Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
inmaken en wecken

Zo kun je groente en fruit uit je moestuin langer bewaren

Advertentie

Elke week delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we hoe je het beste groenten en fruit kan bewaren.

Groente en fruit bewaren

Wat is er nou leuker dan groenten en fruit op de juiste manier bewaren zodat je het hele jaar nog plezier hebt van de oogst uit je moestuin? Je kunt groenten en fruit wecken, drogen, konfijten en nog veel meer. Zin om zelf aan de slag te gaan? Wij zetten de belangrijkste manieren om groente en fruit langer te bewaren op een rijtje!

Wil je ook iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Inmaken / wecken

Inmaken wordt ook wel wecken genoemd. Door verhitting van de levensmiddelen en de potten, worden schadelijke bacteriën gedood en ontstaat er een vacuüm in de pot. Hierdoor blijft de inhoud jarenlang goed. Mits je de potjes eerst goed ontsmet. Bonustip: Plak etiketten op de potjes waarop de inhoud van de pot beschreven is en de datum waarop het gemaakt is.

Bij het inmaken van warme producten moet het mengsel kokend heet in de potjes gegoten worden. Vul de potjes tot aan de rand, en sluit de potjes direct goed af terwijl ze nog heet zijn. Wanneer de dichte potjes langzaam afkoelen trekt de deksel vacuüm en kun je de ingemaakte producten langer bewaren. Zet de glazen potjes niet op een koud oppervlak, een te groot temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat de potjes springen.

Koude producten inmaken kan ook. Vul de gesteriliseerde potten met de koude ingrediënten. Nu kook je niet de ingrediënten maar de dichte potten inclusief inhoud. Zorg ervoor dat de gevulde potten goed dicht zijn en leg ze in een pan met minimaal vijf centimeter lauwwarm water. Breng het water aan de kook en laat de potten er zo’n dertig minuten in koken. Haal de potten uit het water en zet ze op een theedoek zodat ze kunnen drogen en afkoelen.

inmaken pekelen groente bewaren

Groente bewaren door te pekelen

Pekelen is techniek om oogst langer te kunnen bewaren. De kunst hiervan keken we af bij fermentatie-expert Christian Weij: “Het pekelen van groenten betekent – zoals je waarschijnlijk al dacht – dat we ze met zout gaan bewerken. Dit zouten zorgt ervoor  dat de groenten geconserveerd worden. Er zijn twee manieren van pekelen: met veel zout en met weinig zout. En het eindproduct van beide methodes is compleet anders. Pekelen met veel zout doen we in Nederland al eeuwen met snijbonen. Gesneden snijbonen worden gemengd met 15% zout en in een emmer of pot gedaan. Het zout zorgt er dan voor dat alle micro-organismen op de snijbonen doodgaan en er ook nooit meer een micro-organisme in gaat leven. Het zout is in dit geval het conserveringsmiddel. Maar 15% zout is wel heel, heel veel. Voor het opeten van de groenten die je op deze manier gepekeld hebt, moet je ze uitvoerig spoelen en het liefst een paar keer afkoken.” Als je wat minder zout toevoegt, gaan de groenten fermenteren. “Het pekelen met minder zout deden we vroeger in Nederland bijvoorbeeld met augurken. Het Engelse woord voor een augurk (pickle) zegt het eigenlijk al.”

kool inmaken groente bewaren

Drogen

Drogen is een van de oudste technieken om oogst te bewaren. Vooral fruit is hier erg geschikt voor. De meeste fruitsoorten bevatten 80-90% water. Door het vochtgehalte terug te brengen naar 5-30%, worden ze resistent tegen micro-organismen en kunnen ze niet bederven. In voedingsmiddelenindustrie wordt fruit zoals abrikozen meestal bespoten met zwavelverbindingen om bruining tegen te gaan, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt fruit zelf drogen aan de lucht, op lage temperatuur in de oven of in een speciale voedseldroger. Gebruik je de oven, zet hem dan aan op de laagste stand (50-70°C) en verdeel de vruchten zoals abrikozen of appelplakken over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel het fruit eventueel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Droog in de oven tot het fruit droog aanvoelt en niet meer plakt, dat kan wel 6 uur of langer duren. Zet de ovendeur op een kier of open hem regelmatig zodat het verdampte vocht kan ontsnappen. Bewaar het gedroogde fruit op een koele en donkere plek.

Conserveren met suiker

Naast het drogen is er nog een handige methode om vruchten langer houdbaar te maken: met suiker. Door het suikergehalte in fruit te verhogen, wordt het fruit beter bestand tegen micro-organismen. Suiker is namelijk, net als zout, een uitstekend natuurlijk conserveringsmiddel. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt fruit konfijten of er bijvoorbeeld samen met (gelei)suiker een lekkere jam of gelei van maken.

bramenjam maken fruit conserveren

Konfijten

Konfijten is een techniek waarbij fruit wordt beschermd door een laagje suiker(siroop). Bij het konfijten leg je de hele vruchten, stukjes fruit of de schil van citrusvruchten in warme suikersiroop. Het fruit zuigt de siroop langzaam op en na het opdrogen ontstaat een beschermend laagje suiker aan het oppervlak. Het fruit wordt als het ware ‘geïmpregneerd’ door de siroop. Door deze conserveringstechniek blijft het fruit heel lang houdbaar, maar het nadeel is dat het eindproduct veel toegevoegde suiker bevat. Gekonfijt fruit heet in het Engels niet voor niets ‘candied fruit’. Je kunt het eerder zien als suikerwerk dan als echt fruit.

> naar het recept: gekonfijte sinaasappel

oogst bewaren

Lees meer over groente en fruit bewaren:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!