Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
yuzu

Welke recepten kun je met yuzu maken?

Advertentie

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van yuzu. Dat is niet zo gek, want in Nederlandse supermarkten ligt deze vrucht ook niet in de schappen. Toch willen we laten kennismaken met yuzu, gewoon omdat hij zo lekker is. We leggen je alles uit over wat yuzu én welke recepten je ermee kunt maken.

Recepten met yuzu

Yuzu is een citrusvrucht die voornamelijk voorkomt in China, Japan en Korea, maar die ook steeds vaker in westerse landen wordt gekweekt. Het lijkt op een clementine, maar is iets groter en lichter van kleur. De schil van de yuzu is ook iets ruwer. De vrucht groeit aan een doornige struik en kleurt tijdens het rijpingsproces van groen naar geel. Van oorsprong komt de citrusvrucht uit China en Tibet, maar hij werd al eeuwen geleden geïntroduceerd in Japan en Korea en is daar nog steeds populair. De vrucht is heel aromatisch en lijkt qua smaak nog het meest op een mix van citroen, grapefruit, limoen en mandarijn en is wat milder dan de citroen. Benieuwd naar recepten met yuzu? Lees snel verder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Helaas is yuzu nog niet in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar, maar we hopen natuurlijk dat hier snel verandering in komt. Bij de toko kun je wel het geluk hebben yuzu te vinden, en anders bij de betere groenteboer, eventueel online. Bij veel toko’s kun je wel yuzusap in flesjes kopen.

Wat kun je er allemaal mee?

Yuzu wordt niet echt als hele vrucht gegeten, zoals we dat bij mandarijnen en sinaasappels wel doen. Het sap en de geraspte schil van de citrusvrucht worden vaak in gerechten verwerkt en geven zo hun heerlijke aroma aan het eten of drinken. Het smaakt goed in zowel zoete als hartige gerechten, maar past met name goed bij (rauwe) vis. Probeer yuzu ook eens te verwerken in een frisse cocktail of gebruik het sap en de schil in dressings of marinades.

Hoe vervang je yuzu?

Omdat yuzu zo lastig te verkrijgen is, kunnen we ons voorstellen dat je een vervangend ingrediënt zoekt. Je kunt, als je een alternatief zoekt voor yuzusap, het beste gaan voor citroensap. Wees wel voorzichtig met het citroensap, omdat dit wat sterker en zuurder is dan yuzusap. Ook het sap van andere citrusvruchten, zoals limoen of mandarijn, kan gebruikt worden om yuzu te vervangen. Houd er wel rekening mee dat je gerecht niet hetzelfde zal smaken als wanneer je yuzu gebruikt.

Recepten met yuzu

Mocht je het geluk hebben verse yuzu’s op de kop te tikken of heb je bij de toko een flesje yuzusap gekocht, dan kun je deze aromatische citrusvrucht gebruiken in de volgende heerlijke recepten:

Zeevruchten met yuzu-hollandaise

Klassieke fruits de mer, maar dan met een Aziatisch tintje. De miso zorgt voor de umami, de yuzu voor een heerlijke frisheid en de kimchi voor wat pit. Tip: van met je handen eten wordt dit gerecht nóg lekkerder!

> naar het receot: zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo

yuzu-hollandaise en kimchimayo

Tonijn tataki

Deze tonijn gaar je heel kort, waardoor de malse structuur van deze vis behouden blijft. De yuzu zit in dit recept verwerkt in een ponzusaus, die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken.

> naar het recept: tonijn tataki

Tonijn tataki

Namerou (Japanse vistartaar)

Mocht je dan toch het geluk hebben een hele, verse yuzu tegen te komen, dan móet je dit gerecht wel bijna maken. Dit recept legt je precies uit hoe je zelf een hele vis fileert; altijd handig om te kunnen.

> naar het recept: namerou (Japanse vistartaar)

Namerou ©Yoko Inagaki

Rubia Gallega van François Geurds

Ook bij rundvlees smaakt yuzu goed. Deze intens malse Rubia Gallega wordt verder op smaak gebracht met koffiebonen en bouilon van kombu.

> naar het recept: Rubia Gallega van François Geurds

yuzu recepten

Nog meer recepten met yuzu:

Appeldumplings met sesam en steranijscustard

Als je yuzu in een zoet gerecht wil proberen, dan raden we zonder twijfel deze appeldumplings aan. De sesam zorgt voor een knapperige crunch en de custard met steranijs tilt deze dumplings naar een hoger niveau.

> naar het recept: appeldumplings met sesam en steranijscustard

Appeldumplings met sesam

Lees ook: Wat zijn jeneverbessen en wat kun je ermee?

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!