Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Jet van Nieuwkerk

Alles over ‘Lekker Snel!’ van Jet van Nieuwkerk

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

In het nieuwste tv-programma van Jet van Nieuwkerk, 'Lekker Snel!' , dat vanaf vanavond dagelijks te zien is op 24Kitchen kookt ze snelle, makkelijke én bovenal lekkere gerechten voor het hele gezin. Wij spraken haar erover en delen vijf keer een handige #tipvanjet.

Het nieuwste programma van Jet van Nieuwkerk: Lekker Snel!

Onlangs kondigden we het al aan in onze ‘Vers van de pers’ nieuwsrubriek: Jet van Nieuwkerk komt met een nieuw programma op 24Kitchen, genaamd ‘Lekker Snel!’. Daarin biedt ze elke werkdag om 17.00 uur in slechts vijftien minuten tijd een flinke dosis inspiratie voor een doordeweekse maaltijd voor het hele gezin. Die zowel gezond, makkelijk én snel is. De eerste reeks staat in het teken van nazomerse gerechten. Denk aan een pasta met venkelworst en taggia olijven, caponata met burrata of citroen dille zalm uit de oven. Jet’s credo? “Lekker eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!” En dat laat ze maar wat graag zien.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, tips en verhalen ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Jet van Nieuwkerk

Waarom ben je ‘Lekker Snel!’ gaan maken?

Jet: “Ik wil graag mensen inspireren om doordeweeks lekker te koken en ze laten zien dat je hiervoor echt niet lang in de keuken hoeft te staan. Doordeweeks heeft men het vaak druk met werk en andere dingen, vooral als je kinderen hebt. En ik merk dat mensen vaak denken van ‘god, wat moet ik nou weer eten’. Ik wil laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om te koken en dat het vooral ook heel erg leuk is.”

Dus het is vooral doordeweekse inspiratie?

Jet: “Ja, het programma is elke werkdag te zien en ik bied dus van maandag tot en met vrijdag handvatten om elke dag een gevarieerde maaltijd op tafel te kunnen zetten. Mensen hebben veelal vijf tot zes verschillende gerechten in hun repertoire en koken veelal daaruit. Ik probeer daar wat variatie in aan te brengen.”

Wat voor type gerechten maak je?

Jet: “Voornamelijk gerechten voor het avondeten. En af en toe een toetje. En door alle afleveringen heen geef ik heel veel tips. Denk aan voor wanneer er een kind bij aan tafel zit. In een pittig gerecht kun je dan bijvoorbeeld de hete peper weglaten, zodat je kinderen ook beter kunt laten eten. Of tips voor hoe je je tafel leuk kunt dekken, voor als je een feestje geeft, en handige keukentips.”

Vijf keer een #tipvanjet om na de zomer weer terug in het ritme te komen:

1. Weekboodschappen

Jet begint meteen enthousiast: “Doe weekboodschappen! Vul die ijskast. Niets is frustrerender dan thuiskomen na een drukke werkdag en een lege koelkast aantreffen. Ga ook op zaterdag of zondag vast bedenken waar je zin in hebt. Schrijf het op, plak je ideeën op de koelkast. Mensen zijn vaak het langst bezig met de vraag ‘wat moet ik eten?'”.

2. Preppen

Jet: “Preppen is dé tip. Bijvoorbeeld als je soep maakt, maak gelijk een grote hoeveelheid en vries het in. Zo heb je doordeweeks altijd snel iets op tafel. Hetzelfde geldt voor saus trouwens.”

3. Gebruik restjes

Jet: “Heb je restjes groente over? Maak curry’s! Daar kun je echt alles in kwijt. En het is ook leuk om daarmee te experimenteren. Ook in soepen kun je veel groenten verwerken en dat gaat niet zo vaak mis. Dat zijn echt handige kliekjesgerechten.”

4. Goed gevulde voorraadkast

Jet: “Zorg ook voor een goed gevulde voorraadkast. Wat ik altijd in huis heb?” Ze begint enthousiast op te sommen: “kokosmelk, tomaten in blik en blikken linzen, kikkererwten en bonen. Maar ook miso, bouillon en oh, eieren! Als je inspiratieloos bent: maak een grote groente-omelet op bruin brood. Ja als je iets vegetarisch wilt maken: denk aan ei. Vleesvervangers vind ik altijd een beetje lastig. Ik vind ze lang niet allemaal even lekker, dus ik denk liever in groente. Denk niet ‘ik heb zin in vlees of vis’, nee, denk ‘ik heb zin in bloemkool’ en bedenk vanuit die groente wat je daar omheen wilt maken. Je kunt zoveel kanten op met bijvoorbeeld aardappel, pasta, couscous. De laatste tijd ben ik groot fan van parelcouscous, dat kun je ook zo lekker lauwwarm eten en meenemen voor de lunch.” Vervolgens trekt ze haar voorraadkast open, ziet wat erin staat en vult aan: “Oh ja, knakworsten, altijd handig. En dus veel peulvruchten.”

5. Traybakes

Op de vraag wat haar lievelingsgerecht is uit het programma antwoordt ze direct: “Traybakes. Neem een bakplaat en doe er allemaal dingen op die je lekker vindt, besprenkel met olijfolie en kruiden en hup, de oven in. Je hoeft er een halfuur niet naar te kijken en ondertussen kun je allerlei andere dingen doen. Afwassen, tafeldekken, of lekker op de bank. Vul eens een plaat met (vega) worstjes, allerlei groenten, aardappeltjes of zoete aardappel, pastinaak. Het kan bijna niet mislukken en dit kan iedereen maken. Ook voor kinderen zijn traybakes fijne gerechten.”

Jet van Nieuwkerk

Vakantiegevoel mee naar huis

Afsluitend vraag ik Jet, of ze nog een laatste tip heeft om, naast terug in het doordeweekse ritme, ook het vakantiegevoel nog even vast te houden. Jet: “Nou, neem een kookboek uit die keuken en kook daar twee keer per week uit. Zet muziek op uit dat land en ga daar lekker een avond uit koken!”

Over ‘Lekker Snel!’

Kun je niet wachten om te kijken? Het programma is vanaf vanavond, 11 september elke werkdag om 17.00 uur te zien op 24Kitchen. Jet kookt afwisselend met vlees, vis of vega en elk gerecht staat binnen een halfuur op tafel. Via de Picnic app kun je de recepten bekijken en met één druk op de knop alle ingrediënten in je winkelmandje doen. Lekker snel dus!

Alle foto’s: 24Kitchen

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!