Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Vega worstenbroodjes met vulling van clementine, cranberry en savooiekool

Vega worstenbroodjes met vulling van clementine, cranberry en savooiekool

Wie kent ze niet? De worstenbroodjes. Inmiddels verkrijgbaar in alle soorten en maten. Probeer eens deze variant met clementine en savooiekool. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!
Partnerbijdrage van Meatless Farm
  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Bereiding

  1. Bereid de vulling volgens de instructies op de verpakking. Meng met de zest van de clementine en de gedroogde cranberry’s. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Je kunt ook verse kruiden toevoegen (bieslook, salie of peterselie). Neem een kleine hoeveelheid van de afgekoelde vulling en vorm hieruit een kleine rechthoek met dezelfde lengte en breedte als de doormidden gesneden worstjes. Maak 12 van deze kleine rechthoekjes en zet opzij.

  2. Voor de savooiekool: snijd de bladeren los van de stronk. Zet een pan met gezouten water op het vuur. Laat de kool voorzichtig in het water zakken zodra het water goed kookt en kook één minuut. Haal de kool uit het water met een keukentang en leg het in ijswater om af te koelen.

  3. Laat de afgekoelde koolbladeren drogen op keukenpapier en zet opzij.

  4. Leg de koolbladeren op een schone ondergrond. Schep wat van de vulling op het koolblad (iets meer dan een centimeter vanaf de onderkant van het blad), leg een worstje op de vulling en rol het worstje en de vulling op in de kool. Probeer het zo strak mogelijk op te rollen.

  5. Leg de rolletjes in de koelkast totdat je ze gaat serveren.

  6. Verwarm de oven voor het serveren op 200°C, leg de in de kool gerolde worstjes op een licht ingevette bakplaat, breng op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Rooster ze 10 minuten in de hete oven totdat de kool mooi gebruind is.

Receptuur en fotografie: Meatless Farm

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Welk deel is eetbaar?

Voor je je savooiekool wilt gaan verwerken in je gerecht, is het goed om te weten welke delen van de kool je kunt gebruiken. We leggen dit even stap voor stap voor je uit.

  1. Verwijder de buitenste bladeren en verwijder de stronk verwijderen
  2. Haal de overige bladeren van de kool en snijd ze naar de gewenste vorm
  3. Was de gesneden groente voor je deze verder gaat bereiden en je bent ready to go!

Heb je teveel savooiekool voor je gerecht? Je kunt het gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Zo kun je genoeg recepten maken met deze heerlijke groente!