Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
worstenbroodjes houben

Lekker Lokaal met Laura: zo maak je worstenbrood van Houben

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer ontdekt ze de worstenbroodjes van Houben.

Worstenbrood van Houben

Van alle snacks die ik ken, zijn er maar weinig die je áltijd kunt eten. Van ontbijt, second breakfast en lunch, tot vieruurtje en zelfs als je ’s avonds dronken thuiskomt: worstenbrood kan op ieder moment. Tijd voor een pitstop bij Bart Houben, dé worstenbroodman van Noord-Brabant, wiens worstenbroodzaak zich in Eindhoven tussen een tattoowinkel en coffeeshop bevindt. Een winkel waar je echt een keer geweest moet zijn, als je worstenbrood lust.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Een bakkerij met enkel worstenbrood

“Ik ben hier tien jaar geleden mee begonnen”, vertelt Bart als ik binnenkom. “Mijn opa was ook al bakker, het recept van onze traditionele worstenbroodjes met varkensvlees komt nog van hem. Dat stamt uit 1935.” Zelf bedacht de moderne bakker er allerlei nieuwe smaken en groottes bij, die hier op de toonbank liggen uitgestald: van kip tot vegan en van normaal tot mini. “Die mini worstenbroodjes noemen we ‘Mienekes’, naar mijn oma. Die zijn ideaal om te snacken”, vertelt Bart. “Zij ging vroeger altijd op feestjes met een schaal kleine worstenbroodjes rond.”

worstenbrood houben

Een echt ambacht

De bakkerij achterin de winkel is een walhalla van worstenbrood: overal waar ik kijk, zie ik óf reeds afgebakken worstenbroodjes of ovalen deegflapjes en worst, die de bakkers hier vliegensvlug tot worstenbroodjes vouwen en rollen. “Een goed worstenbroodje is van de zijkanten dicht, heeft een dunne laag deeg erom en lekker veel vulling erin”, vindt Bart. “Ons gehakt komt van duurzame varkenshouderij Heyde Hoeve uit Nuenen.” In de toekomst ziet hij het ook wel voor zich om hybride worstenbrood te maken. “Met zestig procent vlees en veertig procent champignon, en dan net zo lekker.”

Geen hondenkluif

“De kunst is om worstenbrood, nadat je het deeg goed hebt dichtgemaakt met je duimen en wijsvingers, gelijkmatig met twee handen te rollen”, legt Bart de geheimen uit achter goed worstenbrood. “Als je ze maar met één hand rolt, krijg je namelijk een hondenkluif. Ofwel: een worstenbroodje dat in het midden dunner is dan aan de zijkanten.” Om Mienekes te maken, ‘snijdt’ de bakker met zijn pink (hand rechtop) simpelweg een ongebakken worstenbroodje doormidden, terwijl hij een ‘zagende’ beweging maakt.

worstenbroodjes houben

Het perfecte worstenbrood

Nadat de worstenbroodjes ruim een uur hebben gerezen, bakt Bart ze in twaalf minuten op 230 graden af in een joekel van een oven. Buiten, voor de deur van de winkel, nemen we een hap ervan. Het goudbruine brooddeeg is zacht en warm, de bite van de worst is perfect: tussen knakworst en paté in. Als we onze broodjes op hebben, wil Bart – die ook motorrijder is – nog even op mijn motor rijden, nadat hij die voor de deur heeft gespot. “Hoe snel gaat-ie?” vraagt hij als hij erop springt. “Sneller dan dat je worstenbrood bakt”, lach ik. Al heb je na al dat gerace maar zin in één ding: een extra worstenbroodje.”

Het worstenbrood recept van Houben

Trek gekregen? Ga dan zelf aan de bak en maak het Brabantse worstenbrood van Houben. Klik op de link van het recept om te ontdekken hoe je dit doet!

> naar het recept: Brabants worstenbrood van Houben

Worstenbrood Houben

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!