Advertentie
Op zoek naar de lekkerste recepten met kip? Wij hebben de allerbeste gerechten voor jou uitgezocht: van snelle avondmaaltijden tot uitpakkers voor in het weekend. Welke is jouw favoriet?
Gerechten met kip
Kip wordt niet voor niks het meest veelzijdigste stukje vlees genoemd. Kip uit de oven, gegrild of gebraden: het gevogelte kan op veel verschillende manieren bereid worden. Wat denk je bijvoorbeeld van kip met geroosterde paprika, kipgoulash of broodje hete kip? Met deze kip gerechten maak je het allemaal!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ons favoriete kip gerecht
Onze grote favoriet als het aankomt op gerechten met kip? Dat is natuurlijk deze snelle traybake. Het enige wat je hoeft te doen is je ingrediënten klein(er) te snijden, wat olie en kruiden er overheen en de oven in.
Je kunt vervolgens gerust met je voetjes omhoog, de oven doet toch het meeste werk. Jij snapt wel waarom we fan zijn, of niet?
Kip met venkel en sinaasappel
Makkelijk maar oh zo lekker: kip met venkel en sinaasappel. Dit gerecht zal binnen no time tot je vaste repertoire behoren.
Ingrediënten
- 2 el boter
- 2 venkelknollen (in dikke plakken)
- 1 sinaasappel (½ in partjes & ½ uitgeperst)
- 2 el olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- zout en peper
- 4 kipfilet (ca. 600 g (bij voorkeur met huid))
- 100 ml Ricard Pastis (Franse anijslikeur)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een ovenschaal in met 1 el boter. Verdeel de venkel en de sinaasappelpartjes over de ovenschaal. Bedruip met de olijfolie en bestrooi met het venkelzaad, zout en peper. Meng alles goed door elkaar en rooster ca. 15 minuten in de oven.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Verhit de overige boter in een koekenpan en bak er de kipfilets op de huidkant 4-5 minuten in tot ze mooi goudbruin zijn. Draai de kip en bak nog 1 minuut. Blus af met de Ricard Pastis en het sinaasappelsap.
Leg de kip op de venkel in de ovenschaal met de huidkant naar boven en giet er het vocht uit de pan overheen. Bak nog ca. 10 minuten verder tot de kip gaar is. Controleer eventueel de kerntemperatuur met een kernthermometer, deze moet ca. 70°C zijn. Neem uit de oven laat ca. 10 minuten rusten voor het serveren.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Hoofdgerechten met kip
Dat kip veelzijdig is, bewijzen deze heerlijke hoofdgerechten wel:
Gegrilde kip met mosterdlinzen
Healthy en lekker! Tegen deze gegrilde kip met mosterdlinzen zegt niemand nee. Dit gerecht is groen, groener, groenst!
Kojikip met gemberrijst
Een leuk weekendproject. We gebruiken shio koji, oftewel pasta van dubbelgefermenteerde rijst om de kip mee in te wrijven. Deze pasta is een hit in Japan en wij begrijpen wel waarom.
Kip uit de oven met geroosterde paprika
Proef de fantastische combinatie van kip met geroosterde paprika uit de oven! Maak dit ultieme comfortfood en plof daarna lekker op de bank.
Pittige gebakken kip
Dat de Indiase keuken niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst dit snelle en makkelijke recept voor een pittige gebakken kip uit één pan. Wat opgewarmde roti’s en een salade erbij en klaar ben je! Als je tijd hebt, kun je de kip een paar uur of zelfs een hele nacht marineren.
Gebraden kip met abrikozen, braam en rode ui
Het seizoen van de braam is in volle gang. Deze vrucht is heus niet alleen lekker in cruffins of taart. Probeer hem maar eens met een lekker gebraden kippetje.
Mosterdkip in tomatensaus
We zetten de oven aan het werk voor de kampioen onder de Franse recepten met kip! Van deze ovenschotel met in mosterd gemarineerde kip in tomatensaus zal het hele gezin smullen.
Coq au vin blanc met roze peper en citroen
Op social media ging dit gerecht al viral: coq au vin blanc met roze peper en citroen. Gebruik een lekker frisse witte wijn zoals sauvignon blanc of pinot grigio.
Kipgoulash
Een lekkere stoofgerecht valt altijd in de smaak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kipgoulash?
Meer kipgerechten
Niet alleen als avondeten, ook bij de lunch is het lekker. Dit zijn onze favoriete gerechten met kip voor tussen de middag:
Broodje hete kip
Let’s spice things up en tover je belegde broodjes om tot een feestje. Met ons recept – geïnspireerd op een Surinaams puntje kip kerrie – kun je zelf het ultieme broodje hete kip maken. Maak gerust extra veel, dan heb je de dagen hierna ook nog een heerlijke lunch!
Banh mi met kip en satésaus
Als je niet beter weet, lijkt banh mi een simpel broodje. Maar als je zelf al eens je tanden in dit lekkers hebt gezet, weet je wel beter: banh mi is verrukkelijk. Dankzij dit recept hoef je niet helemaal af te reizen naar Azië en kun je toch genieten van je favoriete gerecht.
Onze tips
Een heerlijke malse kipfilet bakken: zo doe je dat
10 snelle recepten in 10 minuten
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
3x overheerlijke Franse recepten met kip
5x heerlijke ovengerechten die binnen 60 minuten klaar zijn
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.