Bereiding

In de winter genieten wij graag van écht Hollandse kost. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zuurkool-mosterdschotel? Van dit hoofdgerecht warm je gelijk op.

  1. Pel en snipper de uien. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit 1 el boter in een pan en fruit er de ui en de appel ca. 3 minuten in. Voeg de zuurkool en 4 el koud water toe. Leg een deksel op de pan en stoof de zuurkool ca. 30 minuten op laag vuur. Roer de zuurkool regelmatig door.
  2. Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak er het gehakt ca. 10 minuten op hoog vuur rul in. Breng op smaak met zout, peper en het chilipoeder. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar in water met wat zout.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Vet een ovenschaal in. Breng de zuurkool op smaak met zout, peper, de fijne mosterd en 1 el grove mosterd. Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal.
  4. Verdeel het gehakt gelijkmatig over de zuurkool. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Pureer de aardappels en roer er de crème fraîche, 2 el boter en 1 el grove mosterd doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de mosterdpuree over het gehakt en strijk het glad. Maak met de achterkant van een lepel een patroon in de puree en bak het geheel 30-40 minuten in de oven.