
Ultieme vrijmibo: wijn
Lees verder na de advertentie
Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Willem alles over zijn onderdeel: de wijn voor bij de borrel.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wijn voor bij de borrel
Olaf Kerstens van wijnhandel Andre Kerstens in Den Haag heb ik – toevallig – leren kennen op vakantie een aantal jaar geleden. Aangezien we ons in hetzelfde wereldje van lekker eten en drinken begeven, was er al snel een klik en inmiddels beschouw ik Olaf als een vriend. Zijn winkel in Den Haag had ik echter nog nooit bezocht, dus ik nodigde mezelf uit om de perfecte drankjes voor een feestelijke borrel uit te zoeken.
Sherry als aperitief
Wijnhandel Andre Kerstens (Olafs grootvader) is gespecialiseerd in wijnen van het Iberisch schiereiland. Geen verrassing dus, dat onze borrel een Spaans tintje krijgt. Volgens Olaf kan een feestelijke borrel niet zonder een glas mousserende wijn. Uit Spanje kan dit niet anders dan een prachtige cava zijn. De belletjes stijgen op in het glas en de borrel is nu echt van start.
Een ‘gewone’ wijn zou natuurlijk saai zijn en port bij de kaas kennen we nu allemaal wel. Olaf is een groot voorstander van sherry als aperitief. Deze versterkte wijn mag inmiddels wel van het ‘oudewijvenimago’ af, vindt Olaf terecht. Hij zoekt twee flesjes voor ons uit. Een mooie medium sherry, die licht zoet is en daarom goed toegankelijk voor de minder ervaren sherrydrinker. Door het zoete karakter van deze wijn is hij heerlijk bij de verschillende kaasjes op de borrelplank.
De tweede is een manzanilla, een complexe wijn, fris en met het typische geoxideerde karakter van sherry. Een perfecte match met gezouten vlees en het zuur van bijvoorbeeld augurkjes. Goed gekoeld zal deze wijn zelfs de sherry-noobs uiteindelijk overtuigen.
Meer weten?
Bezoek de winkel van Olaf Kerstens aan de Kazernestraat 112 in Den Haag of kijk op andrekerstens.nl voor meer informatie.
Lees ook:
Dé tip om je glas wijn te koelen
Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen
Rood, wit & rosé: wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?
Onze tips

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Gnocchi: 15+ Italiaanse recepten

Borrelplank maken? Zo doe je dat in 3 simpele stappen

Dit zijn de beste recepten voor het paasdiner

Paaslunch ideeën: zo zet jij de tafel vol lekkers
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.