Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Tonijn tataki

Tonijn tataki

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Ponzusaus* (wanneer je deze zelf maakt)

Benodigdheden

  • plastic zak
  • microplane
Tonijn tataki is een bekend gerecht uit Japan en met dit fijne recept maak jij het nu zelf. Maar wat is het eigenlijk? Het zijn dungesneden plakjes tonijn in een marinade van Aziatische smaakmakers zoals ponzu, rijstazijn en sojasaus. Deze tonijn gaar je heel kort, waardoor de malse structuur van deze vis behouden blijft. Dit werkt ook goed met vlees. Wat denk jij bijvoorbeeld van een beef tataki?
Ponzusaus zelf maken
Wanneer je de ponzusaus zelf maakt: meng de yuzusap met de bonitovlokken, de kombu, de sojasaus en de mirin. Laat 3 uur afgedekt in de koelkast marineren. Doe in een gesteriliseerd potje. De ponzu blijft een maand goed. Lekker als marinade of als sushidipsaus.

Bereiding

  1. Meng de ponzusaus, het sinaasappelsap, het limoensap, de sesamolie, de mirin en de helft van de gemberzeste.

  2. Snijd de tonijn in vier stukken en wentel deze door de sesamzaadjes.

  3. Rooster de tonijn aan elke kant 15 seconden in een hete koekenpan. Leg de tonijn in een plastic zak en dompel deze 30 seconden in een bak met water en ijsklontjes. Zo stop je het kookproces.

  4. Snijd de tonijn in sashimireepjes. Leg de reepjes op een bord, giet de saus erover heen en garneer met overige gemberzeste en de bosui.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)
Uit het boek

Cocina Nikkei

€ 29,99
Cocina Nikkei