Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
siroop maken

Zo kan je eenvoudig zelf siroop maken

Advertentie

Door de yoghurt, als frisse limonade of bij fruit. Met een zelfgemaakte siroop heb je een multi-inzetbare smaakmaker in huis. Dat is niet alleen handig maar siroop is ook heel leuk om te maken én te geven.

Siroop maken

Een siroop is zo gemaakt. Wanneer je het eens zelf geprobeerd hebt, wil je nooit meer een flesje uit de supermarkt. Want zelfgemaakt is toch het allerlekkerste. Het leuke is dat je met verschillende smaakmakers kan variëren. Daarom delen wij eerst het basisrecept om zelf siroop te maken en vervolgens drie heerlijke zoete recepten om het in te verwerken. Zo zie je hoe gevarieerd én lekker het kan zijn.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf siroop maken

Om zelf suikersiroop te maken, heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Voor 750 ml suiker siroop heb je het volgende nodig: 1 citroen (bij voorkeur biologisch), 400 g suiker en schone fles(sen) of pot(ten). Je kunt je fles of pot als volgt steriel maken: maak alle onderdelen van de fles of pot los en kook ze ca. 5 minuten in ruim kokend water met wat soda. Neem de onderdelen met een tang uit het water en spoel ze met koud water af. Laat drogen op een schone theedoek. Heb je alles op orde? Dan kan je de volgende stappen uitvoeren om zelf suiker siroop te maken:

  1. Was de citroen met heet water, wrijf hem droog en rasp er de schil fijn af. Pers het sap uit de citroen. Breng in een pan 300 ml water met de suiker, het citroensap en de citroenschil aan de kook. Neem van het vuur en laat afkoelen. Laat de siroop een nacht in de koelkast trekken.
  2. Zeef door een fijne zeef. Breng de siroop nogmaals aan de kook en schenk hem in een schone glazen fles of pot. Sluit de fles of pot goed af. Gebruik het om limonade van te
    maken, om fruit in te pocheren of om er cocktails mee te zoeten.

Zelfgemaakte siroop blijft zo’n zes tot negen maanden houdbaar.

zelf siroop maken

Recepten met siroop

Nu je weet hoe je zelf suikersiroop kunt maken, wil je vast gelijk aan de slag gaan. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gerechten?

kerstdiner vis Yoghurtsorbet met dragonsiroop

Yoghurtsorbet met dragonsiroop

Met een zelfgemaakte siroop heb je een multi-inzetbare smaakmaker in huis. Deze yoghurtsorbet heeft een verrassende peperachtige anijssmaak die mooi samengaat met de dragonsiroop.

Naar het recept
Grenadinesiroop met kwark

Grenadinesiroop met kwark

Wil jij jouw dagelijkse bakje kwark net wat lekkerder maken? Voeg dan wat suikersiroop toe. Dit kan in een smaak naar keuze, al is grenadinesiroop bij ons favoriet.

Naar het recept
Ananas met specerijensiroop

Ananas met specerijensiroop

Gegrilde ananas kent iedereen onderhand wel maar wat denk je van gepocheerde ananas? Door het fruit in siroop te garen wordt het nog zoeter.

Naar het recept
Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!