
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
De Chinese citrusvrucht wordt steeds bekender. Dat is maar goed ook want je kunt er heerlijke recepten mee maken. Wij laten zien welke!
Lees verder na de advertentie
Wat is yuzu?
Voordat we de lekkerste recepten met yuzu met je delen, leggen we eerst uit wat het is. Het ingrediënt is namelijk relatief onbekend. Zonde, want je kunt er zo veel lekkers mee maken! Na het lezen van dit artikel wil jij het vast en zeker in huis halen…
Yuzu is een citrusvrucht die oorspronkelijk afkomstig uit China. Het ziet er uit als een soort kruising tussen een sinaasappel en een citroen. Tegenwoordig wordt deze vrucht vooral in Japan gekweekt en gebruikt, mede door de bijzonder aromatische smaak. Voor gebruik in de keuken zijn vooral de schil en het sap erg geliefd. Benieuwd naar recepten met yuzu? Lees snel verder.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Waar koop je het?
Hoewel yuzu steeds populairder wordt, is het nog steeds niet in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. We hopen natuurlijk dat hier snel verandering in komt. Bij de toko kun je wel het geluk hebben yuzu te vinden, en anders bij de betere groenteboer, eventueel online.
Kun je geen verse yuzu vinden? Bij veel toko’s kun je wel yuzusap in flesjes kopen.
Recepten met yuzu
Mocht je het geluk hebben verse yuzu’s op de kop te tikken of heb je bij de toko een flesje yuzusap gekocht, dan kun je deze aromatische citrusvrucht gebruiken in heel veel heerlijke recepten.
De mogelijkheden zijn eindeloos, zo smaakt het sap bijvoorbeeld geweldig door een dressing of saus. Ook kun je er verschillende desserts mee maken, of het sap gebruiken als zuurtje in diverse hartige gerechten. Zeker in de Aziatische keuken is dit ingrediënt een graag geziene gast. Dat bewijzen deze heerlijker recepten met yuzu wel:

Tonijn tataki
Door de vis te marineren in yuzu wordt het onwijs smaakvol. De tonijn gaar je heel kort, waardoor de malse structuur van deze vis behouden blijft. Dit werkt ook goed met vlees. Wat denk jij bijvoorbeeld van een beef tataki?

Coquille en kaviaar

Zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo
Klassieke fruits de mer, maar dan met een Aziatisch tintje. Meng standaardsausjes met een krachtige smaakmaker en je hebt iets nieuws; regels bestaan niet! De miso zorgt voor de umami, de yuzu voor een heerlijke frisheid en de kimchi voor wat pit.

Namerou (Japanse vistartaar)
Mocht je dan toch het geluk hebben een hele, verse yuzu tegen te komen, dan móet je dit gerecht wel bijna maken. Dit recept legt je precies uit hoe je zelf een hele vis fileert; altijd handig om te kunnen.

Rubia gallega
Ook bij rundvlees smaakt yuzu goed. Deze intens malse Rubia Gallega wordt verder op smaak gebracht met koffiebonen en bouilon van kombu.

Appeldumplings met sesam en steranijscustard
Als je yuzu in een zoet gerecht wil proberen, dan raden we zonder twijfel deze appeldumplings aan. De sesam zorgt voor een knapperige crunch en de custard met steranijs tilt deze dumplings naar een hoger niveau.

Cakejes met witte chocolade, kokos en yuzu-kersenjam
Zijdezachte cakejes, romige chocolade en een frisse jam – wat wil je nog meer? Dit is de ideale snack om uit te delen!

Tonijn tataki
Onze favoriete recept met yuzu? Dat is deze heerlijke klassieker:
Ingrediënten
- 2 el ponzusaus*
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el limoensap
- 0,5 el sesamolie
- 1 tl mirin
- 1 el gemberzeste
- 200 g MSC-gecertificeerde tonijn
- sesamzaadjes (zwart en wit)
- water
- 5 ijsklontjes
- 1 el bosui (in fijne ringetjes)
Ponzusaus* (wanneer je deze zelf maakt)
- 50 ml yuzusap
- 2 el katsuobushi bonitovlokken (van de toko)
- 0,5 blad kombu (eetbaar zeewier – van de toko)
- 50 ml sojasaus
- 25 ml mirin
Benodigdheden
- microplane
Bereiding
Meng de ponzusaus, het sinaasappelsap, het limoensap, de sesamolie, de mirin en de helft van de gemberzeste.
Snijd de tonijn in vier stukken en wentel deze door de sesamzaadjes.
Rooster de tonijn aan elke kant 15 seconden in een hete koekenpan. Leg de tonijn in een plastic zak en dompel deze 30 seconden in een bak met water en ijsklontjes. Zo stop je het kookproces.
Snijd de tonijn in sashimireepjes. Leg de reepjes op een bord, giet de saus erover heen en garneer met overige gemberzeste en de bosui.
Onze tips

Alles over zeewier: welke soorten zijn er en hoe gebruik je ze?

7x Japanse recepten om dit weekend te proberen

7x heerlijke recepten voor ramen

4x heerlijke plantaardige Japanse recepten

Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.