Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
bakken

Bakken zonder eieren, zo doe je dat!

Advertentie

In een goed baksel gaat een eitje, toch? Niet alleen zorgen eieren voor een mooie rijke kleur in je deeg of beslag, eieren zorgen er ook voor dat het geheel goed rijst en bindt. Maar wat nou als je een intolerantie of allergie hebt, of gewoonweg geen eieren in huis? Dan vervang je de eieren gewoon. Bakken zonder eieren, zo doe je dat!

Bakken zonder eieren

Voordat je antwoord kan geven op de vraag ‘hoe kun je bakken zonder eieren?’, achterhalen we eerst waarom je eieren tijdens het bakken toevoegt. Bij baksels worden om verschillende redenen eieren toegevoegd. Zo zorgen eieren er bijvoorbeeld voor dat het deeg of beslag vochtig, smeuïg en gebonden is. De binding wordt veroorzaakt door het stollen van de eieren. Dit gebeurt wanneer eieren verwarmt worden. Daarnaast zorgt de toevoeging van eieren ervoor dat het geheel mooi gaat rijzen. Eieren kunnen namelijk verbazingwekkend veel lucht opnemen. Een dooier kan tot twee keer zijn volume aan lucht dragen en het eiwit zelfs tot drie keer. Ten slotte zorgt het eigeel voor een mooie glanzende en rijke kleur. Genoeg redenen dus om een eitje toe te voegen! Maar wat nou als je geen dierlijke producten wilt gebruiken, een intolerantie of allergie hebt, of gewoonweg geen eieren in huis?

eieren

Bakken zonder eieren: alternatieven

Wanneer je gaat bakken zonder eieren kun je één van de volgende producten ter vervanging gebruiken:

Omdat je eieren voor verschillende redenen aan je baksels toevoegt, is het aan te raden om goed na te gaan wat de functie van de toevoeging van het ei is. Alleen als je dat weet, kun je het beste achterhalen waarmee je de eieren kunt vervangen. Voeg je in het recept de eieren toe voor de kleur, smeuïgheid, binding of de luchtigheid?

De enige vervanging die aan bijna al deze functies voldoet is kant-en-klare eivervanger. Vaak zijn dit poedermengsels met een neutrale smaak op basis van maïszetmeel of lupinemeel. Deze vervangers zorgen ervoor dat het mengsel zowel luchtig wordt als bindt. Wel maken deze kant-en-klare poeders het geheel vaak wat droog omdat er geen vocht bij zit. Voeg daarom eventueel wat extra (noten)boter of water toe om dit tegen te gaan.

Alternatieven voor luchtigheid

Wil je luchtigheid? Dan kan je het beste aquafaba aan je baksel toevoegen. Dit is gekookt water van geweekte kikkererwten. Als je het water van geweekte kikkererwten kookt, transformeert het namelijk in iets magisch. Dit plantaardige goedje heeft de geniale eigenschap om eiwit na te bootsen. Om één eiwit te vervangen heb je 25 g kikkererwtenwater nodig. Laat je niet afschrikken door de geur van de kikkererwten, aquafaba smaakt in baksels neutraal. Probeer bijvoorbeeld deze pavlova van aquafaba eens!

Daarnaast kan je voor het deeg van je baksels laten rijzen door één ei te vervangen met drie theelepels bakpoeder. Een ander alternatief is om 1 theelepel baking soda met 1 eetlepel azijn te gebruiken als vervanger van één ei. Zorg er bij dit laatste mengsel wel voor dat je het als laatste ingrediënt toevoegt aan het deeg. De rijzende en luchtige werking gaat namelijk meteen in zijn werk zodra je de baking soda met de azijn samenvoegt.

bakken zonder eieren

Vegan bakken zonder eieren: smeuïgheid

Zitten er eieren in het recept verwerkt voor smeuïgheid? Dan kan je het beste bakken zonder eieren door appelmoes of geprakte/gepureerde banaan toe te voegen. Hierbij staat één ei gelijk aan 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Deze fruitsoorten hebben beiden een hoog vochtgehalte wat zorgt voor smeuïgheid. Omdat je ook wilt zorgen dat het baksel voldoende rijst, is het aan te raden om ook wat gist of bakpoeder toe te voegen.

Alternatieven voor kleur (vervanging voor eigeel)

Wordt in het recept ei(geel) gebruikt om het baksel wat extra kleur te geven? Gebruik dan een lichte jamsoort zoals abrikozenjam ter vervanging. Smeer zo veel als nodig is over je cake of taart nadat het uit de oven komt en het wordt mooi glimmend. Voor hetzelfde effect kan je ook wat sojamelk gebruik.

Alternatieven voor binding

Ben je op zoek naar een eivervanger om het beslag of deeg goed te laten binden? Ook dan kan je appelmoes of geprakte banaan gebruiken. Ook hierbij staat één ei gelijk aan 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Naast smeuïgheid zorgen deze twee fruitsoorten ook voor de binding in het beslag.

Een andere optie is om de eieren met lijnzaad of chiazaad te vervangen. Per ei neem je één eetlepel lijnzaad of chiazaad die je vervolgens in drie eetlepels water laat wellen. Na vijf minuutjes zou het een gelachtige structuur moeten krijgen. Voor hetzelfde effect kan je psylliumvezels toevoegen. Laat ook dezen eerst goed wellen en verwerk het vervolgens in het beslag. Bijvoorbeeld om deze heerlijke carrot cake te maken!

Vegan carrot cake

Lees nu ook: 5x vegan bakrecepten

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!