Advertentie
Laten we beginnen met een waarschuwing: je hebt rozenwater voor in de keuken en je hebt rozenwater als schoonheidsproduct. En die twee zijn niet hetzelfde. Rozenwater als schoonheidsproduct is een bijproduct van de productie van rozenolie. Rozenwater voor in de keuken is water dat geparfumeerd is met de knoppen van rozenbloemen. Wat dan wel weer overeenkomt is de verfrissende werking die eraan wordt toegedicht – of het nu is om je gezicht te wassen of je huisgemaakte citroenlimonade te pimpen.
Wat is rozenwater
Simpel gezegd is rozenwater eigenlijk kruidenthee van rozenblaadjes of bloemknoppen van de roos. Het is een bekend ingrediënt in de keuken van Midden-Oosten tot Perzië en zelfs India. Het wordt vooral gebruikt in desserts, vandaar dat er ook gezoete versies op de markt zijn: rozensiroop. Overigens werd het in vroeger tijden ook wel gebruikt om minder fijne geuren in het eten te maskeren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt rozenwater?
Nu we je vraag ‘Wat is rozenwater?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. De smaak wordt voor het allergrootste deel bepaald door de geur – zoals bij veel aromatische smaakmakers. Hoewel rozenwater het goed doet in frisse gerechten en in combinatie met frisse smaken, is de smaak zelf niet per se fris. Eerder een beetje weeïg – goedkoop rozenwater kan soms zelfs een beetje muffig zijn. Maar koop je het van goede kwaliteit, dan heb je een smaakmaker die je gerechten een zweem van zwoele nachten, van rijke nostalgie en van geheime werelden mee kan geven.
Hoe vervang je rozenwater?
In de negentiende eeuw werd het vaak gebruikt in gerechten waar we nu eerder vanille zouden pakken. Maar het is lastig een echte vervanger te vinden, daarvoor is het aroma te eigen. Als een recept rozenwater voorschrijft, maar jet hebt het onverhoopt niet in huis, dan is het meestal beter het gewoon weg te laten.
Waar koop je rozenwater?
Dankzij Ottolenghi en de opkomst van de zuidelijke mediterrane keukens is het goed verkrijgbaar. Zoals gezegd: let erop dat je rozenwater koopt dat geschikt voor consumptie – of siroop. Het is natuurlijk nooit een garantie voor kwaliteit om wat meer te betalen, maar bedenk dat een goedkope variant wel eens kan tegenvallen. Kies dus liever voor kwaliteit, je gebruikt toch nooit heel veel per keer.
Wat kan je er allemaal mee?
Het bekendste is het gebruik in nagerechten, denk aan ijs, limonade, salades met fruit. Maar je kan ook wat toevoegen aan je zelfgemaakte ijsthee, of druppel een beetje over een verse cake. Je kan het ook over een andere boeg gooien en experimenteren met hartige gerechten. Ottolenghi geeft bijvoorbeeld als tip om klein beetje toe te voegen aan waterkerssoep.
Onze tips
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Wat is ajvar en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.