
De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van ponzu. Dat is niet zo gek, want in Nederlandse supermarkten ligt deze saus nog nauwelijks in de schappen. Toch zie je het steeds vaker in gerechten voorbij komen. Daarom leggen wij je alles uit over ponzu én welke recepten je ermee kunt maken.
Sojasaus, rijstazijn en miso worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt maar ponzu is een stuk minder bekend. Daarom leggen we je in dit artikel er alles over uit. Want wat is ponzu en welke recepten kun je ermee maken?
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Wat is ponzu?
Je hebt het misschien wel eens in een gerecht voorbij zien komen maar wat is ponzu eigenlijk? Ponzu is een typisch Japanse saus gemaakt van sojasaus, azijn en citrusvruchten. De meest gangbare variant van de saus wordt met citroenen gemaakt, al doen Aziatische citrusvruchten zoals yuzu of daidai het ook goed.
Ponzu is in feite een friszure sojasaus en wordt gebruikt als marinade of dipsaus.
Hoe smaakt het?
De smaak van ponzu valt het best te omschrijven als friszuur, met dank aan de toevoeging van citrusvruchten. Zoals we van sojasaus gewend zijn is deze saus ook echt een umami-bom.
Vind je de saus wat te sterk van smaak? Leng het dan aan met sojasaus. In Japan wordt dit mengsel ook wel shoyu genoemd.
Waar koop je ponzu?
Ponzu is helaas nog niet in de schappen van de meeste Nederlandse supermarkten te vinden. Gelukkig kun je het wel in de meeste Aziatische winkels vinden en is er online ook een groot aanbod.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Heb je een flesje gevonden? Ongeopend kun je deze in de voorraadkast bewaren, op een koele en donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je het flesje uiterlijk drie maanden in de koelkast. Dit kan verschillen per merk dus kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Bewaar de flesjes niet te lang, de intensiteit van de smaak neemt geleidelijk af.
Hoe vervang je ponzu?
Heb je geen ponzu in huis of kun je het nergens vinden? Dan kun je de saus ook goed zelf maken. Meng hiervoor 1 deel sojasaus met 1 deel rijstazijn en scheutje citrussap. Pas het mengsel gerust aan naar eigen smaak. Mag het van jou wel wat hartiger? Voeg dan gerust wat bonitovlokken toe voor extra smaak!
Recepten met ponzu
De friszure smaakmaker doet het goed in lichte gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een tonijn tataki of beef tataki waarbij je een dressing van de saus maakt. Als dip doet ‘ie het ook goed, bijvoorbeeld bij een zelfgemaakte poké bowl. Of wat denk je van deze heerlijke recepten?

Ponzu-tofu-pokébowl
Ponzu is een typisch Japanse saus gemaakt van sojasaus, azijn en citrusvruchten. Een heerlijke toevoeging aan je Aziatische gerechten, zoals in dit recept.
Onze tips

10x recepten met miso: van soep tot marinade

Comfortfood: 11x Aziatische soep

Eten stomen: 5x heerlijke recepten

7x Aziatisch bakken

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.