Tartelette met zeevruchten
Gemiddeld
ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Doe de bloem, 2 el dille en een snufje zout in een keukenmachine en maal door elkaar. Voeg de boter toe en maal kort tot het mengsel lijkt op fijne broodkruimels. Voeg terwijl de machine draait steeds 1 el water toe, tot het mengsel een deeg vormt – je zou niet meer dan 4 el water nodig moeten hebben. Stort het mengsel op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het met je handen kort door om er een geheel van te maken. Vorm een grove rechthoek van het deeg, wikkel het in folie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Rol het gekoelde deeg op een met bloem bestoven werkblad ca. 3 mm dik en iets groter dan een rechthoekige taartvorm met uitneembare bodem (36×12 cm) uit. Wikkel het deeg losjes om de deegroller en rol het in de taartvorm uit. Druk het deeg in de hoekjes en zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes onder zitten. Rol met de deegroller over de bovenkant van de vorm om overtollig deeg eraf te snijden en zet de vorm ca. 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een vel bakpapier en de bakbonen in en bak ca. 15 minuten in de oven. Neem het bakpapier en de bakbonen uit de tartelettebodem en bak nog ca. 15 minuten, of tot hij goudgeel is. Laat op een rooster afkoelen.
Doe voor de vulling de eidooiers, de azijn en de mosterd in een schone keukenmachine en maal door elkaar. Roer 175 ml plantaardige olie en 175 ml olijfolie door elkaar en druppel het terwijl de machine draait heel langzaam bij het eimengsel. Doe dit niet te snel, het mengsel kan dan schiften – de olie toevoegen kan tot 20 minuten duren. Voeg, als het mengsel geëmulgeerd is en je een dikke, romige mayonaise hebt, het krabvlees toe en maal kort door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en de helft van het citroensap. Doe het mengsel in een kom en houd apart.
Doe 1 tl plantaardige olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg wanneer de olie heet is de garnalen toe. Bak ze 2-3 minuten en draai ze regelmatig om, tot ze net roze zijn. Doe de garnalen in een grote kom. Voeg nog 1 tl olie toe en bak de mantelschelpen 1-1½ minuut per zijde of tot ze goudgeel zijn. Doe ze bij de garnalen in de kom. Zet het vuur zo hoog mogelijk en voeg de inktvis met de ingesneden zijde naar boven toe als de pan gloeiend heet is. Laat ze ca. 1 minuut bakken en draai ze om. Bak ze nog ca. 1 minuut – ze moeten opkrullen en een beetje zwartgeblakerd zijn. Doe de inktvis in de kom met de rest van de zeevruchten. Roer in een klein kommetje de overige 1 el dille, 1 el olijfolie en het citroensap door elkaar. Schep om met de zeevruchten, breng licht op smaak met zout en peper en laat ca. 10 minuten afkoelen.
Vul de helemaal afgekoelde tartelettebodem met de helft van de mayonaise – bewaar de andere helft voor een ander recept. Leg de zeevruchten erbovenop, met de garnalenstaartjes naar boven, en bestrooi met dille. Garneer met versgemalen zwarte peper en dunne reepjes citroenschil en serveer.