Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Rozen rozenwater

Wat is rozenwater en wat kun je ermee?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Laten we beginnen met een waarschuwing: je hebt rozenwater voor in de keuken en je hebt rozenwater als schoonheidsproduct. En die twee zijn niet hetzelfde. Rozenwater als schoonheidsproduct is een bijproduct van de productie van rozenolie. Rozenwater voor in de keuken is water dat geparfumeerd is met de knoppen van rozenbloemen. Wat dan wel weer overeenkomt is de verfrissende werking die eraan wordt toegedicht – of het nu is om je gezicht te wassen of je huisgemaakte citroenlimonade te pimpen.

Wat is rozenwater

Simpel gezegd is rozenwater eigenlijk kruidenthee van rozenblaadjes of bloemknoppen van de roos. Het is een bekend ingrediënt in de keuken van Midden-Oosten tot Perzië en zelfs India. Het wordt vooral gebruikt in desserts, vandaar dat er ook gezoete versies op de markt zijn: rozensiroop. Overigens werd het in vroeger tijden ook wel gebruikt om minder fijne geuren in het eten te maskeren.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rozenwater?

Nu we je vraag ‘Wat is rozenwater?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. De smaak wordt voor het allergrootste deel bepaald door de geur – zoals bij veel aromatische smaakmakers. Hoewel rozenwater het goed doet in frisse gerechten en in combinatie met frisse smaken, is de smaak zelf niet per se fris. Eerder een beetje weeïg – goedkoop rozenwater kan soms zelfs een beetje muffig zijn. Maar koop je het van goede kwaliteit, dan heb je een smaakmaker die je gerechten een zweem van zwoele nachten, van rijke nostalgie en van geheime werelden mee kan geven.

Rozenwater recept rozen

Hoe vervang je rozenwater?

In de negentiende eeuw werd het vaak gebruikt in gerechten waar we nu eerder vanille zouden pakken. Maar het is lastig een echte vervanger te vinden, daarvoor is het aroma te eigen. Als een recept rozenwater voorschrijft, maar jet hebt het onverhoopt niet in huis, dan is het meestal beter het gewoon weg te laten.

Waar koop je rozenwater?

Dankzij Ottolenghi en de opkomst van de zuidelijke mediterrane keukens is het goed verkrijgbaar. Zoals gezegd: let erop dat je rozenwater koopt dat geschikt voor consumptie – of siroop. Het is natuurlijk nooit een garantie voor kwaliteit om wat meer te betalen, maar bedenk dat een goedkope variant wel eens kan tegenvallen. Kies dus liever voor kwaliteit, je gebruikt toch nooit heel veel per keer.

Wat kan je er allemaal mee?

Het bekendste is het gebruik in nagerechten, denk aan ijs, limonade, salades met fruit. Maar je kan ook wat toevoegen aan je zelfgemaakte ijsthee, of druppel een beetje over een verse cake. Je kan het ook over een andere boeg gooien en experimenteren met hartige gerechten. Ottolenghi geeft bijvoorbeeld als tip om klein beetje toe te voegen aan waterkerssoep.

Cover voor

Rozen-frambozenscroppino

Naar het recept
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!