Bereiding

  1. Smelt 1 el boter in een pannetje. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg en de saffraandraadjes toe aan de hete boter. Neem de pan van het vuur en laat ca.
    10 minuten trekken. Laat 150 g boter zacht worden. Meng de saffraan-vanilleboter met de zachte boter. Breng op smaak met zout en peper. Schep de boter op een vel bakpapier en rol op tot een strakke rol. Laat de boter opstijven in de koelkast.
  2. Breng in een grote pan ca. 3 l water aan de kook. Pel de knoflook. Was de tijm. Voeg de knoflook, de tijm, het chilipoeder en 1 el zout toe aan het water. Kook de kreeften, eventueel een voor een, afgedekt ca. 4 minuten in het kokende water op hoog vuur. Neem de kreeften uit de pan en koel ze af in ijswater.
  3. Draai de scharen van de kreeften af. Splijt de kreeften met een groot mes in de lengte. Neem het staartvlees uit het pantser en spoel de binnenkant van de pantsers voorzichtig uit met water.
  4. Breek de kleine onderkant van de scharen naar beneden toe af en verwijder ze voorzichtig, zodat het vlees eruit komt. Tik met een groot mes de grote scharen net achter het midden open en
    breek de achterkant eraf. Verwijder het vlees uit de scharen.
  5. Verwarm de grill van de oven voor. Snijd het kreeftenvlees in stukken. Leg het kreeftenvlees terug in de pantsers. Verdeel de saffraanboter er in plakjes overheen. Leg de kreeften in een ovenschaal en zet de kreeften ca. 5 minuten onder de grill tot de boter is gesmolten.

Dit gerecht kun je goed voorbereiden. Bereid de saffraanboter en bewaar in de koelkast. Kook de kreeften, haal het vlees eruit en leg terug in de pantsers. Dek af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Zet de kreeften vlak voor het serveren nog even onder de grill.

Per portie: ca. 361 kcal
41 g eiwit | 19 g vet | 1 g koolhydraten

Foto’s: Duncan de Fey Foodstyling: Willem van Santen Receptuur: Willemijn van der Kamp