Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is scamorza

Wat is scamorza en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Mozzarella, burrata en pecorino worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over de Italiaanse kaas scamorza. Want wat is scamorza en wat kun je ermee?

Wat is scamorza?

We hebben al een tipje van de sluier opgelicht, scamorza is een Italiaanse kaas. Maar wat is scamorza precies en wat kun je ermee? Het is een kaas die wordt gemaakt van verse koemelk met stremsel. De kaas wordt vaak gevormd tot balletjes voordat ze in zout water worden gelegd om te rijpen. Daarna hangt de kaas nog een aantal dagen aan een touwtje waardoor de kenmerkende vorm ontstaat van twee bolletjes. De meeste bekende variant van de kaas is gerookte scamorza, dit geeft ‘m zijn excentrieke en uitgesproken smaak. De naam komt van het Italiaanse woord scamozza, wat ‘onthoofd’ betekent. Dat klinkt misschien luguber, maar dit komt doordat de kaas opgehangen wordt aan een touwtje waardoor een aparte vorm ontstaat (alsof de kaas onthoofd is). Oorspronkelijk komt de kaas uit Zuid-Italië, maar je vindt scamorza tegenwoordig vind je de kaas in meerdere regio’s.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt scamorza?

De kaas heeft iets weg van mozzarella, maar er zijn een aantal verschillen. Zo is de kaas een stuk harder en heeft daardoor een stevige bite. Meestal vind je de gerookte variant van de kaas. Dit geeft de kaas een wat gelige kleur en vooral een diepe, licht rokerige smaak. De smaak komt misschien wel een beetje in de buurt van provolone. Ondanks de bite blijft de kaas zeer smeuïg.

Waar koop je scamorza?

Je vindt scamorza over het algemeen in wat grotere supermarkten of bij een kaaswinkel. Natuurlijk kun je ook flink inslaan als je op vakantie bent in Italië. Online kun je de kaas ook bestellen. Ga je aan de slag met deze Italiaanse kaas? Zoek eerst even uit of de kaashandel bij jou in de buurt ‘m in het assortiment heeft, hij is namelijk niet altijd even goed te verkrijgen in Nederland.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als de meeste kazen bewaar je scamorza in de koelkast. Het blijft een verse kaas, dus deze is niet lang houdbaar. Door het rijpen en roken is de kaas misschien iets langer houdbaar dan een jonge kaas, maar kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Eenmaal geopend is de kaas vaak een aantal dagen houdbaar.

Hoe vervang je het?

Wil je erg graag een recept met scamorza maken, maar is de kaas in geen velden of wegen te bekennen? Afhankelijk van wat je gaat maken kun je kiezen voor mozzarella of provolone. Nu is mozzarella een stuk zachter qua consistentie, deze eet je niet zo gemakkelijk uit het vuistje. Op een pizza of door een pasta kun je beide kazen gebruiken als vervanger. De rokerige smaak van scamorza is echter uniek, die vervang je niet zomaar.

Wat kun je er allemaal mee?

Kaas is baas, je kunt er ontzettend veel kanten mee op. De kaas gaat goed in een pasta of lasagne, zeker door de rokerige smaak. Combineer de kaas bijvoorbeeld met verse ingrediënten zoals tomaten en basilicum. Scamorza smelt goed, dus op een pizza is de kaas ook erg lekker. Natuurlijk kun je ook blokjes kaas door een salade doen, of op een borrelplank serveren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Recepten met scamorza:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik snel de keuken in en probeer eens een van de onderstaande recepten met scamorza!

Insane: lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Vanja van der Leeden: “Lasagna is ultieme winterkost. Wel zwaar, dus ik verruil een deel van de lasagnevellen voor koolbladeren. De traditionele bechamel met boter en bloem heb ik vervangen door een bechamel van aardpeer, die is net zo romig. Sla het citroensap bij de aardpeer niet over, dit helpt gasvorming tegengaan. Niet iedereen heeft er last van, maar ondergetekende hoeft maar naar een aardpeer te kijken of het raam moet alweer open. En dat is koud in de winter!”

Naar het recept
pizza quattro formaggi recept

Pizza quattro formaggi

In dit recept gebruik je gorgonzola, taleggio, parmezaan en pecorino. Onze tip? Vervang één van deze kazen door scamorza. Voor een heerlijke balans qua smaak kun je het beste de parmezaan of pecorino vervangen door deze rokerige en smaakvolle kaas. Succes gegarandeerd!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!