
De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van yuzu. Dat is niet zo gek, want in Nederlandse supermarkten ligt deze vrucht ook niet in de schappen. Toch willen we laten kennismaken met yuzu, gewoon omdat hij zo lekker is. We leggen je alles uit over wat yuzu én welke recepten je ermee kunt maken.
Citroen, limoen en sinaasappel worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt maar yuzu is een stuk minder bekend. Daarom leggen je alles uit over yuzu. Want wat is yuzu en wat kun je ermee?
Wat is yuzu?
Je hebt het misschien wel eens op een menukaart zien staan, maar wat is yuzu eigenlijk? Yuzu is een citrusvrucht die voornamelijk voorkomt in China, Japan en Korea, maar die ook steeds vaker in westerse landen wordt gekweekt. Het lijkt op een clementine, maar is iets groter en lichter van kleur. De schil van de yuzu is ook iets ruwer. De vrucht groeit aan een doornige struik en kleurt tijdens het rijpingsproces van groen naar geel.
Van oorsprong komt de citrusvrucht uit China en Tibet, maar hij werd al eeuwen geleden geïntroduceerd in Japan en Korea en is daar nog steeds populair. De vrucht is heel aromatisch en lijkt qua smaak nog het meest op een mix van citroen, grapefruit, limoen en mandarijn en is wat milder dan de citroen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt yuzu?
De smaak van yuzu is enigszins vergelijkbaar met de smaak van andere citrusvruchten, maar dan een stuk verfijnder. De vrucht smaakt een stuk minder scherp dan bijvoorbeeld citroen of limoen, vergelijk het een beetje als een mix tussen het zurige van citroen en limoen, gemengd met het zoetige van mandarijn.
Waar koop je het?
Over het algemeen is yuzu slecht verkrijgbaar in Nederland. Als het al te koop is, dan is het vaak peperduur. Wil je toch verse yuzu inslaan? Vraag er dan eens naar bij de groenteboer of een toko. In de meeste Aziatische winkels vind je overigens wel flesjes met yuzusap, al zijn deze ook zeker niet goedkoop.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Koop je een flesje sap? Ongeopend kun je deze in de voorraadkast bewaren, op een koele en donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je het flesje in de koelkast. Bewaar de flesjes niet te lang, de intensiteit van de smaak neemt geleidelijk af. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Heb je een hele yuzu gevonden? Bewaar deze dan net als andere citrusvruchten in een afgesloten zak in de koelkast of in de fruitschaal.
Wat kun je allemaal met yuzu?
Yuzu wordt niet echt als hele vrucht gegeten, zoals we dat bij mandarijnen en sinaasappels wel doen. Het sap en de geraspte schil van de citrusvrucht worden vaak in gerechten verwerkt en geven zo hun heerlijke aroma aan het eten of drinken. Het smaakt goed in zowel zoete als hartige gerechten, maar past met name goed bij (rauwe) vis. Probeer yuzu ook eens te verwerken in een frisse cocktail of gebruik het sap en de schil in dressings of marinades.
Hoe vervang je yuzu?
Omdat yuzu zo lastig te verkrijgen is, kunnen we ons voorstellen dat je een vervangend ingrediënt zoekt. Je kunt, als je een alternatief zoekt voor yuzusap, het beste gaan voor citroensap. Wees wel voorzichtig met het citroensap, omdat dit wat sterker en zuurder is dan yuzusap. Ook het sap van andere citrusvruchten, zoals limoen of mandarijn, kan gebruikt worden om yuzu te vervangen. Houd er wel rekening mee dat je gerecht niet hetzelfde zal smaken als wanneer je yuzu gebruikt.
Recepten met yuzu
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met yuzu:

Tonijn tataki
Voor de ponzusaus bij dit heerlijke recept gebruik je yuzusap. Het recept komt uit het boek “Cocina Nikkei”, een van onze favorieten!

Zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo
Klassieke fruits de mer, maar dan met een Aziatisch tintje. Meng standaardsausjes met een krachtige smaakmaker en je hebt iets nieuws. De yuzu voor een heerlijke frisheid!

Appeldumplings met sesam en steranijscustard
Ook in zoete recepten gebruiken we maar al te graag wat yuzusap, zoals in deze smaakvolle appeldumplings bijvoorbeeld.
Onze tips

Citrus splash: 7x frisse recepten

Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami

Dit is het verschil tussen limoen en kaffirlimoen

Geef je gezondheid een boost: 6x gezonde ingrediënten

Dit zijn de verschillende soorten sake

15x de lekkerste mozzarella recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.