
Siroop maken
Lees verder na de advertentie
Een siroop is zo gemaakt. Wanneer je het eens zelf geprobeerd hebt, wil je nooit meer een flesje uit de supermarkt. Want zelfgemaakt is toch het allerlekkerste. Het leuke is dat je met verschillende smaakmakers kan variëren. Daarom delen wij eerst het basisrecept om zelf siroop te maken en vervolgens drie heerlijke zoete recepten om het in te verwerken. Zo zie je hoe gevarieerd én lekker het kan zijn.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Zelf siroop maken
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Om zelf suikersiroop te maken, heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Voor 750 ml suiker siroop heb je het volgende nodig: 1 citroen (bij voorkeur biologisch), 400 g suiker en schone fles(sen) of pot(ten). Je kunt je fles of pot als volgt steriel maken: maak alle onderdelen van de fles of pot los en kook ze ca. 5 minuten in ruim kokend water met wat soda. Neem de onderdelen met een tang uit het water en spoel ze met koud water af. Laat drogen op een schone theedoek. Heb je alles op orde? Dan kan je de volgende stappen uitvoeren om zelf suiker siroop te maken:
- Was de citroen met heet water, wrijf hem droog en rasp er de schil fijn af. Pers het sap uit de citroen. Breng in een pan 300 ml water met de suiker, het citroensap en de citroenschil aan de kook. Neem van het vuur en laat afkoelen. Laat de siroop een nacht in de koelkast trekken.
- Zeef door een fijne zeef. Breng de siroop nogmaals aan de kook en schenk hem in een schone glazen fles of pot. Sluit de fles of pot goed af. Gebruik het om limonade van te
maken, om fruit in te pocheren of om er cocktails mee te zoeten.
Zelfgemaakte siroop blijft zo’n zes tot negen maanden houdbaar.

Recepten met siroop
Nu je weet hoe je zelf suikersiroop kunt maken, wil je vast gelijk aan de slag gaan. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gerechten?

Yoghurtsorbet met dragonsiroop
Met een zelfgemaakte siroop heb je een multi-inzetbare smaakmaker in huis. Deze yoghurtsorbet heeft een verrassende peperachtige anijssmaak die mooi samengaat met de dragonsiroop.

Grenadinesiroop met kwark
Wil jij jouw dagelijkse bakje kwark net wat lekkerder maken? Voeg dan wat suikersiroop toe. Dit kan in een smaak naar keuze, al is grenadinesiroop bij ons favoriet.

Ananas met specerijensiroop
Gegrilde ananas kent iedereen onderhand wel maar wat denk je van gepocheerde ananas? Door het fruit in siroop te garen wordt het nog zoeter.
Lees ook: No waste: nooit meer citroen verspillen
Onze tips

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.