Wijn van het seizoen: Chardonnay
Advertentie
Wat is Chardonnay?
Chardonnay is een witte druif, die uiteraard zeer geschikt is voor witte wijn. De druivensoort komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne en is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc. De wijn die van chardonnaydruiven wordt gemaakt is gelijknamig. Chardonnay is een van de meest populaire wijnen ter wereld en staat bekend om zijn volle en rijke smaak. De smaak varieert van fris en fruitig tot vol en romig. Voor veel mensen is deze wijn het perfecte gezelschap bij een etentje of tijdens een rustige avond op de bank met een goede film. Dit maakt Chardonnay dé wijn voor het najaar.
Waar komt de druif voor?
Doordat de druivensoort praktisch overal groeit, vind je hem ook in nieuwe wijngebieden zoals de Verenigde staten. Gallo Family Vineyards is een van de producenten die actief is in Californië en een licht zoete Chardonnay produceert. Opvallend genoeg is dit een hele frisse wijn. Dat is bijzonder want overdag is het behoorlijk heet in de Central Valley – waar de druiven voor deze wijn groeien – terwijl het ‘s nachts flink afkoelt. Dat maakt de wijn rijk én fris van smaak.
De perfecte wijn voor het najaar
Heb jij stiekem ook zo’n zin in het najaar? Eindelijk weer de kaarsjes aan en met een dekentje op de bank. Daarbij mag de nodige comfortfood niet ontbreken. Omdat Chardonnay goed samengaat met wat vettige en romige gerechten, past de wijn perfect bij een knusse herfstavond. De wijn staat bekend als een rijk en vol met een licht zoete smaak. Al is de zoetigheid afhankelijk van het land van herkomst. Wijnen uit landen met een warm klimaat zijn vaak wat zoeter. In het najaar kiezen wij liever voor een wat frissere Chardonnay, juist als tegenhanger bij de romige en vettige gerechten waar wij in de herfst zo naar verlangen. Probeer bijvoorbeeld eens de Chardonnay van Gallo Family Vineyards. Zodra je de fles opent komen de aroma’s van van perzik, een vleugje honing en vanille je tegemoet. Zie je jezelf al zitten in op een knusse herfstavond met een glas heerlijke wijn? Proost!
Wat eet je bij Chardonnay?
Chardonnay is ontzettend veelzijdig, en past dan ook bij veel gerechten. De wijn past het beste bij meer vettige en romige gerechten. Drink je ‘m bij het avondeten? Schenk de wijn dan bijvoorbeeld bij romige pasta gerechten en gegrilde kip. Dit gaat mooi samen met de tonen van perzik en een vleugje honing en vanille. Schenk je de wijn wat later op de avond in? Trakteer jezelf dan ook op een kaasplankje. Vooral zachte kazen gaan goed samen met deze wijn.
Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen
De volle smaak van truffel past ontzettend goed bij verse pasta en paddenstoelen. Bij elke hap proef je intense smaken, met een fijn mondgevoel. Je raadt het al, daar past een wijn bij die ook fris, fruitig en vol van smaak is. Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor een Chardonnay.
> naar het recept: verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen
Gegrilde kip met mosterdlinzen
Healthy en lekker! Tegen deze gegrilde kip met mosterdlinzen zegt niemand nee. Wij in ieder geval niet, zeker niet met een goed glas Chardonnay.
> naar het recept: gegrilde kip met mosterdlinzen
Tong met garnalensaus
Witte wijn en vis gaan goed samen. Dat weet iedereen. Schenk dus met een gerust hart een glas Chardonnay bij dit gerecht in. De wijn is een mooie aanvulling op het romige sausje.
> naar het recept: tong met garnalensaus
Gallo Family Vineyards
De druiven van Gallo Family Vineyards worden geoogst in Californië, bij optimale rijpheid. De koele nachttemperatuur zorgt dat de smaken van vers fruit behouden blijven. Door een koel fermentatieproces heeft de Chardonnay van Gallo Family Vineyards een fijn mondgevoel, terwijl de wijn een goede helderheid en balans qua smaak behoudt. De wijn is verkrijgbaar bij o.a. PLUS, COOP, Hoogvliet en Poiesz.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & wijntips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Lees ook: Wijn van het seizoen: Pinot Grigio
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.