineyards worden geoogst in Californiƫ, bij optimale rijpheid. De koele nachttemperatuur zorgt dat de smaken van vers fruit behouden blijven. Door een koel fermentatieproces heeft de Chardonnay van Gallo Family Vineyards een fijn mondgevoel, terwijl de wijn een goede helderheid en balans qua smaak behoudt. De wijn is verkrijgbaar bij o.a. PLUS, COOP, Hoogvliet en Poiesz.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & wijntips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Lees ook:Ā Wijn van het seizoen: Pinot Grigio
Onze tips

Wrap it up! Smaakvolle wraps met gehakt voor elke gelegenheid

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeƫn
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.