Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Krokante kip in tomatensaus gegratineerd met provolone

Krokante kip in tomatensaus gegratineerd met provolone

In samenwerking met Mutti
  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Kruidige kip met een krokant korstje, wie wil dat nou niet? Je gratineert de kip met een flinke laag provolone. Deze Italiaanse kaas kun je eventueel vervangen door scamorza, Gruyère of bijvoorbeeld Emmentaler. Net wat je in huis hebt.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Kruidige kip met een krokant korstje, wie wil dat nou niet? Je gratineert de kip met een flinke laag provolone. Deze Italiaanse kaas kun je eventueel vervangen door scamorza, Gruyère of bijvoorbeeld Emmentaler. Net wat je in huis hebt.

Bereiding

  1. Was het basilicum en schud het droog. Pluk de blaadjes van de takjes en houd apart. Bind de takjes met keukengaren bij elkaar. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg de passata en de basilicumtakjes toe. Kook de saus afgedekt ca. 25 minuten op laag vuur. Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper.

  2. Halveer intussen de kip overdwars, zodat je 4 platte stukken hebt. Plet de kip tussen 2 velletjes folie nog wat platter. Bestrooi met zout en peper en wentel door de bloem. Klop het teveel aan bloem er goed af en wentel de kip door het geklutste ei en vervolgens door het paneermeel. Leg op een rooster en laat ca. 30 minuten drogen.

  3. Verhit de olie en de boter in een ruime bakpan en bak er de gepaneerde kip in ca. 10 minuten aan beide kanten goudbruin en krokant in. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  4. Schenk de tomatensaus in een ruime ovenschaal en leg de gebakken kip erin. Verdeel de provolone over de kip en bak het geheel ca. 25 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Bestrooi met de basilicumblaadjes.

Per portie: 757 kcal | 31 g koolhydraten | 39 g eiwit | 52 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

4.1 / 5.0 (10 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!