Miso recepten
Wist je dat er verschillende soorten miso bestaan? Wij leggen je de verschillen haarfijn uit en delen drie lekkere recepten met miso om de verschillen te ervaren en zelf mee aan de slag te gaan. Met een beetje hulp van de hero onder de Japanse ingrediënten geef je gerechten een umami-kick.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Soorten miso
Wat is miso? Dit is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst, gerst of andere granen. De smaak wordt niet alleen beïnvloed door het basisingrediënt dat wordt gebruikt, maar ook door hoelang het wordt gefermenteerd. Hierdoor bestaan er heel veel soorten miso, globaal in drie categorieën in te delen: witte, rode en gemixte miso.
Witte miso
Allereerst heb je witte (shiro) miso. Deze is crèmekleurig, qua structuur iets zachter dan gestolde honing en zoet-zoutig van smaak. Het wordt grotendeels gemaakt van witte rijst. Meng het met een beetje sojasaus, gember en mirin en je hebt het perfecte glazuur voor kip of vis of de basis voor een fantastische dressing.
Rode miso
Rode (aka) miso is een stuk donkerder, omdat het basisingrediënt donkerder van kleur is (bruine rijst of rode bonen bijvoorbeeld). Deze miso is langer gefermenteerd, de smaak is complex (vergelijkbaar met Marmite) maar heeft ook weg van chocolade, toast, gedroogde paddenstoelen en rundvlees. Hatcho miso, een hele donkere, vleesachtige pasta valt in deze categorie.
Gemixte (of awase) miso
Tenslotte zijn er de gemixte (of awase) miso’s die tussen de witte en rode in vallen. Ze hebben het fruitige van witte miso en de rundvleesachtige, umamismaak van rode miso.
Recepten met miso
Tegenwoordig is miso in veel supermarkten en online goed verkrijgbaar. Heb je een potje thuis staan? Dat komt goed uit! Wij hebben drie lekkere recepten met miso voor je op een rij gezet, zodat je direct aan de slag kunt.
Kipgehaktballetjes met miso in bouillon
Een typisch recept met miso om op terug te kunnen vallen. De miso voegt echt smaak toe aan het kipgehakt en deze kleine gehaktballetjes zijn fantastisch om zo te bakken of om gespiesd, een beetje platgedrukt op een bakplaat te bakken. Serveer ze – in plaats van in bouillon – ook eens met rijst, groene groenten en gepickelde gember.
> naar het recept: kipgehaktballetjes met miso in bouillon
Prei met misodressing, ei en zalmkaviaar
Deze prei is lekker op zichzelf, als bijgerecht met gebakken zalm of met zalmtartaar in plaats van gekookte eieren.
> naar het recept: prei met misodressing, ei en zalmkaviaar
Sandwich met biefstuk, lente-ui en miso-mayonaise
Eén gerecht, twee miso’s. Witte, zoete miso in de mayonaise (deze mayonaise is ook fantastisch bij andere gerechten – bij voorbeeld heerlijk met pittige frietjes) en donkere miso voor de biefstuk. Een echt verwengerecht, perfect voor een speciale vrijdag- of zaterdagavond.
> naar het recept: sandwich met biefstuk, lente-ui en miso-mayonaise