Advertentie
Op zoek naar de allerlekkerste recepten met zeevruchten? Laat je inspireren door dit lijstje met onze favoriete recepten en duik de keuken in!
Recepten met zeevruchten
Met zeevruchten maak je heerlijke gerechten, wat dacht je bijvoorbeeld van mosselen met friet, pasta met krab of een smaakvolle garnalencurry? Wij verzamelden onze favoriete recepten met zeevruchten voor je.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat zijn zeevruchten?
Onder zeevruchten verstaan we ook wel alle schaal- en schelpdieren. Dit zijn bijvoorbeeld kreeft, garnalen, mosselen, oesters en krab, maar ook coquilles en kokkels. Officieel behoren inktvissen ook tot de zeevruchten. Kortom; eigenlijk haast alles uit de zee wat geen vis is.
Op zoek naar inspiratie voor in de keuken? Maak eens één van deze recepten met zeevruchten, we hebben onze favorieten onderverdeeld in verschillende categorieën (garnalen, oesters, mosselen, coquilles, inktvis, kokkels, krab en kreeft).
Recepten met garnalen
Garnalen kun je op tal van manieren gebruiken in diverse gerechten. Door de pasta, in een curry of gegrild in tomatensaus, het water loopt ons al in de mond…
Bowl met garnalen, chorizo en limabonen
Je hebt maar een halfuur nodig om dit heerlijke gerecht met garnalen en chorizo op tafel te zetten, ook nog eens zonder in te leveren op smaak!
Tartelette met zeevruchten
Ondanks dat er op deze tartelette veel meer zeevruchten gaan dan alleen garnalen, hebben we ‘m toch in dit rijtje geplaatst. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren, dus beleg de tartelette vooral met je favoriete zeevruchten.
Garnalencurry
Houd je wel van een beetje pittig? Dan is deze garnalencurry echt iets voor jou!
Pittige garnalen met tomaat en knoflook
Makkelijk, snel, maar ook zó lekker! Dit recept maakten we voor een zomers etentje in de tuin, al smaken deze pittige garnalen het hele jaar door verrukkelijk.
Knapperige rijstkoekjes met garnaal, gember en sweet chilisaus
Heb je rijst over? Maak er dan eens deze heerlijke rijstkoekjes mee. Ze smaken het lekkerste met sushirijst, wat gelukkig helemaal niet moeilijk is om te maken.
Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers
Yotam Ottolenghi vertelt over zijn recept: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”
Tamarinde-garnalencurry
Nog een heerlijke garnalencurry, maar ditmaal met tamarinde als smaakmaker. De vorige in het lijstje was vooral voor iedereen die wel van een beetje pit houdt, deze curry is een stuk zoeter.
Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s
Werner Drent over zijn recept: “Voeg geen zout toe aan dit gerecht, want zeekraal heeft in zout water gelegen en is dus al zout genoeg van zichzelf.”
Garnalencocktail met harissa-mayonaise
Een garnalencocktail is een klassieker waar je eigenlijk niet omheen kunt. Maar je wil hem nooit meer zonder deze harissa-mayonaise.
Recepten met oesters
Oesters worden steeds populairder, en wij snappen wel waarom. De ziltige smaak vinden we erg lekker, zeker in combinatie met pittige smaken of een goed glas bubbels.
Oesters & zoetzure chili’s
De ziltige smaak van oesters past perfect bij de pit van chilipepers, probeer maar eens uit met dit smaakvolle recept.
Oesters met sjalottenvinaigrette
Verse oesters in combinatie met de juiste wijn hebben eigenlijk niets nodig. Maar wanneer je oesters toch een klassieke touch wil geven, gebruik dan deze sjalottenvinaigrette. Mooi geserveerd in een oesterschelp.
Oesters Kilpatrick uit de Titanic
Deze oesters kunnen ook omschreven worden als een soort surf & turf. Dit hapje biedt namelijk een heerlijke combinatie van het beste van de zee en het land. Oesters met pancetta, do we need to say more?
Recepten met zeevruchten: mosselen
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar als de ‘r’ in de maand zat, maar dat is tegenwoordig allang niet meer het geval gelukkig.
Moules frites met tuinkruiden
De perfecte wijn bij dit gerecht? Een smaakvolle Verdicchio uit het midden van Italië, erg lekker bij schelp- en schaaldieren zoals mosselen.
Mosselen met chorizo in tomatensaus
Susan Aretz over haar recept: “Als ik je met dit recept iets wil laten zien is het wel dat koken op de barbecue echt niet altijd dagen werk hoeft te zijn. Als je zorgt dat je alle ingrediënten voorbereidt, terwijl de barbecue op temperatuur komt, dan zit je daarna in een kwartier aan tafel.”
Mosselen met dragon en vermout
Dat je alleen mosselen kan eten wanneer de ‘r’ in de maand zit, is een fabeltje. Je kunt haast het hele jaar door van dit heerlijke recept met mosselen, dragon en vermout genieten.
Mosselen carbonara
Sergio Herman over zijn recept: “Dit is weer een mooi klassiek gerecht dat een extra twist krijgt door de diepgang van dat magische mosselvocht. Een carbonara met zilte klasse en de anijzigheid van venkel.”
Mosselen, groenten en kruiden à la nage
Sergio Herman over zijn recept: “Ik weet niet wat lekkerder is, die mosseltjes uit de pan eten of de saus met brood opsoppen. Nee, wacht. Ik weet het wél. Helemaal als dat geroosterd brood is, en dan besmeerd met boter. Is het brood op, dan kan je altijd nog je vingers aflikken.”
