Advertentie
Vergeet sushi en ceviche: de poké bowl is hét rauwe visgerecht dat je hart zal veroveren. Poké – Hawaïaans voor snijden – is op Hawaï razend populair en inmiddels zijn we hier ook dol op poké bowls.
Poké bowl
Stel je even voor… Je voeten in het witte zand, de ruisende zee in beeld en een kommetje met zilte gemarineerde vis in de ene hand en een heerlijke cocktail in de andere hand. Zeg ‘poké bowl’ en het eilandgevoel van Hawaï is niet ver weg!
Het strand is precies de plek waar de poké bowls ooit ontstonden. Vissers verkochten de kleine afsnijdsels van hun vers gevangen vis als snack. Hawaï kent Aziatische invloeden vanuit Japan en smaakmakers als sojasaus, lente-uitjes en sesamolie werden al snel ingezet om de blokjes rauwe vis op smaak te brengen.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Poké bowl recepten
Vegan poké bowl
Sanne: “Een poké bowl is van oorsprong een gerecht dat gegeten werd door vissers uit Hawaï, bedoeld om restjes op te maken. Inmiddels gaat het gerecht de hele wereld over en maakt iedereen zijn eigen variaties. Wij doen daar vrolijk aan mee! Deze vegan variant bevat lekker veel groenten, tofu, rijst én een plantaardige dressing. Zeg maar aloha tegen deze poké bowl!”
Zalm-avocadopokébowl met rijst
We maakten ook een heerlijke bowl met zalm en rijst. De verse avocado en smaakvolle sesamolie passen goed bij verse vis. Zorg ervoor dat je zalm van goede kwaliteit gebruikt, haal niet zomaar een stukje bij de supermarkt. Ga op de dag zelf naar de visboer, je proeft gegarandeerd het verschil!
Pokébowl met gerookte tempeh
Hou je niet zo van vis of eet je liever vegetarisch? Niet getreurd, ook dan hebben we de lekkerste recepten voor je. Wat dacht je van deze variant met gerookte tempeh? Je kunt de tempeh zelf roken, of kant-en-klaar kopen bij een biologische supermarkt. Lekker met een beetje wasabimayonaise voor wat extra pit!
Ahi shoyu poké
Deze klassieker met tonijn, gember en koriander smaakt ontzettend lekker. Juist door de combinatie van frisse koriander, verwarmende gember en verse tonijn is dit misschien wel onze favoriete poké bowl. De lente-uitjes en sojasaus geven dit gevulde kommetje een diepe en rijke smaak. Smullen maar!
The avo poke show uit The Avocado Show
In haast elke bowl komt wel avocado voor, in dit smaakvolle recept al helemaal. Deze variant uit het kookboek The Avocado Show maak je met sushirijst, rauwe zalm, wakame, edamame, tobiko-eitjes en sojasaus. Trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd en duik de keuken in!
Poké bowl: beter dan sushi en ceviche bij elkaar
Een poké bowl wordt weleens vergeleken met het Zuid-Amerikaanse visgerecht ceviche. Daar waar ceviche fris is door gebruik van citroen- en limoensap, is een poké bowl meer hartig van smaak.
Voor een snelle snack of fijne maaltijd is er op Hawaï altijd wel een poké bowl voorhanden. In restaurants of op de hoek van de straat, een kommetje met blokjes rauwe vis, subtiel op smaak gebracht met een marinade, is zo besteld.
Mexico, Japan of Californië
De klassieke poké bowl met Japanse marinade is nog steeds erg populair. Je komt hem dan ook veel tegen geserveerd met rijst, zeewier en edamame (groene sojaboontjes). Vaak wordt geelvintonijn gebruikt, maar ook inktvis, zalm en sint-jacobschelpen doen het goed als basis.
Inmiddels is het visgerecht overgewaaid naar de VS, waar het op elke plek weer een ander smaakje krijgt. Zo is er bijvoorbeeld de Mexicaanse variant met ingemaakte jalapeño’s en tortillachips, krijgt de poké bowl in Californië een marinade met mayonaise en belandt de poké bowl op andere plaatsen regelmatig op een broodje, in een salade of een tortilla.
In Nederland kun je tegenwoordig in elk stad je hart ophalen voor een heerlijk gevuld kommetje, maar wie nieuwsgierig is duikt natuurlijk zelf de keuken in. Je hebt niet veel nodig, slechts de meest verse vis die je kunt krijgen.
Vegan poké bowl:
Vegan poké bowl
Sanne: “Een poké bowl is van oorsprong een gerecht dat gegeten werd door vissers uit Hawaï, bedoeld om restjes op te maken. Inmiddels gaat het gerecht de hele wereld over en maakt iedereen zijn eigen variaties. Wij doen daar vrolijk aan mee! Deze vegan variant bevat lekker veel groenten, tofu, rijst én een plantaardige dressing. Zeg maar aloha tegen deze poké bowl!”
Ingrediënten
- 200 g rijst (ongekookt)
- 200 g tofu (uitgelekt)
- 2 el plantaardige olie
- 150 g rodekool
- 150 g komkommer
- 150 g edamamebonen (gekookt – of evt. sojabonen)
- 1/2 avocado
- 1/2 limoen
- 1 el sojasaus
- 1 el pindakaas
- 1 el water
- 2 el sesamzaad (optioneel)
Bereiding
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Snijd intussen de tofu in blokjes en verhit 1 eetlepel olie in een pan. Voeg de tofu toe en bak hem rondom goudbruin.
Snijd de rodekool in dunne reepjes en de komkommer in halve maantjes.
Giet de rijst af en verdeel deze over twee diepe borden of kommen. Verdeel vervolgens de komkommer, rodekool, edamame- of sojabonen en gebakken tofu erover.
Snijd de avocado in plakjes en leg deze erbij. Snijd de limoen in partjes en leg deze er ook bij.
Meng in een kommetjes de sojasaus, de pindakaas, de overige olie en het water tot een dressing. Schenk deze over de bowl en top eventueel af met sesamzaadjes. Stokjes erbij en eten maar!
Dit recept is gemaakt door Sanne van de website Living the Green Life.
Onze tips
Sushi maken: de lekkerste ideeën voor de vulling
Wat zijn edamame en wat kun je ermee?
Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd
Vers van de pers: Stovember bij Foodies, Halloween traktaties en meer!
LAATSTE KANS: bestel Het Grote Kerstnummer van Foodies
Product van de maand: Tefal AIR pannen
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.