
JIWA
Lees verder na de advertentie
Wat maakt dat je altijd naar dat ene gerecht blijft terugverlangen, dat dat ene gerecht voor altijd een herinnering blijft of dat je na de eerste hap er gelijk nog één wilt? Mas van der Putten en Carl Lemette ontrafelen hun Indische en Molukse roots en geven traditionele gerechten een lokaal funky nieuw jasje in hun nieuwe kookboek “JIWA“. Van een oldschool dumpling tot een romige dragonfly chicken en gravadlax in sake, dille en Javaanse suiker. “JIWA” staat vol Aziatische en Indische gerechten die je rechtstreeks in je ziel raken. Daarnaast staat het boek vol met verhalen die je leren hoe je mensen uit je handen kunt laten eten en hoe je elkaar altijd in je hart kunt sluiten.

De Vrouw met de Baard
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Voor de een is het een verrassend thuiskomen en voor de ander gaat er een nieuwe wereld open, maar altijd worden mensen verliefd op de gerechten van de eigenaren van het Amsterdamse restaurant De Vrouw met de Baard. Zelf mocht ik er eerder al een keer aanschuiven en ik werd spontaan verliefd. Niet alleen op de prachtige gerechten, maar juist op Mas & Carl. Samen zorgen ze ervoor dat je je direct thuis voelt, vanaf het moment dat je het knusse restaurant in Amsterdam binnenstapt. Ze zorgen ervoor dat je niets tekort komt, vullen de glazen rijkelijk met wijn, zijn te porren voor mooie gesprekken en serveren liefde op een bord in de vorm van de lekkerste gerechten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
JIWA is bezieling
De titel van het kookboek “JIWA” betekent in het Maleisisch “ziel”. En dat vat het boek dan ook meteen het beste samen. Mas & Carl hebben het boek met ontzettend veel bezieling gemaakt. Dat is iets wat je proeft in de gerechten, ook als je ze zelf maakt. Daarnaast is het boek opgedeeld in diverse hoofdstukken, die allemaal een persoonlijke betekenis hebben voor Mas & Carl. De verhalen in het boek maken de bezieling compleet. Kortom; een boek om uit te koken én een boek om uit te lezen.

Sambal nr. 1
Als je weleens bij Mas & Carl hebt gegeten dat ben je vast niet onbekend met hun geweldige sambal. Mas & Carl vertellen: “We hebben vroeger te vaak een lepel oelek (ongebakken gestampte en de heetste sambal) moeten eten als we stout waren geweest, dus die komt er bij ons niet meer in. Daarom maken we onze eigen gebakken sambal. De JIWA – het geheim – zit hem in het geduldig droog bakken van de ingrediënten.” Het grote voordeel? Je hoeft niet meer naar hun restaurant De Vrouw met de Baard, het recept staat namelijk in het kookboek (en wij mogen het recept delen)!
Al raad ik je absoluut aan om niet alleen het boek aan te schaffen. Bestel het boek online en reserveer direct een tafeltje in het restaurant van Mas & Carl voor de beste beleving. Bijkomend voordeel; ze kunnen meteen het boek signeren als je bij ze gaat eten!
Om een inkijkje te geven mogen we drie geweldige recepten delen uit het nieuwe boek:
Wondernasi
Mas & Carl: “Dit is een homy Aziatisch comfortfoodgerecht. Doordat de ingrediënten samen gestoomd worden in de rijstkoker is alles rijk aan smaak en smeuïg. Als wij thuis vlees eten gebruiken we het vaak als smaakmaker. Fa-Chong of Fa-Tjong is een Chinese worst die veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Dit worstje is een kruidige smaakmaker. Je hebt de worst met kip- of varkensvlees. Varkensvlees is bij ons veruit de favoriet door de rijkheid in smaak. In de Aziatische keuken worden ook Chinese worstjes of knakworstjes gebruikt.”
> naar het recept: wondernasi
Kol besengeh
Mas & Carl: “JIWAfood met een hoofdletter J, en een van de meest geliefde farm-to-table-gerechten uit ons restaurant. Het gerecht is ontstaan omdat we een comforting en smooth vegetarische tegenhanger van de kip besengeh, een bekend Indisch gerecht, wilden maken. Denk maar niet dat iemand het nu nog over de kip besengeh heeft, iedereen vraagt naar de bloemkool. Voor een luchtig en krokant jasje gebruiken we zelfrijzend bakmeel. De soul zit in het knapperige van de frituur, gecombineerd met de zachtheid van de saus.”
> naar het recept: kol besengeh
Sambal nr. 1
Mas & Carl: “We hebben vroeger te vaak een lepel oelek, ongebakken gestampte en de heetste sambal, moeten eten als we stout waren geweest, dus die komt er niet meer in. Daarom maken we onze eigen gebakken sambal. De jiwa, het geheim, zit hem in het geduldig droog bakken van de ingrediënten.”
> naar het recept: sambal nr. 1
Lees ook:
Onze tips

Thuisbakkers opgelet: dit basisbakboek mag je niet missen!

Must-read: met ‘Snelle Jelle’ kook je écht makkelijk en snel

Makkelijk koken op sterrenniveau met ‘Simply Good’

Zo veel meer dan kimchi: recepten uit de ‘De bijbel van de Koreaanse keuken’

Aardappel saai? Niet met de recepten van Potato Queen Poppy O’Toole!

Van hapjes tot harira: 100 ramadanrecepten

Alles over het ‘Easy Airfryer’-boek van Jamie Oliver (en zo krijg je ‘m cadeau)

Alles over het boek ‘Plant’ van De Nieuwe Winkel, inclusief recept!

De beste kipgerechten maak je zo

Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan

Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!

Zo combineer je eten met het juiste bier

Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar

Bakken in de airfryer: zo doe je dat!

Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!

Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.