Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
verschillende soorten seafood

Verschillende soorten seafood: dit zijn alle schaal- en schelpdieren op een rij

Advertentie

Gamba's, garnalen, krab, kreeft en kokkels. Wij zijn gek op seafood, ook wel de vruchten van de zee genoemd. Maar welke schaal- en schelpdieren zijn er eigenlijk allemaal? En wat zijn de verschillen? Wij zochten het voor je uit!

Verschillende soorten seafood

Wij zijn gek op alle soorten seafood. Kokkels, kreeft, coquilles, you name it. Zodra één van deze schelp- of schaaldieren op het menu staat, bestellen wij ze. Stuk voor stuk zo divers maar allemaal lekker zilt van smaak. Maar welke soorten seafood zijn er eigenlijk allemaal? Wij zetten de lekkerste op een rijtje. Let er bij het kopen van schelp- en schaaldieren op dat ze nog levend en schoon zijn en de ziltige zee ruiken. Zo weet je dat ze vers zijn!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Garnalen

We trappen het lijstje met soorten seafood af met een allemansvriend: garnalen. Dit zijn kreeftachtige dieren die overal ter wereld leven. Je kunt ze vinden op de bodem van een zee, meer of rivier en leven dus zowel in zoet- als zout water. Het vlees van deze schaaldieren smaakt ietwat zoet en zilt. Ze zijn in alle soorten en maten. Zo heb je de kleine Hollandse garnalen maar ook de grote gamba’s. Gamba is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep tropische reuzezeewatergarnalen. Doordat ze groot van stuk zijn bevatten ze veel vlees. Het vlees is wat grijs van kleur maar wanneer je ’t verhit wordt het prachtig roze. Wanneer je de kop van gamba’s verwijdert, noem je ze scampi’s.

Gegrilde garnalen met geroosterde-kruisbessensalsa

Gegrilde garnalen met geroosterde-kruisbessensalsa

Nog nooit kruisbessensalsa gemaakt? Of überhaupt kruisbessen gegeten? Zonde! Ontdek de frisse zoetzure smaak van deze bessen in dit heerlijke recept.

Naar het recept

Kreeft

Menig chique restaurant heeft een aquarium vol met kreeften. Kreeften zijn zeevruchten die vooral in restaurants worden gegeten. De schaaldieren kunnen tot wel 50 jaar oud kunnen worden. Ze verdienen zeker dus wel wat respect wanneer we ze in de keuken bereiden. Thuis worden ze niet vaak bereid omdat je dan één grote horde moet nemen: de kreeft levend koken, de kreeft in de diepvries leggen of een mes door de kop. Hoe je de kreeft dood is en blijft een controversieel onderwerp. Een leuk klusje is het nou eenmaal niet. Het meest humaan is de laatste optie, zo is ‘ie het snelste dood. Met zo min mogelijk poespas zijn smaken het lekkerst, het vlees is van zichzelf al erg smaakvol.

Krab

Krabben zijn kreeftachtige dieren met twee scharen. Ze zijn er in vele soorten en maten en komen overal ter wereld voor. Alleen al in de Noordzee leven tientallen soorten krabben. Zo heb je strandkrabben, die we allemaal kennen van de kustlijn. Het heeft alleen geen zin om deze te vangen, ze hebben weinig vlees. Verse krab koop je ’t beste gewoon bij de visboer. Vraag dan om een mannetjeskrab, die bevatten het meeste vlees. Het witte vlees van de krab is sappig en heel erg smakelijk. Verwar de surimi-sticks uit de supermarkt niet met echte krab. Deze sticks bevatten imitatie-krab en bestaan voor het grootste gedeelte uit witvis.

