Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Cakejes met witte chocolade, kokos en yuzu-kersenjam

Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

De Chinese citrusvrucht wordt steeds bekender. Dat is maar goed ook want je kunt er heerlijke recepten mee maken. Wij laten zien welke!

Lees verder na de advertentie

Wat is yuzu?

Voordat we de lekkerste recepten met yuzu met je delen, leggen we eerst uit wat het is. Het ingrediënt is namelijk relatief onbekend. Zonde, want je kunt er zo veel lekkers mee maken! Na het lezen van dit artikel wil jij het vast en zeker in huis halen…

Yuzu is een citrusvrucht die oorspronkelijk afkomstig uit China. Het ziet er uit als een soort kruising tussen een sinaasappel en een citroen. Tegenwoordig wordt deze vrucht vooral in Japan gekweekt en gebruikt, mede door de bijzonder aromatische smaak. Voor gebruik in de keuken zijn vooral de schil en het sap erg geliefd. Benieuwd naar recepten met yuzu? Lees snel verder.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Hoewel yuzu steeds populairder wordt, is het nog steeds niet in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. We hopen natuurlijk dat hier snel verandering in komt. Bij de toko kun je wel het geluk hebben yuzu te vinden, en anders bij de betere groenteboer, eventueel online.

Tip

Kun je geen verse yuzu vinden? Bij veel toko’s kun je wel yuzusap in flesjes kopen.

Recepten met yuzu

Mocht je het geluk hebben verse yuzu’s op de kop te tikken of heb je bij de toko een flesje yuzusap gekocht, dan kun je deze aromatische citrusvrucht gebruiken in heel veel heerlijke recepten.

De mogelijkheden zijn eindeloos, zo smaakt het sap bijvoorbeeld geweldig door een dressing of saus. Ook kun je er verschillende desserts mee maken, of het sap gebruiken als zuurtje in diverse hartige gerechten. Zeker in de Aziatische keuken is dit ingrediënt een graag geziene gast. Dat bewijzen deze heerlijker recepten met yuzu wel:

Tonijn tataki

Tonijn tataki

Door de vis te marineren in yuzu wordt het onwijs smaakvol. De tonijn gaar je heel kort, waardoor de malse structuur van deze vis behouden blijft. Dit werkt ook goed met vlees. Wat denk jij bijvoorbeeld van een beef tataki?

Naar het recept
Coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

Goede ingrediënten zijn de helft van het werk. Neem nou coquilles en kaviaar; daar kan je toch niet anders dan indruk mee maken?  Zeker wanneer je het combineert met yuzu!

Naar het recept
yuzu-hollandaise en kimchimayo

Zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo

Klassieke fruits de mer, maar dan met een Aziatisch tintje. Meng standaardsausjes met een krachtige smaakmaker en je hebt iets nieuws; regels bestaan niet! De miso zorgt voor de umami, de yuzu voor een heerlijke frisheid en de kimchi voor wat pit.

Naar het recept
Namerou ©Yoko Inagaki

Namerou (Japanse vistartaar)

Mocht je dan toch het geluk hebben een hele, verse yuzu tegen te komen, dan móet je dit gerecht wel bijna maken. Dit recept legt je precies uit hoe je zelf een hele vis fileert; altijd handig om te kunnen.

Naar het recept
Cover voor

Rubia gallega

Ook bij rundvlees smaakt yuzu goed. Deze intens malse Rubia Gallega wordt verder op smaak gebracht met koffiebonen en bouilon van kombu.

Naar het recept
Appeldumplings met sesam

Appeldumplings met sesam en steranijscustard

Als je yuzu in een zoet gerecht wil proberen, dan raden we zonder twijfel deze appeldumplings aan. De sesam zorgt voor een knapperige crunch en de custard met steranijs tilt deze dumplings naar een hoger niveau.

Naar het recept
Cakejes met witte chocolade, kokos en yuzu-kersenjam

Cakejes met witte chocolade, kokos en yuzu-kersenjam

Zijdezachte cakejes, romige chocolade en een frisse jam – wat wil je nog meer? Dit is de ideale snack om uit te delen!

Naar het recept
Foodies favoriet
Tonijn tataki

Tonijn tataki

Onze favoriete recept met yuzu? Dat is deze heerlijke klassieker:

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 el ponzusaus*
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 el limoensap
  • 0,5 el sesamolie
  • 1 tl mirin
  • 1 el gemberzeste
  • 200 g MSC-gecertificeerde tonijn
  • sesamzaadjes (zwart en wit)
  • water
  • 5 ijsklontjes
  • 1 el bosui (in fijne ringetjes)

Ponzusaus* (wanneer je deze zelf maakt)

  • 50 ml yuzusap
  • 2 el katsuobushi bonitovlokken (van de toko)
  • 0,5 blad kombu (eetbaar zeewier – van de toko)
  • 50 ml sojasaus
  • 25 ml mirin

Benodigdheden

  • microplane

Bereiding

  1. Meng de ponzusaus, het sinaasappelsap, het limoensap, de sesamolie, de mirin en de helft van de gemberzeste.

  2. Snijd de tonijn in vier stukken en wentel deze door de sesamzaadjes.

  3. Rooster de tonijn aan elke kant 15 seconden in een hete koekenpan. Leg de tonijn in een plastic zak en dompel deze 30 seconden in een bak met water en ijsklontjes. Zo stop je het kookproces.

  4. Snijd de tonijn in sashimireepjes. Leg de reepjes op een bord, giet de saus erover heen en garneer met overige gemberzeste en de bosui.

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!