Bereiding
- Meng de ponzusaus, het sinaasappelsap, het limoensap, de sesamolie, de mirin en de helft van de gemberzeste.
- Snijd de tonijn in vier stukken en wentel deze door de sesamzaadjes.
- Rooster de tonijn aan elke kant 15 seconden in een hete koekenpan. Leg de tonijn in een plastic zak en dompel deze 30 seconden in een bak met water en ijsklontjes. Zo stop je het kookproces.
- Snijd de tonijn in sashimireepjes. Leg de reepjes op een bord, giet de saus erover heen en garneer met overige gemberzeste en de bosui.
*Ponzusaus
Ingrediënten voor 1 potje (250 ml):
50 ml yuzusap
2 el katsuobushi bonitovlokken (van de toko)
½ blad kombu (eetbaar zeewier – van de toko)
50 ml sojasaus
25 ml mirin
Meng de yuzusap met de bonitovlokken, de kombu, de sojasaus en de mirin. Laat 3 uur afgedekt in de koelkast marineren. Doe in een gesteriliseerd potje. De ponzu blijft een maand goed. Lekker als marinade of als sushidipsaus.