Kokkels

Kokkels zijn kleine ronde schelpjes die uit onze eigen Waddenzee komen. Al zijn deze schaaldieren dus volop verkrijgbaar, ze worden vaak vergeten. En dat is niet terecht want het witte vlees van deze kleine geribbelde schelpjes zit bomvol smaak. Een ware delicatesse! Kokkels zijn echte strandschelpen en waarschijnlijk ben je ze al vaak genoeg tegengekomen. Ze worden ook wel hartschelpen genoemd, vanwege hun prachtige vorm. Net als bij mosselen moeten de kokkels dicht zijn wanneer je ze gaat bereiden, dan zijn ze vers. Was de kokkels een paar keer in koud water en check of alle schelpjes dicht zijn. Voor de zekerheid kan je er even op tikken. Gaan ze open? Dan doe je ze weg.

Vongole (venusschelpen)

Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels. Doordat ze wat groter van stuk zijn, zijn venusschelpen vaak wat prijziger dan kokkels.

Coquille (sint-Jacobsschelpen)

Coquilles zijn de stukken vlees in de Sint-Jakobsschelp. De smaak van het vlees is zacht, sappig en ietwat zoet. Je kunt ze met schelp en al kopen, maar de coquilles zijn ook los verkrijgbaar. Coquilles worden in Engeland veel gegeten met het oranje corail eraan. Je kan aan je visboer vragen de coquilles schoon te maken en het corail eraan te laten, maar je kan ook zelf coquilles schoonmaken. Hier leer je hoe! Wist je dat je de leeftijd van coquilles af kunt lezen aan de schelp? Elke ring op de schelp staat grofweg voor één jaar. Je kunt deze kanjers het beste bereiden wanneer ze 3-5 jaar oud zijn, dan smaken ze ’t beste.

Oesters

Of je bent een liefhebber van oesters, of je bent het totaal niet. Er lijkt geen middenweg te zijn. Of je nu gek bent op deze ziltige kanjers of niet, populair zijn ze zeker! Wist je dat je ze in Nederland zelf kunt rapen? Verser krijg je ze niet. Je hebt geen fancy restaurant nodig waar ze ready to eat worden geserveerd. Je hoeft ze alleen te openen en je kunt deze schaaldieren zo opeten. Misschien een beetje dressing erbij en smullen maar. Verse oesters hebben eigenlijk niets nodig. Maar wist je dat niet alle oesters hetzelfde smaken? De smaak van de oester is onder andere afhankelijk van de bodem en het zoutgehalte en temperatuur van het water. Wel zijn alle oesters over het algemeen lekker ziltig van smaak.

Mosselen

Wist je dat mosselen vooral uit Nederlandse wateren komen? Het weekdier leeft veel voor de kusten van Nederland en België. Vroeger waren mosselen alleen in de maanden met een ‘r’ verkrijgbaar maar tegenwoordig kunnen we het hele jaar door er van genieten. Dit komt doordat we de mosselen tegenwoordig beter gekoeld kunnen bewaren. Wel zijn haast alle mosselen die je in de winkel kunt kopen gekweekt. ‘Wilde’ mosselen zijn nauwelijks meer verkrijgbaar doordat ze zich in zich in de natuur minder snel voortplanten. Wij zijn fan van het weekdier doordat je ze in een veelzijdigheid van gerechten kunt gebruiken. Wat dacht je van mosselen in spicy tomatensaus of klassiek met Belgische frieten? Jum! Let er wel op dat de mosselen dicht zijn wanneer je ze bereid, dan zijn ze vers. Weet je niet goed hoe je mosselen schoon moet maken? Bas deelt al zijn tips & tricks.

recepten met mosselen met weizenbier

Mosselen met weizenbier en bacon

Deze mosselen met weizenbier en bacon laten je optimaal genieten van een van de beste seizoenen van het jaar: het mosselseizoen.

Naar het recept

Inktvissen

Nee hoor, de toevoeging van inktvissen in dit lijstje met soorten seafood is geen foutje. Inktvissen behoren tot de schaal- en schelpdieren doordat ze een inwendige schelp hebben. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Want wist je dat inktvis en octopus van elkaar verschillen? Het vlees van beiden kan snel taai worden, dus pas goed op bij de bereiding!

Meer lezen over seafood? Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!