Recepten met coquilles
Coquilles – je kent ze misschien ook wel als Sint-Jakobsschelpen – hebben weinig nodig. Je hoeft ze maar kort te bakken, al smaken ze rauw in een ceviche ook geweldig.
Gebakken coquilles met MonChou en dragonsaus
Maak eens dit heerlijke voorgerecht: gebakken coquilles. Geen zin om uren in de keuken te staan? De saus kun je gemakkelijk al een dag van tevoren bereiden.
Coquille en kaviaar
Een heerlijke amuse van Jules Cooking waar je absoluut indruk mee maakt op je gasten, al kun je dit recept ook prima als voorgerecht serveren. Pro tip: haal verse coquilles bij de vishandel voor nóg meer smaak in het gerecht.
Coquille met grapefruit en groenetheedressing
Het frisse van dille en komkommer doet het fantastisch bij de zachtzoete Sint-Jakobsschelpen.
Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter
Tip bij dit smaakvolle recept: tijdens het grillen houd je de schelpen stabiel door ze op een bergje grof zout te zetten.
Coquilles met spicy kikkererwten
Coquilles op een doordeweekse dag? Ja hoor, dit sterrengerecht staat binnen twintig minuten op tafel!
Recepten met inktvis
Veel mensen laten inktvis links liggen, het is nogal een klusje om deze schoon te maken voor bereiding. Gelukkig zijn de meeste vishandels de beroerdste niet, en kun je de inktvis vaak gebruiksklaar aanschaffen.
Gevulde inktvisjes met tomatensalsa
Voor dit recept gebruiken we kleine inktvisjes, deze zijn bij de meeste vishandels gemakkelijk te verkrijgen. Wil je zeker weten dat je ze op tijd in huis hebt? Bestel ze dan vooraf.
Spicy inktvis met Japanse BBQ-saus
Wil je jezelf werk besparen? Vraag dan of de visboer alvast de inktvis voor je schoon wil maken, dat scheelt flink wat werk en tijd.
Geroosterde inktvis met tomaat en ‘nduja
Hou je niet zo van pittig? Vervang de ‘nduja dan door wat groene olijven of kikkererwten in dit recept met inktvis.
Recepten met kokkels
Kokkels, schelpjes of vongole; je komt dit ingrediënt vaak onder verschillende namen tegen. Ons favoriete recept? De gnocchi alle vongole!
Kokkels in beurre blanc
Jadis Schreuder over haar recept: “Beurre blanc is mijn favoriete saus bij vis, schaal- en schelpdieren. Hij is een perfecte samensmelting van smaken: romig, vettig en zuur. In dit recept heb ik gekozen voor kokkels: een duurzame keuze, omdat ze uit Nederland komen. En omdat ze érg lekker zijn. Maar je kunt deze schelpdiertjes vervangen door andere soorten vis, – schaal en schelpdieren zoals de alikruiken (slakjes uit de zee).”
De perfecte gnocchi alle vongole
Dit is wat ons betreft absoluut dé perfecte gnocchi alle vongole. Je maakt de gnocchi helemaal zelf terwijl de saus ondertussen staat te sudderen, dit is dan ook misschien wel één van onze favoriete recepten met zeevruchten.
Zeebaars met schorseneren en kokkels
Met dit recept maken we een uitstapje naar vis, in plaats van alleen zeevruchten. In iets meer dan een halfuur heb je dit indrukwekkende gerecht al op tafel staan.
Recepten met zeevruchten: krab
Veel mensen denken dat surimi bestaat uit krabvlees, maar niets is minder waar. Voor écht krabvlees moet je vaak even langs de visboer of de groothandel, maar het is absoluut het omrijden waard wat ons betreft.
Krabkroketjes met srirachamayodip
Kroketjes zijn altijd een goed idee, zeker als je deze krabkroketjes met srirachamayodip op tafel zet!
Spaghetti alla chitarra met saus van krab, venkel en kerstomaten
Krabvlees heeft meer smaak en wordt minder snel droog dan dat van kreeft, daarom is krab een ideale smaakmaker voor in deze heerlijke pasta.
Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa
Maak eens risotto met een twist; heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook heerlijk. Buon appetito!
Recepten met kreeft
Bij veel restaurants staat kreeft tegenwoordig op de menukaart, alleen al omdat deze vaak lokaal gevangen wordt in de Oosterschelde.
Bisque met stokbrood en rouille
Binnen twee uur staat deze klassieke Franse soep met kreeft op tafel, ideaal om overdag alvast te maken zodat je hem ‘s avonds kunt serveren voor een fancy diner.
Kreeft met saffraanboter
Niets zo lekker als het pellen en eten van een kreeft met de hand. Maar in je nieuwe chique kleding is dat een ander verhaal. Door het gerecht voor te bereiden en de kreeft te pellen, maak je het je gasten een stuk makkelijker.
Gestoomde kreeft met vers fruit en groene groenten
Een heerlijk gerecht waarbij de oven het meeste werk doet? Dan mag je dit recept met kreeft niet overslaan! Dankzij de stoomoven wordt niet alleen de kreeft perfect gegaard, ook naar de verse groenten heb je geen omkijken.
Lees ook:
Onze tips
Eten over na het gourmetten? Recepten met de restjes
11x de lekkerste Sinterklaas recepten voor pakjesavond
Worstenbroodjes maken: 5x lekkere recepten
De lekkerste wafels bakken: ontdek onze favoriete recepten
6x bakken met speculaaskruiden
Crumble: van appel tot rabarber – heerlijke recepten
Smaakvol stoven met Aneto
Stoven maar: 4x recepten met groente
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.