Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is yuzu

Wat is yuzu en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Citroen, limoen en sinaasappel worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over yuzu. Want wat is yuzu en wat kun je ermee?

Wat is yuzu?

Je hebt het misschien wel eens op een menukaart zien staan, maar wat is yuzu eigenlijk? Deze citrusvrucht ziet er uit als een soort kruising tussen een sinaasappel en een citroen en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt deze vrucht vooral in Japan gekweekt en gebruikt, mede door de bijzonder aromatische smaak. Voor gebruik in de keuken zijn vooral de schil en het sap erg geliefd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt yuzu?

De smaak van yuzu is enigszins vergelijkbaar met de smaak van andere citrusvruchten, maar dan een stuk verfijnder. De vrucht smaakt een stuk minder scherp dan bijvoorbeeld citroen of limoen, vergelijk het een beetje als een mix tussen het zurige van citroen en limoen, gemengd met het zoetige van mandarijn.

yuzu aan boom

Waar koop je het?

Over het algemeen is yuzu slecht verkrijgbaar in Nederland. Als het al te koop is, dan is het vaak peperduur. Wil je toch verse yuzu inslaan? Vraag er dan eens naar bij de groenteboer of een toko. In de meeste Aziatische winkels vind je overigens wel flesjes met yuzusap, al zijn deze ook zeker niet goedkoop.

Hoe vervang je yuzu?

Wil je aan de slag met deze citrusvrucht, maar is deze nergens verkrijgbaar? Probeer dan eens het sap van citroen, limoen, mandarijn en grapefruit met elkaar te mengen. Het zal niet volledig hetzelfde zijn, al komt de smaak zeker in de buurt van yuzusap.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Koop je een flesje sap? Ongeopend kun je deze in de voorraadkast bewaren, op een koele en donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je het flesje in de koelkast. Bewaar de flesjes niet te lang, de intensiteit van de smaak neemt geleidelijk af. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Heb je een hele yuzu gevonden? Bewaar deze dan net als andere citrusvruchten in een afgesloten zak in de koelkast of in de fruitschaal.

Wat kun je allemaal met yuzu?

De mogelijkheden zijn eindeloos, zo smaakt het sap bijvoorbeeld geweldig door een dressing of saus. Ook kun je er verschillende desserts mee maken, of het sap gebruiken als zuurtje in diverse hartige gerechten. Zeker in de Aziatische keuken is dit ingrediënt een graag geziene gast.

Recepten met yuzu

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke citrusvrucht: yuzu.

Tonijn tataki

Tonijn tataki

Voor de ponzusaus bij dit heerlijke recept gebruik je yuzusap. Het recept komt uit het boek “Cocina Nikkei“, een van onze favorieten!

Naar het recept
Namerou ©Yoko Inagaki

Namerou (Japanse vistartaar)

Yoko Inagaki over haar recept: “Sashimi snijden is een hele kunst. Als je een hele vis wilt fileren om er vervolgens sashimi van te maken en het mislukt, dan maak je er gewoon deze vistartaar van. Wel volhouden dat deze amuse de bedoeling is natuurlijk. Dit is eigenlijk een traditioneel recept dat vissers op zee bereiden omdat het daar nou eenmaal snel en makkelijk moet.”

Naar het recept
yuzu-hollandaise en kimchimayo

Zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo

Meng standaardsausjes met een krachtige smaakmaker en je hebt iets nieuws; regels bestaan niet! Serveer deze zeevruchten met verrassende misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo.

Naar het recept
Appeldumplings met sesam

Appeldumplings met sesam en steranijscustard

Ook in zoete recepten gebruiken we maar al te graag wat yuzusap, zoals in deze smaakvolle appeldumplings bijvoorbeeld.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!