Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is aquafaba: pavlova

Wat is aquafaba en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Eiwitten, slagroom en boter worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over aquafaba. Want wat is aquafaba en wat maak je ermee?

Wat is aquafaba?

Hou je ook zo van zoete baksels met meringue erop? Je hebt het vast weleens gemaakt door eiwitten stevig op te kloppen. Wist je dat er ook een vegan variant bestaat? Maar wat is aquafaba eigenlijk en wat kun je ermee? Eigenlijk is het niets anders dan het vocht van kikkererwten uit blik. Misschien klinkt het niet meteen erg smakelijk, maar wees gerust. Het vocht smaakt neutraal, is volledig vegan en verandert in magische meringue als je het opklopt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt aquafaba?

Zoals we je hierboven al geruststelden, de smaak van aquafaba is neutraal. Eigenlijk heeft het vocht niet echt smaak. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er soms wat zout wordt toegevoegd aan blikjes met kikkererwten om de houdbaarheid te verlengen. Dit kun je terug proeven in het eindresultaat. Net als bij gewone meringue voeg je tijdens het opkloppen een beetje suiker toe voor een wat zoete smaak.

Waar koop je het?

Je kunt natuurlijk zelf kikkererwten weken in water en dit vocht gebruiken. Koop dan gedroogde kikkererwten en laat deze minimaal 12 uur weken in water. Ideaal om zelf falafel mee te maken bijvoorbeeld. Het vocht bewaar je na het weken en gebruik je om op te kloppen. Heb je geen zin om 12 uur te wachten? Koop dan een blikje kikkererwten in de supermarkt. Laat de erwten uitlekken en vang het vocht op.

Hoe maak je het?

Om aquafaba te maken gebruik je het toegevoegde water van kikkererwten in blik of pot of het water waarin je zelf (gedroogde) kikkererwten hebt geweekt. Dit klop je vervolgens op tot er een vegan meringue ontstaat. Eigenlijk doe je hetzelfde als dat je zou doen bij het opkloppen van eiwitten. Houd er wel rekening mee dat er vaak wat zout aan blikken kikkererwten wordt toegevoegd. Wanneer je de vegan eiwitvervanger aquafaba in je gerechten wilt gebruiken, raden wij daarom aan om met mate zout toe te voegen. Blijf vooral goed proeven!

Weet je niet goed hoever je het water moet indikken voor de juiste consistentie? De vuistregel is dat je het water ongeveer tot tweederde indikt. Om aquafaba te gebruiken, wil je in principe dezelfde ietwat dikke en glibberige consistentie van eiwit hebben. Laat het vervolgens goed afkoelen voor gebruik.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Heb je een blik kikkererwten in de kast staan? Deze zijn vaak ongeopend ontzettend lang houdbaar. Kijk voor de uiterste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking. Heb je het vocht al opgeklopt tot een vegan meringue? Dan is de aquafaba vaak niet langer dan een paar dagen houdbaar, gekoeld in de koelkast. Invriezen kan ook, dan blijft het 2 à 3 maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Maar waar kun je aquafaba eigenlijk allemaal voor gebruiken? Eigenlijk in alle gerechten waarin je normaal eiwit gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan toetjes als pavlova en meringue. Voor de juiste binding gebruik je 45 ml aquafaba in plaats van 1 ei of 30 ml aquafaba in plaats van 1 eiwit.

Recepten met aquafaba:

Citroenmeringuetaart met Sanne Vogel

Vegan citroenmeringuetaart met aquafaba

Deze taart komt uit de film Foodies waarin Sanne Vogel de hoofdrol speelt: “Aan het begin van de film maakt mijn karakter Sam deze taart. Sam is enorm bezig met zero-waste, vandaar dat ze werkt met het kikkererwtenvocht wat meestal in het gootsteenputje belandt. Terwijl het eigenlijk een waanzinnige basis is voor een vegan meringue. In de film neemt Sam een flinke hap van de citroenmeringue. Zoals het gaat met films moet je een scène oneindig opnieuw spelen. Dus ik denk dat ik in één ochtend (onder toeziend oog van een kwijlende crew) wel een kwart van die taart heb opgegeten. Toen was ik wel een beetje misselijk. Maar dat lag absoluut niet aan hoe lekker de taart is!”

Naar het recept
Wat is aquafaba: pavlova

Pavlova van aquafaba

Als je het water uit een blik kikkererwten kookt, transformeert het in iets magisch: aquafaba. Dit goedje heeft de geniale eigenschap om eiwit na te bootsen. En daar kun je dan weer perfect toetjes zoals deze smaakvolle pavlova mee maken.

Naar het recept
Vegan Dutch baby pancake

Vegan Dutch baby pancake

Sanne van Living the Green Life: “Dutch baby pancake? Dit is in andere landen een bekend Hollands gerecht, maar gek genoeg hebben de meeste Nederlanders er nog nooit van gehoord. Het is een soort pannenkoek die je gaart in de oven, waardoor hij mega-luchtig wordt. Samen met vers fruit en poedersuiker is dit smullen geblazen. De hoogste tijd om kennis te maken met deze Hollandse glorie!”

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!