Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
De perfecte gnocchi alle vongole

34x de allerlekkerste recepten met zeevruchten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op zoek naar de allerlekkerste recepten met zeevruchten? Laat je inspireren door dit lijstje met onze favoriete recepten en duik de keuken in!

Recepten met zeevruchten

Met zeevruchten maak je heerlijke gerechten, wat dacht je bijvoorbeeld van mosselen met friet, pasta met krab of een smaakvolle garnalencurry? Wij verzamelden onze favoriete recepten met zeevruchten voor je.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zijn zeevruchten?

Onder zeevruchten verstaan we ook wel alle schaal- en schelpdieren. Dit zijn bijvoorbeeld kreeft, garnalen, mosselen, oesters en krab, maar ook coquilles en kokkels. Officieel behoren inktvissen ook tot de zeevruchten. Kortom; eigenlijk haast alles uit de zee wat geen vis is.

Op zoek naar inspiratie voor in de keuken? Maak eens één van deze recepten met zeevruchten, we hebben onze favorieten onderverdeeld in verschillende categorieën (garnalen, oesters, mosselen, coquilles, inktvis, kokkels, krab en kreeft).

Recepten met garnalen

Garnalen kun je op tal van manieren gebruiken in diverse gerechten. Door de pasta, in een curry of gegrild in tomatensaus, het water loopt ons al in de mond…

1. Bowl met garnalen, chorizo en limabonen

Je hebt maar een halfuur nodig om dit heerlijke gerecht met garnalen en chorizo op tafel te zetten, ook nog eens zonder in te leveren op smaak!

> naar het recept: bowl met garnalen, chorizo en limabonen

Bowl met garnalen, chorizo en limabonen

2. Tartelette met zeevruchten

Ondanks dat er op deze tartelette veel meer zeevruchten gaan dan alleen garnalen, hebben we ‘m toch in dit rijtje geplaatst. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren, dus beleg de tartelette vooral met je favoriete zeevruchten.

> naar het recept: tartelette met zeevruchten

tartelette met zeevruchten

3. Garnalencurry

Houd je wel van een beetje pittig? Dan is deze garnalencurry echt iets voor jou!

> naar het recept: garnalencurry

Garnalencurry

4. Pittige garnalen met tomaat en knoflook

Makkelijk, snel, maar ook zó lekker! Dit recept maakten we voor een zomers etentje in de tuin, al smaken deze pittige garnalen het hele jaar door verrukkelijk.

> naar het recept: pittige garnalen met tomaat en knoflook

Pittige garnalen met tomaat en knoflook

5. Knapperige rijstkoekjes met garnaal, gember en sweet chilisaus

Heb je rijst over? Maak er dan eens deze heerlijke rijstkoekjes mee. Ze smaken het lekkerste met sushirijst, wat gelukkig helemaal niet moeilijk is om te maken.

> naar het recept: knapperige rijstkoekjes met garnaal, gember en sweet chilisaus

Knapperige rijstkoekjes met garnaal, gember en sweet chilisaus

6. Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Yotam Ottolenghi vertelt over zijn recept: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”

> naar het recept: garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

7. Tamarinde-garnalencurry

Nog een heerlijke garnalencurry, maar ditmaal met tamarinde als smaakmaker. De vorige in het lijstje was vooral voor iedereen die wel van een beetje pit houdt, deze curry is een stuk zoeter.

> naar het recept: tamarinde-garnalencurry

Tamarinde-garnalencurry

8. Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s

Werner Drent over zijn recept: “Voeg geen zout toe aan dit gerecht, want zeekraal heeft in zout water gelegen en is dus al zout genoeg van zichzelf.”

> naar het recept: stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s

Stamppot met zeekraal en gebakken gamba's

9. Garnalencocktail met harissa-mayonaise

Een garnalencocktail is een klassieker waar je eigenlijk niet omheen kunt. Maar je wil hem nooit meer zonder deze harissa-mayonaise.

> naar het recept: garnalencocktail met harissa-mayonaise

Garnalencocktail met harissa-mayonaise

Recepten met oesters

Oesters worden steeds populairder, en wij snappen wel waarom. De ziltige smaak vinden we erg lekker, zeker in combinatie met pittige smaken of een goed glas bubbels.

1. Oesters & zoetzure chili’s

De ziltige smaak van oesters past perfect bij de pit van chilipepers, probeer maar eens uit met dit smaakvolle recept.

> naar het recept: oesters & zoetzure chili’s

Oesters & zoetzure chili’s

2. Oesters met sjalottenvinaigrette

Verse oesters in combinatie met de juiste wijn hebben eigenlijk niets nodig. Maar wanneer je oesters toch een klassieke touch wil geven, gebruik dan deze sjalottenvinaigrette. Mooi geserveerd in een oesterschelp.

