Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
zuurkool met witte wijn, appel en laurier

5x winterse zuurkool recepten

Advertentie

Een zuurkoolstamppot is een echte klassieker, maar wist je dat je nog veel meer winterse recepten met zuurkool kan maken? Bekijk al onze gerechten en kies jouw favoriet!

Zuurkool recepten

Wist je dat zuurkool eigenlijk witte kool is? Door deze kool te fermenteren krijgt het een kenmerkende zure smaak en wordt het éxtra gezond. Omdat de kool ingemaakt is, blijft het lang houdbaar. Dat was vooral vroeger handig toen er in de wintermaanden weinig oogst was. Nog steeds eten we het graag in de winter. In deze heerlijke recepten met zuurkool bijvoorbeeld:

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Zoete-aardappelstamppot

Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel

We kunnen niet anders dan het lijstje met zuurkool recepten beginnen met een stamppot. Toch is deze zuurkoolstamppot net even anders dan je gewend bent. Door zoete aardappel te gebruiken geef je het gerecht eenvoudig een verrassende twist.

Naar het recept
Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een winterse dag.

Naar het recept
zuurkool met witte wijn, appel en laurier

Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier

Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Dit gerecht smaakt nostalgisch en tovert je terug naar grootmoeders keukentafel.

Naar het recept
Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

De combinatie van zuurkool en aardappelen kent iedereen wel, maar wist je dat de kool ook heel goed in een Aziatisch gerecht past? Deze snelle roerbak laat zien hoe goed het samengaat met shiitakes, gember, knoflook en sojasaus.

Naar het recept
Zuurkoolstrudel met kruidendip

Zuurkoolstrudel met kruidendip

We sluiten af met een feestelijke strudel voor op de borrelplank. De frisse kool gaat hierbij perfect samen met de kruidige dip. Daar blijf je van snacken!

Naar het recept

Ons favoriete winterse zuurkool recept:

Zoete-aardappelstamppot

Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel

Hollandse pot maar dan net even wat anders. Probeer deze stamppot met zuurkool, appel en zoete aardappel eens. In dit gerecht zijn de zoete tonen en het zuurtje perfect in evenwicht.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

500 g kruimige aardappels – geschild en in stukken
zout en peper
500 g zoete aardappels geschild en in stukken
125 g crème fraîche
25 g boter
½ tl kaneelpoeder
1 tl chilivlokken
olie – om te bakken
2 rode uien – in dunne halve ringen
1 tl venkelzaad
1 tl gedroogde tijm
1 tl knoflookpoeder
400 g zuurkool – uitgelekt
50 g ongezouten notenmix – geroosterd & grofgehakt

Voor de gebakken appel

1 el citroensap
1 rode appel – klokhuis verwijderd & in partjes
1 el boter
1 el honing

Bereiding

  1. 1. Doe de kruimige aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de zoete aardappel toe en breng opnieuw aan de kook. Kook ca. 10 minuten verder tot alle aardappels gaar zijn. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels met de crème fraîche en de boter tot een grove puree. Breng de puree op smaak met het kaneelpoeder, de chilivlokken en zout en peper.

  2. 2. Meng voor de gebakken appel het citroensap door de appel. Verhit de boter in een koekenpan en bak er de appel in tot hij zacht begint te worden. Schenk de honing erbij en bak de appel verder tot hij lichtbruin en gekaramelliseerd is. Haal de appel uit de pan en houd apart op een bord.

  3. 3. Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en fruit er de rode ui ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad, de tijm, het knoflookpoeder en de

  4. 4. Stamp het zuurkoolmengsel door de aardappel puree en verwarm de stamppot op laag vuur. Serveer de stamppot met de gebakken appel en bestrooi royaal met de geroosterde noten.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!