Bereiding

  1. Rooster de aubergines boven open vuur of, als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill. Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Bestrooi het vruchtvlees aan beide zijden met een snuf fijn zout. Zet een poosje apart in de ijskast totdat de aubergine flink wat vocht heeft verloren.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Snijd het groene gedeelte van de lente-uitjes diagonaal in dunne ringen. Verwarm vier borden voor.
  3. Dep de aubergines droog, verwijder het kroontje, snijd overdwars in plakken en verdeel die over de borden. Bedek met een vel vershoudfolie en spreid de aubergine gelijkmatig over de borden door er zachtjes op te slaan of te drukken. Verwijder het folie. Bestrooi de carpaccio met grof zout (houd rekening met het fijne zout dat al in de aubergine is getrokken) en besprenkel niet te zuinig met olijfolie.
  4. Knijp boven ieder bord een halve tomaat uit (bewaar het vruchtvlees voor een salade) en teken decoratieve cirkels met techina. Strooi de tijm, lente-ui en pijnboompitten over de aubergine. Vul per persoon een theelepel met silan en schiet met een mespunt sierlijke spetters over de carpaccio. Bestrooi ten slotte met een snuf pul biber. Idealiter is de auberginecarpaccio lauw bij het serveren.
TLV Vegan

Uit het boek

TLV Vegan
€39,99

Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto’s uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.