Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
wijn voor bij de borrel

De perfecte wijn voor bij de borrel

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Willem startte een zoektocht naar de allerlekkerste wijn.

Ultieme vrijmibo: wijn

Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Willem alles over zijn onderdeel: de wijn voor bij de borrel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wijn voor bij de borrel

Olaf Kerstens van wijnhandel Andre Kerstens in Den Haag heb ik – toevallig – leren kennen op vakantie een aantal jaar geleden. Aangezien we ons in hetzelfde wereldje van lekker eten en drinken begeven, was er al snel een klik en inmiddels beschouw ik Olaf als een vriend. Zijn winkel in Den Haag had ik echter nog nooit bezocht, dus ik nodigde mezelf uit om de perfecte drankjes voor een feestelijke borrel uit te zoeken.

Olaf Kerstens

Sherry als aperitief

Wijnhandel Andre Kerstens (Olafs grootvader) is gespecialiseerd in wijnen van het Iberisch schiereiland. Geen verrassing dus, dat onze borrel een Spaans tintje krijgt. Volgens Olaf kan een feestelijke borrel niet zonder een glas mousserende wijn. Uit Spanje kan dit niet anders dan een prachtige cava zijn. De belletjes stijgen op in het glas en de borrel is nu echt van start.

Een ‘gewone’ wijn zou natuurlijk saai zijn en port bij de kaas kennen we nu allemaal wel. Olaf is een groot voorstander van sherry als aperitief. Deze versterkte wijn mag inmiddels wel van het ‘oudewijvenimago’ af, vindt Olaf terecht. Hij zoekt twee flesjes voor ons uit. Een mooie medium sherry, die licht zoet is en daarom goed toegankelijk voor de minder ervaren sherrydrinker. Door het zoete karakter van deze wijn is hij heerlijk bij de verschillende kaasjes op de borrelplank.

De tweede is een manzanilla, een complexe wijn, fris en met het typische geoxideerde karakter van sherry. Een perfecte match met gezouten vlees en het zuur van bijvoorbeeld augurkjes. Goed gekoeld zal deze wijn zelfs de sherry-noobs uiteindelijk overtuigen.

wijnen voor bij de borrel

Meer weten?

Bezoek de winkel van Olaf Kerstens aan de Kazernestraat 112 in Den Haag of kijk op andrekerstens.nl voor meer informatie.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!