Bereiding

Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.

  1. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een ½ tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed het dan iets langer.
  2. Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 minuten rijzen.
  3. Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, 1 ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.
  4.  Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw de onderen bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.
  5. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C.
  6. Klop het laatste ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten rusten. Eet warm of koud.