Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
JIWA: Mas van de Putten & Carl Lemette

Foodies boekenclub: “JIWA”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

JIWA

Wat maakt dat je altijd naar dat ene gerecht blijft terugverlangen, dat dat ene gerecht voor altijd een herinnering blijft of dat je na de eerste hap er gelijk nog één wilt? Mas van der Putten en Carl Lemette ontrafelen hun Indische en Molukse roots en geven traditionele gerechten een lokaal funky nieuw jasje in hun nieuwe kookboek “JIWA“. Van een oldschool dumpling tot een romige dragonfly chicken en gravadlax in sake, dille en Javaanse suiker. “JIWA” staat vol Aziatische en Indische gerechten die je rechtstreeks in je ziel raken. Daarnaast staat het boek vol met verhalen die je leren hoe je mensen uit je handen kunt laten eten en hoe je elkaar altijd in je hart kunt sluiten.

JIWA

€ 25,00
cover Jiwa

De Vrouw met de Baard

Voor de een is het een verrassend thuiskomen en voor de ander gaat er een nieuwe wereld open, maar altijd worden mensen verliefd op de gerechten van de eigenaren van het Amsterdamse restaurant De Vrouw met de Baard. Zelf mocht ik er eerder al een keer aanschuiven en ik werd spontaan verliefd. Niet alleen op de prachtige gerechten, maar juist op Mas & Carl. Samen zorgen ze ervoor dat je je direct thuis voelt, vanaf het moment dat je het knusse restaurant in Amsterdam binnenstapt. Ze zorgen ervoor dat je niets tekort komt, vullen de glazen rijkelijk met wijn, zijn te porren voor mooie gesprekken en serveren liefde op een bord in de vorm van de lekkerste gerechten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

JIWA is bezieling

De titel van het kookboek “JIWA” betekent in het Maleisisch “ziel”. En dat vat het boek dan ook meteen het beste samen. Mas & Carl hebben het boek met ontzettend veel bezieling gemaakt. Dat is iets wat je proeft in de gerechten, ook als je ze zelf maakt. Daarnaast is het boek opgedeeld in diverse hoofdstukken, die allemaal een persoonlijke betekenis hebben voor Mas & Carl. De verhalen in het boek maken de bezieling compleet. Kortom; een boek om uit te koken én een boek om uit te lezen.

JIWA: auteursfoto Mas en Carl

Sambal nr. 1

Als je weleens bij Mas & Carl hebt gegeten dat ben je vast niet onbekend met hun geweldige sambal. Mas & Carl vertellen: “We hebben vroeger te vaak een lepel oelek (ongebakken gestampte en de heetste sambal) moeten eten als we stout waren geweest, dus die komt er bij ons niet meer in. Daarom maken we onze eigen ­gebakken sambal. De JIWA – het geheim – zit hem in het geduldig droog bakken van de ingrediënten.” Het grote voordeel? Je hoeft niet meer naar hun restaurant De Vrouw met de Baard, het recept staat namelijk in het kookboek (en wij mogen het recept delen)!

Al raad ik je absoluut aan om niet alleen het boek aan te schaffen. Bestel het boek online en reserveer direct een tafeltje in het restaurant van Mas & Carl voor de beste beleving. Bijkomend voordeel; ze kunnen meteen het boek signeren als je bij ze gaat eten!

Om een inkijkje te geven mogen we drie geweldige recepten delen uit het nieuwe boek:

Wondernasi

Mas & Carl: “Dit is een homy Aziatisch comfortfoodgerecht. Doordat de ingrediënten samen gestoomd worden in de rijstkoker is alles rijk aan smaak en smeuïg. Als wij thuis vlees eten gebruiken we het vaak als smaakmaker. Fa-Chong of Fa-Tjong is een Chinese worst die veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Dit worstje is een kruidige smaakmaker. Je hebt de worst met kip- of varkensvlees. Varkensvlees is bij ons veruit de favoriet door de rijkheid in smaak. In de Aziatische keuken worden ook Chinese worstjes of knakworstjes gebruikt.”

> naar het recept: wondernasi

Wondernasi

Kol besengeh

Mas & Carl: “JIWAfood met een hoofdletter J, en een van de meest geliefde farm-to-table-gerechten uit ons restaurant. Het gerecht is ontstaan omdat we een comforting en smooth vegetarische tegenhanger van de kip besengeh, een bekend Indisch gerecht, wilden maken. Denk maar niet dat iemand het nu nog over de kip besengeh heeft, iedereen vraagt naar de bloemkool. Voor een luchtig en krokant jasje gebruiken we zelfrijzend bakmeel. De soul zit in het knapperige van de frituur, gecombineerd met de zachtheid van de saus.”

> naar het recept: kol besengeh

Kol besengeh

Sambal nr. 1

Mas & Carl: “We hebben vroeger te vaak een lepel oelek, ongebakken gestampte en de heetste sambal, moeten eten als we stout waren geweest, dus die komt er niet meer in. Daarom maken we onze eigen ­gebakken sambal. De jiwa, het geheim, zit hem in het geduldig droog bakken van de ingrediënten.”

> naar het recept: sambal nr. 1

Sambal nr. 1

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!