Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Kruisbessenvlaai met meringue

Kruisbessenvlaai met meringue / Sjtaekbaerevlaai mit sjoem

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor het vlaaideeg

Voor de vulling

Voor de meringue

Yvette van Boven: "Alléén op deze vlaai gaat een laag meringue. Kruisbessen zijn zoet-zurig van smaak, dus dat romige meringuedeksel werkt dan als een mooi tegenwicht. Kruisbessen zijn denk ik mijn aller-, allerlievelingsfruit. Of zei ik dat nou ook over rabarber...? Die kan hier ook goed in trouwens, in plaats van de kruisbessen. Maak het recept dan op precies dezelfde wijze, alleen moet er dan misschien iets meer suiker in."

Bereiding

  1. Maak eerst het deeg en maak de vulling terwijl het deeg staat te rijzen.

  2. Verwarm voor het deeg de melk tot lauwwarm, giet de gist erbij en laat 10 minuten staan tot de gist is opgelost. Zeef de bloem met het zout boven een beslagkom en voeg de boter, suiker en het ei toe.

  3. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ongeveer een minuut of 10, leg de bol deeg dan terug in de beslagkom, dek de kom af met vershoudfolie en zet het deeg 1 uur weg om te rijzen.

  4. Roer in een kom de maizena door het perensap tot er geen klontjes meer in zitten. Doe de kruisbessen in een steelpan en giet het aangemaakte perensap erover. Voeg de suiker, citroenrasp en het-sap en de vlierbloesemsiroop toe en roer tot de compote zachtjes kookt. Laat het nu 10 minuten op laag vuur zacht inkoken tot de bessen barsten. De compote moet dik worden. Als hij straks is afgekoeld moet de taart snijdbaar zijn. Twijfelt u over de dikte, voeg dan wat in een paar druppels perensap of water opgeloste maizena toe. De ene bes bevat meer vocht dan de andere. Maar dit komt altijd wel goed.

  5. Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van een vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg erin uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork de bodem een paar keer in. Laat het deeg nu nog eens 30 minuten onder een theedoek narijzen.

  6. Verwarm de oven voor tot 180 ℃.

  7. Giet de vulling in de vorm en bak zo’n 20 minuten tot het deeg bijna gaar is.

  8. Maak de meringue. Klop terwijl de taart bakt de eiwitten in een brandschone kom stijf met wat zout. Voeg de suiker in scheutjes toe, voeg pas meer suiker toe als het vorige deel geheel is opgenomen. Klop tot een zijdezacht superstijf schuim en vul er een spuitzak mee als u die heeft. Zet het schuim in de koelkast klaar voor gebruik.

  9. Haal de taart uit de oven en spatel de meringue erop. Dit kan mooi speels met de achterkant van een lepel of heel mooi opgespoten met een spuitzak. Dat is helemaal aan u. U kunt de taart met deze hoeveelheid helemaal bedekken, of doe zoals ik alleen de randen als u van niet al te zoet houdt.

  10. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 ℃. Zet de taart nog eens zo’n 15 minuten terug, iets onder het midden van de oven, om mooi te laten bruinen. Of kleur de meringue met een brûléebrander.

  11. Laat de vlaai 30 minuten afkoelen en dien hem daarna pas op.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Home Baked

€ 34,99
Home Baked