Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Klop voor de pavlova de eiwitten in een vetvrije kom met een handmixer licht en luchtig. Begin, zodra het eiwit in slappe pieken omvalt, 300 g suiker portiegewijs toe te voegen. Zet de mixer op halve snelheid en voeg al kloppend steeds 1 el van de suiker toe tot je witte, glanzende pieken hebt. De suiker moet telkens helemaal opgelost zijn voordat je nieuwe suiker toevoegt. Klop als laatste de maizena en de wittewijnazijn er op lage snelheid doorheen.
  2. Verdeel het eiwitmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een cirkel van ca. 28 cm Ø. Zorg dat de randen hoger zijn dan het midden. Zet de pavlova in de oven en verlaag de oventemperatuur direct (elektrisch: 130°C / hetelucht: 120°C). Bak de pavlova 1 uur en 50 minuten in de oven, bij voorkeur met de oven op een klein kiertje. Doe er eventueel een houten pollepel tussen als de deur niet open blijft staan.
  3. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven volledig afkoelen. Meng ondertussen voor de coulis de frambozen met de suiker in een mengbeker en pureer met een staafmixer helemaal glad. Druk de coulis door een fijne zeef om de pitjes eruit te halen. Zet de coulis opzij.
  4. Klop de slagroom met 2 el kristalsuiker en het vanillemerg met een handmixer lobbig. Verdeel de room over de pavlova en beleg met vers fruit naar keuze. Maak af met de frambozencoulis.

Per portie (10): ca. 252 kcal
4 g eiwit | 9 g vet | 39 g koolhydraten

Receptuur en fotografie: Willem van Santen