Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Alles over coquilles: recepten en tips

Coquilles ā€“ je kent ze misschien ook wel als Sint-Jakobsschelpen ā€“ hebben maar weinig nodig om heerlijk te smaken. Zo zet je binnen no time een chique coquille voorgerecht op tafel. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alles over dit ingrediĆ«nt Ć©n delen onze favoriete coquilles recepten.

Wat zijn coquilles?

Coquilles zijn de stukken vlees in de Sint-Jakobsschelp. Je kunt de zeevruchten in de schelp of los verkrijgen. In Engeland is het gebruikelijk om ze met schelp te eten met het oranje corail er nog aan. Je kan aan je visboer vragen ze schoon te maken en het corail eraan te laten, maar je kan ook zelf schoonmaken.

Houd hiervoor de schelp met de platte kant naar beneden en steek je mes in het midden. Snijd dan langs de rand de spier van de schelp los en breek het open. Het resultaat is vlees met een zijdezachte structuur en de smaak valt het beste te omschrijven als zacht, sappig en ietwat zoet.

Weetje

Wist je dat je de leeftijd van coquilles af kunt lezen aan de schelp? Elke ring op de schelp staat grofweg voor Ć©Ć©n jaar. Je kunt deze kanjers het beste bereiden wanneer ze 3-5 jaar oud zijn, dan smaken ze ā€™t beste.

Coquilles bakken

De parels van de zee hebben maar weinig nodig om heerlijk te smaken. Een klontje boter en vleugje citroen zijn vaak al genoeg. Volgens velen is de beste bereidingswijze coquilles bakken in boter. Wil je weten hoe? Check dan dit coquille recept. Probeer het eens uit, je zult zien dat de zeevruchten binnen enkele minuten een goudbruin korstje krijgen. Zijn ze goed gaar? Haal ze dan snel uit de pan en eet ze gelijk op met een vleugje citroensap erbij.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Coquilles als voorgerecht

Wil je coquilles als voorgerecht serveren? Goed idee! Je kunt ze simpelweg bakken in wat boter, of extra uitpakken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze carpaccio van coquilles als voorgerecht? Verrassend makkelijk, snel en vooral heel erg lekker!

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Ja, ook coquilles kun je rauw eten! Voor dit recept heb je maar weinig ingrediƫnten nodig Ʃn het is binnen een halfuurtje klaar. Waar wacht je nog op?

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 3-4 passievruchten
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • 2 takjes Thaise basilicum
  • 1 bakje paarse radijskiemen (of paarse cress shisocress)
  • 12 verse coquilles (evt. diepvries*)
  • versgemalen zwarte peper
  • fleur de sel

Bereiding

  1. Halveer de passievruchten. Wrijf het vruchtvlees door een zeef en vang het sap op. Bewaar een aantal pitjes om te garneren. Klop de olie door het sap en breng op smaak met zout en peper. Was het basilicum en snijd de blaadjes in dunne reepjes. Snijd de cress los.

  2. Wrik de coquilles open met een breed mes en snijd daarbij vlak langs de platte zijde van de schelp om de coquille los te maken. Maak met een lepel de witte spier los van het oranje gedeelte (het koraal). Snijd de coquilles met een zeer scherp mes in de lengte in dunne plakjes. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over 4 borden.

  3. Verdeel de passievruchtdressing royaal over de coquilles. Verdeel er wat passievruchtpitjes overheen. Bestrooi met versgemalen zwarte peper en fleur de sel. Verdeel het basilicum en de cress over de carpaccio. Dien direct op.

Foto’s: Willem van Santen, Receptuur & styling: Anne Heesink

Coquilles recepten:

Naast coquilles bakken en marineren, kun je met de schaaldieren nog veel meer kanten op. Wat denk jij bijvoorbeeld van een smaakvolle risotto, feestelijk voorgerecht of chique in de schelp? Deze coquilles recepten laten de parels van de zee stralen:

coquille merg macademianoten

Coquille met merg, macadamianoten en knolselderij

De delicate zeevruchten gaat goed samen met de zachte smaken van macadamianoten en knolselderij.

Naar het recept
Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Maak eens dit heerlijke voorgerecht: gebakken coquilles. Geen zin om uren in de keuken te staan? De saus kun je gemakkelijk al een dag van tevoren bereiden.

Naar het recept
Risotto met coquilles en garnalen

Risotto met coquilles en garnalen

Niet alleen in voorgerechten, ook in hoofdgerechten doen ze het goed. De zeevruchten laten deze risotto stralen.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!