Bereiding

  1. Kneed voor het deeg 240 g bloem, de poedersuiker, een snufje zout, 160 g margarine in stukjes en 1-2 el koud water met de deeghaken van de mixer en daarna met de handen snel tot een glad deeg. Leg het deeg afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.

  2. Vet een springvorm (ca. 18 cm Ø) in met margarine en bestuif hem met bloem. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond (ca. 22 cm Ø) uit. Leg het in de vorm en druk het bij de rand aan. Beleg met bakpapier en vul met de blindbakvulling.

  3. Bak de bodem ca. 15 minuten in de oven. Neem het papier met de erwten uit de vorm en bak de bodem ca. 10 minuten verder. Laat afkoelen.

  4. Meng voor de lemoncurd de suiker in een kom met de maizena, de kurkuma en het zout. Voeg al roerend met een garde de amandelmelk, het citroensap en de geraspte schil toe. Giet het geheel in een pan met dikke bodem en verhit al roerend met de garde tot het net begint te koken en dik wordt. Blijf continu roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Vul de bodem met de nog warme lemoncurd. Laat helemaal afkoelen.

  5. Klop voor de meringue de aquafaba met het citroensap stijf. Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je een stevig schuim hebt. Verdeel het schuim over de taart en karamelliseer licht met een keukengasbrander of onder de grill.

Tip: Bak je graag met wat je voorhanden hebt in het seizoen of uit je eigen tuin, zoals de kiwibessen in de film? Vervang de helft van de amandelmelk dan door kiwibessenpuree en laat de kurkuma en de citroenschil weg.

Per portie (8): ca. 493 kcal
4 g eiwit | 17 g vet | 79 g koolhydraten

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Tijn Versleijen