Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
bas haalt de perfecte kaas voor bij de borrel

De perfecte kaas voor bij de borrel

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Bas startte een zoektocht naar de allerlekkerste kaas.

Ultieme vrijmibo: kaas

Speciaal voor de ultieme borrel maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Bas alles over zijn onderdeel: de perfecte kaas voor bij de borrel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kaas voor bij de borrel

Als je weleens door de Nijmeegse binnenstad loopt, zal je er vast bekend mee zijn: de lange rijen voor de deur van Kaashandel De Wit. Elke zaterdag staat een flinke rij tot ver in de sfeervolle Lange Hezelstraat, rond de feestdagen staat deze rij er zelfs dagelijks.

Zodra je de winkel binnenstapt kom je een waar kaaswalhalla binnen. Bijna elke dag staat eigenaar Roland de Wit vrolijk achter de toonbank, waar hij met veel enthousiasme zijn eindeloze kennis over kazen deelt met alle klanten.

vitrine kaashandel de wit

Keuzestress

Op een vroege woensdagochtend stap ik de winkel binnen, vastberaden om met een gevulde tas naar huis te gaan. Roland begroet me vriendelijk terwijl hij de vitrine vult voor een nieuwe dag. Overal zie en ruik ik kaas; tegen de muur hangen planken vol met verschillende Nederlandse kazen, bijna tot aan het plafond. Op de hoek van de toonbank staan drie grote Italiaanse kaaswielen opgestapeld, het is Parmigiano Reggiano.

De vitrine ligt vol met kazen, van bekende soorten zoals brie tot aan onbekende berg- en schimmelkazen, de een ziet er nog lekkerder uit dan de ander. Ik kan er niets aan doen, het water loopt me spontaan in de mond en de keuzestress slaat toe. Gerda werkt bij Kaashandel De Wit en staat met een grote glimlach klaar om me te helpen. Ik leg uit dat ik op zoek ben naar drie of vier kazen voor op een borrelplank met kerst.

Gerda legt uit: “Het beste kun je opbouwen qua smaak. Om te beginnen heb ik een mooie witschimmel die gemaakt wordt met crème fraîche. Daardoor is deze kaas zacht, romig en lekker fris.” Ze pakt een stukje Cremeux de Bourgogne en laat de kaas zien. Het lijkt in de verte iets op brie, maar dan veel zachter en romiger. “De kaas is gemaakt van koemelk, de eetbare korst doet wat bloemig en nootachtig aan”, vertelt Gerda terwijl ze de kaas inpakt.

bas bij kaashandel de wit

Opbouw van smaken

“De tweede kaas is wat harder, zelf vind ik bergkazen erg lekker”, vertelt Gerda terwijl ze naar een andere hoek van de vitrine loopt. “Dit is een gruyère, maar misschien anders dan je gewend bent. Kan je maag het al aan om te proeven op de vroege ochtend?” Mijn maag kan altijd kaas aan, denk ik bij mezelf, terwijl ik een stukje Gruyère Kaltbach aanpak.

Daar waar gruyère normaal romig en zoetig smaakt, is deze kaas een stuk dieper qua smaak. “De kaas rijpt minimaal twaalf maanden in de Zwitserse grotten van Kaltbach. Dat maakt dat de kaas wat harder is, maar ook dat de smaak intenser is. Een goede tweede kaas voor op de borrelplank.”

De derde kaas die Gerda pakt is een Saint Nectaire, een kaas waar Roland gek op is. Gerda vertelt: “Saint Nectaire komt uit de Franse Auvergne, misschien ken je ’m wel. Het is een roodkorst met een romige en aardse smaak. Je kunt ook voor taleggio of morbier gaan, maar deze is nét even wat spannender dan dat je misschien gewend bent.”

kaas voor bij de borrel

Kaas voor bij de borrel: pittige afsluiter

De laatste kaas voor op de plank mag wat mij betreft wel wat pit hebben en gelukkig zitten Gerda en ik op dezelfde golflengte. Ze pakt een blauwschimmel uit de vitrine en ik herken de kaas direct. “Als afsluiter is Gorgonzola Piccante misschien wel lekker”, zegt Gerda terwijl ze de kaas omhoog houdt. “Dit is het broertje van de zachte Gorgonzola Dolce, die haast iedereen wel kent. Door een rijping van ruim zes maanden is deze kaas pittiger van smaak en wat harder.”

Eerder dit jaar reisde ik samen met Willem naar Italië, om alles te ontdekken over Gorgonzola. Wat mij betreft is dit dan ook de perfecte kaas om mee af te sluiten. Het was al een van mijn favorieten, maar tijdens onze trip naar Italië ben ik er stiekem nóg verliefder op geworden. Dit moet wel het perfecte kaasplankje zijn voor na het kerstdiner, denk ik bij mezelf als ik de kazen op de toonbank zie liggen.

“Als je er iets bij wil eten raad ik neutrale crackers aan, of pecannoten”, vertelt Gerda terwijl ze me een volle tas met kaas overhandigt. “De zoete smaak van pecannoten past namelijk erg goed bij kaas. Een lekkere jam of goede marmelade zijn overigens ook erg lekker om erbij te serveren.”

Kaashandel de Wit

Meer weten?

Je vindt Kaashandel De Wit aan de Lange Hezelstraat 11 in het centrum van Nijmegen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!