Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Crispy kip met geroosterde nieuwe aardappels en waterkersstuffing

Crispy kip met geroosterde nieuwe aardappels en waterkersstuffing

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd

  • ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd

Zin in knapperige kip met een twist? De zachte aardappels en de frisse, licht pittige stuffing van waterkers maken dit gerecht net even anders – verrassend én lekker.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de stuffing

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
Zin in knapperige kip met een twist? De zachte aardappels en de frisse, licht pittige stuffing van waterkers maken dit gerecht net even anders – verrassend én lekker.

Bereiding

  1. Dep de avond voor je de kip wil gaan bakken de kip droog met keukenpapier. Bestrooi de kip aan de binnen- en buitenkant met het zeezout.

  2. Leg de kip op een bakplaat of in een ovenschaal. Zet onafgedekt een nacht in de koelkast – hierdoor wordt het vel tijdens het bakken krokanter.

  3. Laat de volgende dag de kip op kamertemperatuur komen terwijl je de vulling maakt. Smelt voor de stuffing de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot het schuimt en voeg de olie toe.

  4. Bak de prei ca. 8 minuten in de pan tot hij zachter is. Roer de knoflook, de wijn, de tijmblaadjes en de salie erdoorheen. Laat zachtjes koken tot het grootste deel van het vocht is verdampt.

  5. Neem van het vuur, breng op smaak met zout en peper en laat een paar minuten afkoelen. Vet een ovenschaal in met boter.

  6. Meng het broodkruim, de parmezaan, de eieren en de waterkers in een grote kom met elkaar. Voeg zout, peper, de citroenschil en wat citroensap toe.

  7. Roer het preimengsel erdoorheen en doe in de ovenschaal. Besprenkel met wat olie en dek af met aluminiumfolie.

  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Doe de aardappels in een grote braadslee. Besprenkel met wat olie, zout en peper en schep goed om.

  9. Dep de kip nogmaals droog met keukenpapier en wrijf wat olie in het vel. Bestrooi met peper en leg de kip in het midden van de braadslee tussen de aardappels. Doe de gehalveerde citroen en de tijm in de holte van de kip en rooster ca. 30 minuten in de oven.

  10. Zet na ca. 30 minuten de schaal met de stuffing onder de kip in de oven en verlaag de temperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Schep het braadvocht over de aardappels, maar niet over de kip; dan wordt het vel niet krokant.

  11. Rooster nog 30-45 minuten tot de kip gaar is – met een vleesthermometer moet de kip vanbinnen 70°C zijn, of het vocht dat eruit loopt als je met een scherp mes in het dikste deel prikt moet helder zijn. Verwijder de folie van de stuffing halverwege de baktijd, zodat de bovenkant krokant kan worden.

  12. Laat de kip onafgedekt 15-20 minuten rusten. Schep de aardappels in een voorverwarmde kom.

  13. Roer de maizena en het water glad. Schep met een lepel overig vet uit de braadslee en doe het braadvocht met een scheutje wijn, de bouillon en het maizenamengsel in een pan.

  14. Breng het mengsel zachtjes aan de kook tot het is ingedikt en je een lichte jus hebt. Serveer de kip met de aardappels, de stuffing en de jus.

Per portie: 1109 kcal | 94 g koolhydraten | 70 g eiwit | 45 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: BBC Good Food Fotografie: Myles New & Liam Des Bois Styling: Myles New Foodstyling: Helen Upshall

Stuffing
Stuffing is een mengsel van onder andere brood(kruim) en kruiden. Het dient vaak als vulling van bijvoorbeeld hele kip of kalkoen, maar het wordt ook op zichzelf als bijgerecht geserveerd.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)