> naar het recept: oesters met sjalottenvinaigrette

hoe open je oesters

3. Oesters Kilpatrick uit de Titanic

Deze oesters kunnen ook omschreven worden als een soort surf & turf. Dit hapje biedt namelijk een heerlijke combinatie van het beste van de zee en het land. Oesters met pancetta, do we need to say more? 

> naar het recept: oesters Kilpatrick uit de Titanic

oesters_titanic

Recepten met zeevruchten: mosselen

Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar als de ‘r’ in de maand zat, maar dat is tegenwoordig allang niet meer het geval gelukkig.

1. Moules frites met tuinkruiden

De perfecte wijn bij dit gerecht? Een smaakvolle Verdicchio uit het midden van Italië, erg lekker bij schelp- en schaaldieren zoals mosselen.

> naar het recept: moules frites met tuinkruiden

Moules frites met tuinkruiden

2. Mosselen met chorizo in tomatensaus

Susan Aretz over haar recept: “Als ik je met dit recept iets wil laten zien is het wel dat koken op de barbecue echt niet altijd dagen werk hoeft te zijn. Als je zorgt dat je alle ingrediënten voorbereidt, terwijl de barbecue op temperatuur komt, dan zit je daarna in een kwartier aan tafel.”

> naar het recept: mosselen met chorizo in tomatensaus

Mosselen met chorizo in tomatensaus

3. Mosselen met dragon en vermout

Dat je alleen mosselen kan eten wanneer de ‘r’ in de maand zit, is een fabeltje. Je kunt haast het hele jaar door van dit heerlijke recept met mosselen, dragon en vermout genieten.

> naar het recept: mosselen met dragon en vermout

Mosselen met dragon en vermout

4. Mosselen carbonara

Sergio Herman over zijn recept: “Dit is weer een mooi klassiek gerecht dat een extra twist krijgt door de diepgang van dat magische mosselvocht. Een carbonara met zilte klasse en de anijzigheid van venkel.”

> naar het recept: mosselen carbonara

Mosselen carbonara

5. Mosselen, groenten en kruiden à la nage

Sergio Herman over zijn recept: “Ik weet niet wat lekkerder is, die mosseltjes uit de pan eten of de saus met brood opsoppen. Nee, wacht. Ik weet het wél. Helemaal als dat geroosterd brood is, en dan besmeerd met boter. Is het brood op, dan kan je altijd nog je vingers aflikken.”

> naar het recept: mosselen, groenten en kruiden à la nage

Mosselen, groenten en kruiden à la nage

Recepten met coquilles

Coquilles – je kent ze misschien ook wel als Sint-Jakobsschelpen – hebben weinig nodig. Je hoeft ze maar kort te bakken, al smaken ze rauw in een ceviche ook geweldig.

1. Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Maak eens dit heerlijke voorgerecht: gebakken coquilles. Geen zin om uren in de keuken te staan? De saus kun je gemakkelijk al een dag van tevoren bereiden.

> naar het recept: gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus

2. Coquille en kaviaar

Een heerlijke amuse van Jules Cooking waar je absoluut indruk mee maakt op je gasten, al kun je dit recept ook prima als voorgerecht serveren. Pro tip: haal verse coquilles bij de vishandel voor nóg meer smaak in het gerecht.

> naar het recept: coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

3. Coquille met grapefruit en groenetheedressing

Het frisse van dille en komkommer doet het fantastisch bij de zachtzoete Sint-Jakobsschelpen.

> naar het recept: coquille met grapefruit en groenetheedressing

Coquille met grapefruit en groenetheedressing

4. Sint-Jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Tip bij dit smaakvolle recept: tijdens het grillen houd je de schelpen stabiel door ze op een bergje grof zout te zetten.

> naar het recept: Sint-Jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

5. Coquilles met spicy kikkererwten

Coquilles op een doordeweekse dag? Ja hoor, dit sterrengerecht staat binnen twintig minuten op tafel!

> naar het recept: coquilles met spicy kikkererwten

Coquilles met spicy kikkererwten

Recepten met inktvis

Veel mensen laten inktvis links liggen, het is nogal een klusje om deze schoon te maken voor bereiding. Gelukkig zijn de meeste vishandels de beroerdste niet, en kun je de inktvis vaak gebruiksklaar aanschaffen.

1. Gevulde inktvisjes met tomatensalsa

Voor dit recept gebruiken we kleine inktvisjes, deze zijn bij de meeste vishandels gemakkelijk te verkrijgen. Wil je zeker weten dat je ze op tijd in huis hebt? Bestel ze dan vooraf.

