Advertentie
Worstenbrood van Houben
Van alle snacks die ik ken, zijn er maar weinig die je áltijd kunt eten. Van ontbijt, second breakfast en lunch, tot vieruurtje en zelfs als je ’s avonds dronken thuiskomt: worstenbrood kan op ieder moment. Tijd voor een pitstop bij Bart Houben, dé worstenbroodman van Noord-Brabant, wiens worstenbroodzaak zich in Eindhoven tussen een tattoowinkel en coffeeshop bevindt. Een winkel waar je echt een keer geweest moet zijn, als je worstenbrood lust.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Een bakkerij met enkel worstenbrood
“Ik ben hier tien jaar geleden mee begonnen”, vertelt Bart als ik binnenkom. “Mijn opa was ook al bakker, het recept van onze traditionele worstenbroodjes met varkensvlees komt nog van hem. Dat stamt uit 1935.” Zelf bedacht de moderne bakker er allerlei nieuwe smaken en groottes bij, die hier op de toonbank liggen uitgestald: van kip tot vegan en van normaal tot mini. “Die mini worstenbroodjes noemen we ‘Mienekes’, naar mijn oma. Die zijn ideaal om te snacken”, vertelt Bart. “Zij ging vroeger altijd op feestjes met een schaal kleine worstenbroodjes rond.”
Een echt ambacht
De bakkerij achterin de winkel is een walhalla van worstenbrood: overal waar ik kijk, zie ik óf reeds afgebakken worstenbroodjes of ovalen deegflapjes en worst, die de bakkers hier vliegensvlug tot worstenbroodjes vouwen en rollen. “Een goed worstenbroodje is van de zijkanten dicht, heeft een dunne laag deeg erom en lekker veel vulling erin”, vindt Bart. “Ons gehakt komt van duurzame varkenshouderij Heyde Hoeve uit Nuenen.” In de toekomst ziet hij het ook wel voor zich om hybride worstenbrood te maken. “Met zestig procent vlees en veertig procent champignon, en dan net zo lekker.”
Geen hondenkluif
“De kunst is om worstenbrood, nadat je het deeg goed hebt dichtgemaakt met je duimen en wijsvingers, gelijkmatig met twee handen te rollen”, legt Bart de geheimen uit achter goed worstenbrood. “Als je ze maar met één hand rolt, krijg je namelijk een hondenkluif. Ofwel: een worstenbroodje dat in het midden dunner is dan aan de zijkanten.” Om Mienekes te maken, ‘snijdt’ de bakker met zijn pink (hand rechtop) simpelweg een ongebakken worstenbroodje doormidden, terwijl hij een ‘zagende’ beweging maakt.
Het perfecte worstenbrood
Nadat de worstenbroodjes ruim een uur hebben gerezen, bakt Bart ze in twaalf minuten op 230 graden af in een joekel van een oven. Buiten, voor de deur van de winkel, nemen we een hap ervan. Het goudbruine brooddeeg is zacht en warm, de bite van de worst is perfect: tussen knakworst en paté in. Als we onze broodjes op hebben, wil Bart – die ook motorrijder is – nog even op mijn motor rijden, nadat hij die voor de deur heeft gespot. “Hoe snel gaat-ie?” vraagt hij als hij erop springt. “Sneller dan dat je worstenbrood bakt”, lach ik. Al heb je na al dat gerace maar zin in één ding: een extra worstenbroodje.”
Het worstenbrood recept van Houben
Trek gekregen? Ga dan zelf aan de bak en maak het Brabantse worstenbrood van Houben. Klik op de link van het recept om te ontdekken hoe je dit doet!
> naar het recept: Brabants worstenbrood van Houben
Lekker lokaal
Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.
Onze tips
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Snelle recepten: deze gerechten zijn binnen 30 minuten klaar
Comfortfood uit één pan: 6x heerlijke recepten
7x de lekkerste recepten met witlof
Redactie