Lees verder onder de advertentie
Worstenbroodjes maken
Lees verder onder de advertentie
Denk je aan Brabant, dan denk je aan worstenbroodjes. En wist je dat zelf worstenbroodjes maken helemaal niet moeilijk is? Wij delen vijf lekkere recepten voor zowel die typisch Brabantse broodjes als verrassende variaties.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Recepten voor worstenbroodjes:
Brabantse worstenbroodjes
We trappen af met een klassiek recept voor z’n broodje uit Brabant, want dat mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken.
Brabants worstenbrood van Houben
Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.
Haagse worstenbroodjes
Niet alleen in Brabant kunnen ze er wat van, maar ook in Den Haag weten ze wat een lekker worstenbroodje is. Met dit recept van Nick Toet bak jij ze ook lekker bij je thuis.
Vega worstenbroodjes
Liever vega? Geen probleem! Je kunt natuurlijk een worstenbroodje vullen met vega gehakt, maar wil je iets spannenders? Ga dan voor deze vulling van clementine, cranberry en savooiekool.
Haverworstenbroodje met lingonberrycompote
Naast van gewone tarwebloem, kun je ook van haver heerlijke worstenbroodjes maken. Serveer ze met lingonberrycompote en kleine augurkjes. Dat is weer eens wat anders dan ketchup, mayo of mosterd!
Wil je nog meer weten weten over worstenbroodjes? Lees dan ook:
Ingrediënten
Bereiding
Kneed het gehakt, de eieren, het paneermeel, de kerrie, de nootmuskaat en flink wat zout en peper goed door elkaar. Zet ca. 3 uur afgedekt in de koelkast.
Meng intussen in een kom de gist met de bloem. Giet 250 ml melk en 250 ml water erbij en kneed kort tot alle bloem is opgenomen. Laat ca. 15 minuten staan.
Voeg 2 el zout en de boter aan het bloemmengsel toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plek.
Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en maak er rolletjes van ca. 8 cm van. Zet weer afgedekt in de koelkast.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 10 stukken. Vorm bolletjes van het deeg en rol ze uit tot ovale plakjes. Rol in iedere deegplak een gehaktrolletje strak op. Bestrijk het uiteinde van het deeg met wat water om het deeg goed te laten plakken. Leg de broodjes op een met olie ingevet bakblik en dek losjes af met een schone theedoek. Laat op een warme plek nog ca. 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C).
Kluts de eidooier met 1 el melk en bestrijk de broodjes ermee. Bak de worstenbroodjes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Verlaag eventueel na 15 minuten de oventemperatuur als de broodjes te donker dreigen te worden.
Foto’s: Willem van Santen Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Wentelteefjes maken: 7x de lekkerste recepten
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?
Lees verder onder de advertentie