> naar het recept: gevulde inktvisjes met tomatensalsa

inktvis

2. Spicy inktvis met Japanse BBQ-saus

Wil je jezelf werk besparen? Vraag dan of de visboer alvast de inktvis voor je schoon wil maken, dat scheelt flink wat werk en tijd.

> naar het recept: spicy inktvis met Japanse BBQ-saus

Spicy inktvis met Japanse BBQ-saus

3. Geroosterde inktvis met tomaat en ‘nduja

Hou je niet zo van pittig? Vervang de ‘nduja dan door wat groene olijven of kikkererwten in dit recept met inktvis.

> naar het recept: geroosterde inktvis met tomaat en ‘nduja

Geroosterde inktvis

Recepten met kokkels

Kokkels, schelpjes of vongole; je komt dit ingrediënt vaak onder verschillende namen tegen. Ons favoriete recept? De gnocchi alle vongole!

1. Kokkels in beurre blanc

Jadis Schreuder over haar recept: “Beurre blanc is mijn favoriete saus bij vis, schaal- en schelpdieren. Hij is een perfecte samensmelting van smaken: romig, vettig en zuur. In dit recept heb ik gekozen voor kokkels: een duurzame keuze, omdat ze uit Nederland komen. En omdat ze érg lekker zijn. Maar je kunt deze schelpdiertjes vervangen door andere soorten vis, – schaal en schelpdieren zoals de alikruiken (slakjes uit de zee). Tip: als je geen tijd hebt om de kruidenolie te maken, geen probleem, de beurre blanc zelf is al geweldig lekker. Maar het zal je gerecht wél extra finesse geven en het ziet er prachtig uit!”

> naar het recept: kokkels in beurre blanc

kokkels in beurre blanc

2. De perfecte gnocchi alle vongole

Dit is wat ons betreft absoluut dé perfecte gnocchi alle vongole. Je maakt de gnocchi helemaal zelf terwijl de saus ondertussen staat te sudderen, dit is dan ook misschien wel één van onze favoriete recepten met zeevruchten.

> naar het recept: de perfecte gnocchi alle vongole

De perfecte gnocchi alle vongole

3. Zeebaars met schorseneren en kokkels

Met dit recept maken we een uitstapje naar vis, in plaats van alleen zeevruchten. In iets meer dan een halfuur heb je dit indrukwekkende gerecht al op tafel staan.

> naar het recept: zeebaars met schorseneren en kokkels

Zeebaars met schorseneren en kokkels

Recepten met zeevruchten: krab

Veel mensen denken dat surimi bestaat uit krabvlees, maar niets is minder waar. Voor écht krabvlees moet je vaak even langs de visboer of de groothandel, maar het is absoluut het omrijden waard wat ons betreft.

1. Krabkroketjes met srirachamayodip

Kroketjes zijn altijd een goed idee, zeker als je deze krabkroketjes met srirachamayodip op tafel zet!

> naar het recept: krabkroketjes met srirachamayodip

Krabkroketjes met srirachamayodip

2. Spaghetti alla chitarra met saus van krab, venkel en kerstomaten

Krabvlees heeft meer smaak en wordt minder snel droog dan dat van kreeft, daarom is krab een ideale smaakmaker voor in deze heerlijke pasta.

> naar het recept: spaghetti alla chitarra met saus van krab, venkel en kerstomaten

Spaghetti alla chitarra met saus van krab, venkel en kerstomaten

3. Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Maak eens risotto met een twist; heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Buon appetito! 

> naar het recept: doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Recepten met kreeft

Bij veel restaurants staat kreeft tegenwoordig op de menukaart, alleen al omdat deze vaak lokaal gevangen wordt in de Oosterschelde.

1. Bisque met stokbrood en rouille

Binnen twee uur staat deze klassieke Franse soep met kreeft op tafel, ideaal om overdag alvast te maken zodat je hem ‘s avonds kunt serveren voor een fancy diner.

> naar het recept: bisque met stokbrood en rouille

Sjieke soepen: bisque met stokbrood en rouille

2. Kreeft met saffraanboter

Niets zo lekker als het pellen en eten van een kreeft met de hand. Maar in je nieuwe chique kleding is dat een ander verhaal. Door het gerecht voor te bereiden en de kreeft te pellen, maak je het je gasten een stuk makkelijker.

> naar het recept: kreeft met saffraanboter

Kreeft met saffraanboter

3. Gestoomde kreeft met vers fruit en groene groenten

Een heerlijk gerecht waarbij de oven het meeste werk doet? Dan mag je dit recept met kreeft niet overslaan! Dankzij de stoomoven wordt niet alleen de kreeft perfect gegaard, ook naar de verse groenten heb je geen omkijken.

> naar het recept: gestoomde kreeft met vers fruit en groene groenten

gestoomde kreeft

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!